[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Terve iho ja turkki

Kissasi hyvinvoinnin kannalta on tärkeää huolehtia sen ihon ja turkin terveinä pysymisestä. Turkinhoidon tarve riippuu kissasi rodusta, mutta yleensä mitä enemmän karvaa kissalla on, sitä enemmän harjaamista ja hoitoa se tarvitsee. Kaikki kissat hyötyvät kuitenkin säännöllisestä turkinhoidosta.
Kissat käyttävät kieltään ja hampaitaan hoitaakseen omaa turkkiaan, minkä takia ne nielevät karvojaan. Karvat eivät sula mahassa ja niistä voi muodostua karvapalloja. Karvapallot poistuvat ulosteen mukana tai aiheuttavat oksentelua, mikä on ikävä yllätys. Pahinta kuitenkin on, että karvapallot saattavat muodostaa leikkausta vaativan tukoksen kissasi suolistoon. Yksi tehokkaimmista tavoista vähentää karvapalloja on säännöllinen harjaus ja ruokinta sellaisella ruualla, jossa on oikea määrä kuituja.

Tee se itse -turkinhoito

Turkinhoito on erinomainen mahdollisuus viettää aikaa kissasi kanssa ja vahvistaa sidettä välillänne. Jotkut kissat pitävät luonnostaan harjaamisesta, toiset taas tarvitsevat enemmän rohkaisua. Herkkuja tai ruokanappuloita kannattaa olla käden ulottuvilla, jotta voit palkita kissaasi rauhallisesta käytöksestä harjauksen aikana (kuitenkaan ruokkimatta sitä liikaa).
Osalle kissoista saattaa kiitokseksi riittää ylimääräinen rapsutus. Hoitaaksesi turkkia kotona tarvitset oikeanlaiset välineet. Erilaisia harjoja ja kampoja on tarjolla runsaasti, joten parasta on kysyä eläinlääkäriltä tai turkinhoidon asiantuntijalta, millainen väline sopii kissasi turkille.

Harjaa säännöllisesti

Pitkäkarvaisia kissoja pitää harjata säännöllisesti - mieluiten joka päivä - jotta turkki pysyisi hyvässä kunnossa eikä siihen tulisi takkuja, jotka voivat olla vaikeita ja kivuliaita poistaa. Vaikka kissallasi olisi lyhyt karva, harjaaminen auttaa terveen ihon ylläpitoa, ehkäisee loistartuntoja ja auttaa sinua huomaamaan, jos ihossa on merkkejä ärsytyksestä tai patteja.
Aloita harjaamalla hellävaraisesti karvan kasvusuuntaan. Selvitä takut sormillasi tai leikkaa ne varovasti pois saksilla. Jos tilanne on kissallesi epämukava tai stressaava, anna sille aikaa. On parempi, että turkinhoitokerrat ovat lyhyitä ja kissasi on rauhallinen, kuin että joudut kamppailemaan sen kanssa ja kissasi oppii pelkäämään jo pelkän harjan näkemistä!

Pesun aika

Kissat pitävät itsensä hyvin puhtaina, joten yleensä ei ole tarpeen pestä niitä säännöllisesti. Kuitenkin joidenkin iho-oireiden hoidossa ja kissasi ollessa erittäin likainen voi peseminen olla tarpeen. Käytä aina kissoille tarkoitettua shampoota ja varmista, että vesi ei ole liian kuumaa tai kylmää.
Monet kissat eivät pidä pesusta, joten saatat tarvita jonkun auttamaan sinua. Ole niin rauhallinen kuin mahdollista ja työskentele hellävaraisesti alkaen päästä kohti häntää. Huuhdo shampoo pois huolellisesti ja kuivaa tämän jälkeen kissasi kunnolla - ja kun olet valmis, muista palkita kissasi!

Oikea ruokavalio

Ruokinnalla on tärkeä rooli terveen turkin ylläpidossa. Karva muodostuu suurimmaksi osaksi proteiinista, joten mitä parempi ruokavalio kissallasi on, sitä paremmassa kunnossa sen turkki on. Ruuat, joissa on hyvälaatuista proteiinia ja paljon vitamiineja, mineraaleja ja välttämättömiä rasvahappoja (omega-3- ja omega-6-rasvahappoja) ovat erityisen hyviä kissasi turkin ja ihon terveydelle.
Jos kissasi turkki on kiilloton tai rasvainen tai sen iho on kuiva tai hilseilee, voi ruokavaliossa olla vikaa. Keskustelethan tällöin eläinlääkärisi kanssa ruuasta, jota hän suosittelee kissasi ihon ja turkin hyvinvointiin.

 

[ ↑ skip to content ↑ ]