[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissan suuhygienia

Usko tai älä, on yhtä tärkeää huolehtia kissasi hampaista kuin omistasi. Kunnollinen suuhygienia on elintärkeää kissojen terveyden kannalta.

Plakki ja hammaskivi

Syljen, bakteerien ja ruoantähteiden yhdistelmä muodostaa plakkia päivittäin. Plakki on kalvo, jonka tunnet hampaidesi pinnalla kun heräät aamulla. 24 tunnin sisällä plakki voi alkaa muuttua hammaskiveksi, kovaksi kellertäväksi kerrostumaksi hampaisiin. Plakki aiheuttaa myös gingiviittiä - tulehdusta ikenissä. Se on hammassairauden ensimmäinen vaihe.

Ongelma kaikenikäisille

70%:lla kissoista on hammassairaus noin kahden vuoden iässä, mutta toisentyyppiset iensairaudet voivat iskeä vieläkin aiemmin.

Iensairauden suurin syy on plakkikertymät, jotka sisältävät suuret määrät bakteereita. Nämä bakteerit voivat levitä keuhkoihin, maksaan, munuaisiin ja sydämeen ja aiheuttaa infektion niissä. Hammassairaus on kivulias, vaikkei kissasi näyttäisikään kärsivän.

Selvät merkit

Eläinlääkärisi pystyy huomaamaan kaikki mahdolliset ongelmat kissasi vuosittaisessa tarkastuksessa, mutta ennen sitä, tässä muutamia asioita, joita tulee tarkkailla:

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Keltaiset ja ruskeat hammaskivikertymät - normaalisti hampaiden tulisi aina olla valkoiset
  • Punainen viiva ienrajassa (gingiviitti)
  • Syömisvaikeudet
  • Verestävät ikenet

Hyvä hammasharja

Kissasi hampaiden hoito jakautuu kolmeen osaan:

1) Säännöllinen hampaiden harjaus

2) Erikoisravinto, joka toimii kuten hammasharja

3) Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset - puolen vuoden välein tai AINAKIN kerran vuodessa

Harjaaminen on helpompaa, kun aloitat sen silloin kun kissa on vielä nuori. Voit kuitenkin onnistua yhtä hyvin vanhemmankin kissan kanssa, varmista kuitenkin, ettei sillä jo ole kivuliasta iensairautta.

Älä käytä ihmisille suunniteltua hammastahnaa. Markkinoilla on erityisesti lemmikeille sunniteltuja tahnoja, jotka ovat turvallisempia. Kysy eläinlääkäriltäsi tai hoitajalta, mitä hän suosittelisi ja pyydä heitä näyttämään miten toimitaan.

Sinun tulisi harjata kissasi hampaat vähintään kerran viikossa, mutta kerran päivässä on tehokkainta.

Erikoisravinto

Hampaiden harjaamisen lisäksi, tai sen sijaan, voit tarjota erikoisruokaa. Science Plan Feline Oral Care -ruuassa on ainutlaatuinen rakenne ja koko, joka auttaa vähentämään plakkia ja hammaskiveä ensimmäisestä puraisusta lähtien. Tavallinen kuivamuona ei poista plakkia.

Dental Care

Tämä on yksinkertaisin tapa varmistaa, että kissasi saa edes jonkinlaista 'harjaamista' joka päivä.

Muista vierailla eläinlääkärissä säännöllisesti - kissasi hampaiden pitäminen hyvässä kunnossa on tärkeää sen kokonaisvaltaiselle terveydelle.

[ ↑ skip to content ↑ ]