[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissojen sureminen

Kissojen suremiseen on kiinnitetty vain vähän huomiota, koska ne nähdään usein itsenäisinä eläiminä, joilla on säilynyt niiden 'villi' luonto. Mutta kissojen käytöksessä ilmenee muutoksia toisen kissan menehtymisen jälkeen ja joskus tätä voi olla vaikea ymmärtää. Jos eläimillä on vahva suhde toisiinsa, ne yleensä järkyttyvät kumppaninsa menettämisestä.

Jopa kissat, jotka jatkuvasti tappelevat keskenään, voivat surra riitakumppanin menetystä. Kukaan ei varmasti tiedä, ymmärtääkö kissa kuoleman, mutta ne tietävät kyllä, että kotikaveri on poissa ja jotain on muuttunut talossa. Omistajan suru menetyksen johdosta voi tarttua kissaan, lisäten hämmennystä, jota se saattaa tuntea.

Surun merkit

Ei oikeastaan ole tapaa millä ennustaa, miten kissa tulee käyttäytymään, kun sen kumppani on poissa. Jotkut kissat vaikuttavat täysin normaaleilta, muutama saattaa jopa vaikuttaa tyytyväisemmältä kun niiden asuinkumppani katoaa. Toiset saattavat lopettaa syömisen ja menettää kiinnostuksen ympäristöönsä ja vain istuvat ja tuijottavat; ne näyttävät olevan masentuneita. Aika monen kissan persoonallisuus ja käyttäytyminen muuttuvat kun kumppani on poissa.

Kissojen menetyssurua ei ole pahemmin tutkittu mutta, American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Amerikkalaisen Eläinsuojelujärjestön) tutkimuksessa todettiin, että kissat söivät vähemmän, nukkuivat enemmän, tulivat äänekkäämmiksi kissatoverin kuoltua. Mutta on rohkaisevaa, että 160:ssa tutkimukseen osallistuneessa taloudessa kaikki lemmikit, jotka olivat menettäneet kumppaninsa, alkoivat käyttäytyä normaalisti puolen vuoden sisällä tapahtuneesta.

Miten voimme auttaa?

On useita asioita mitä voit tehdä auttaaksesi surevaa kissaa pääsemään menetyksen yli. Muutosten minimointi antaa kissalle aikaa hyväksyä kumppanin menettäminen. Pidä kissan rutiinit samoina. Ruokkimisaikojen muuttaminen tai jopa yksinkertainen huonekalujen siirtäminen voi aiheuttaa lisästressiä. Sureva kissa saattaa lopettaa syömisen.

Kissa, joka kieltäytyy ruuasta useiden päivien ajan, on vaarassa sairastua vakavaan, jopa tappavaan maksasairauteen, lipidoosiin. Houkuttele kissaa syömään lämmittämällä ruokaa kevyesti tai panemalla vettä tai lihanestettä sen päälle. Istu kissasi seurana aterioiden ajan rohkaistaksesi sitä. Älä ajaudu muuttamaan ruokavaliota herättääksesi kissan ruokahalun, koska tämä voi aiheuttaa ruuansulatushäiriöitä. Jos kissa ei syö kolmeen päivään, hae apua eläinlääkäriltä.

Laatuaikaa

Käytä enemmän aikaa silittämiseen, hyväilyyn ja leikkimiseen. Tämä saa kissan suhtautumaan myönteisemmin muutoksiin, joita se aistii. Älä hanki uutta kissaa välittömästi tilalle. Kun yksin jäänyt kissa vielä kaipaa pitkäaikaista toveriaan, se ei yleensä toivota vierasta kissaa tervetulleeksi, koska se ei ole vielä sopeutunut menetykseensä. Tässä tilanteessa uusi kissa on vain yksi stressinlähde lisää.

Kuten monille lajeille, kissalle niiden kuolleen kumppanin ruumiin haistelu ja tuuppiminen voi olla tarpeellinen osa suruprosessia. Näin ollen voi olla hyödyllistä tuoda lopetetun kissan ruumis kotiin mieluummin kuin tuhkata se eläinlääkärillä. Aina kun dramaattisia muutoksia tai käytöstä tapahtuu, kissa tulisi käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa orastavan psyykehäiriön varalta. Selvittämättömät käyttäytymisongelmat voidaan ohjata käyttäytymisasiantuntijan ratkaistavaksi.

Ref: Feline Advisory Board - www.icatcare.org

[ ↑ skip to content ↑ ]