[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Suihkauttelu ja virtsaaminen sisälle

Useimmat kissat ovat hyvin tarkkoja niiden wc-tapojen suhteen ja käyttävät asianmukaisesti hiekkalaatikkoa sisällä tai ulostavat pihalle. Jos se sen sijaan suihkauttelee tai virtsaa huoneen nurkkiin, voi olla syytä huoleen.

Suihkauttelua vai virtsaamista?

Kissat käyttävät virtsaa hajusignaalina tai 'merkkinä' itselleen ja muille kissoille. Virtsaamalla hajun merkitsemisen motiivi on täysin eri kuin virtsaaminen täyden rakon tyhjentämiseksi. Sen takia on tärkeää selvittää suihkautteleeko vai virtsaako kissa, koska mahdollisten ongelmien ratkaisukeinot ovat erilaisia.

Kun kissa virtsaa, se kyykistyy ja laskee virtsasuihkun vaakatasossa olevalle pinnalle. Sitten kissa saattaa raapia aluetta virtsan ympärillä . Näin ei kuitenkaan tapahdu aina. Asiankuulumaton virtsaaminen tapahtuu yleensä matoille, sohville, peitoille, kylpyammeeseen tai pesualtaaseen.

Kun kissa suihkauttaa virtsamerkin, se nousee ylös, tehden yleensä tallaavan liikkeen takajalallaan, värisyttää häntäänsä ja suihkauttaa pienen määrän virtsaa taaksepäin pystysuoralle pinnalle, kuten seinään. Näin se jättää selkeän hajumerkin. Normaaleja merkkauspaikkoja ovat ovet, ikkunat, kissan luukkujen ympäristöt, verhot, kodinkoneet ja ostos- tai roskapussit. Kun kerran olet vakuuttunut, kumpi kahdesta kissasta tekee sitä, on aika ryhtyä toimiin tällaisen käytöksen estämiseksi.

Siivous

On se sitten silkka vahinko tai ei, kun kissa on kerran virtsannut tai ulostanut yhteen paikkaan, sen herkkä nenä houkuttelee sitä käyttämään tuota kyseistä paikkaa wc:nä.

Paras tapa katkaista kierre, on pitää kissa poissa mahdollisimman kauan kyseisestä paikasta, poistaa mahdollinen haju, jonka kissa voi havaita. Lisäksi pitää muuttaa tilan maantiedettä käyttämällä huonekaluja tukkimaan tien paikkaan. Pese alue 10%:lla liuoksella biologista tai entsyymistä pesupulveria, huuhtele sitten kylmällä vedellä ja anna kuivaa.

Suihkuta alue (sumutinta käyttäen) alkoholilla, hankaa ja jätä kuivumaan. Herkkien tekstiilien kohdalla voi olla hyvä ensin kokeilla vain pientä aluetta. Petfresh (Urine-off) Urine Stain ja Odour Remover (virtsatahrojen ja hajun poistaja) on erityisen tehokas tuote poistamaan jätösten hajuja; voit ostaa sen paikalliselta eläinlääkäriltä.

Kokolattiamatot ovat erityisen imukykyisiä ja virtsa usein tunkeutuu maton koko paksuudelta sen läpi alla olevaan lattiaan. Jos alue on pahasti likaantunut pidemmällä aikavälillä, voi olla välttämätöntä leikata matosta pala pois ja vuorata ja käsitellä betoni tai lattialankut, ennen maton vaihtamista.

Terveydelliset ongelmat

Kissa, joka on aloittanut virtsaamisen asiaankuulumattomiin paikkoihin kotona, pitäisi viedä eläinlääkärin tarkastukseen. Virtsarakontulehdus voi olla syynä siihen, että kissa pinnistää ja lirauttaa pieniä määriä virtsaa jatkuvasti. Virtsaputkisairauden muoto liittyy stressiin ja sen havaitseminen voi olla vaikeaa, mutta yksi yleinen oire on virtsaaminen hiekka-astian ulkopuolelle.

Virtsaputken ärsyyntyminen tai tulehdus voi saada kissan virtsaamaan seisaallaan mieluummin kuin pyrkimään ulos tai hiekka-astialle. Saatat sekoittaa tällaisen virtsaamisen merkkisuihkautteluun. Kissat hyötyvät ylimääräisestä nesteytyksestä, jos ne kärsivät toistuvasta virtsaputkentulehduksesta. Tämä saattaa vaatia sitä, että kissasi on vaihdettava kuivasta ruokavaliosta kosteaan, mutta sinun tulisi konsultoida eläinlääkäriä ennen kuin teet mitään muutoksia ruokavalioon.

Miksi kissani suihkauttelee sisällä?

Kaikki kissat, koiraat ja naaraat, leikkaamattomat ja leikatut merkkailevat. Yleensä tämä tapahtuu ulkona osana hajuviestintäjärjestelmää. Ne myös jättävät hajusignaaleita hieromalla, raapimalla ja puskemalla (hieromalla suun ympärillä olevia rauhasia oksiin ja muihin asioihin).

Kissa jättää hajua 'sisustaakseen' alueensa omalla tutulla hajullaan, luottaakseen siihen, ei vain ilmoittaakseen muille kissoille, että se on olemassa. Leikkaamattoman kissan virtsa ei vain viesti kissan läsnäolosta vaan myös sen tilasta. Naarailla on kausittain virtsassaan paljon estrogeenia, joka vetää puoleen kolleja.

Useimmat lemmikkikissat ovat leikattuja, eivätkä ne suihkauttele sisällä, koska ne eivät ehkä koe tarvetta siihen. Sisätiloihin suihkauttelu on merkki siitä, että kissa tuntee olonsa ahdistuneeksi ja sen täytyy tehdä olonsa turvallisemmaksi ympäröimällä itsensä sen omalla hajulla. Sisätilojen merkkailu kertoo, että kissa tuntee olonsa uhatuksi.

Kaikkein yleisin syy on toisten kissojen läsnäolo, joko talossa tai naapurustossa. Myös uusi vauva tai henkilö taloudessa, rakennustyöt, uudelleen sisustaminen tai muutos rutiinissa voi johtaa sisälle suihkauttelun aloittamiseen, jos kissa on jo valmiiksi hieman pelokas.

Naapurikissat uhkana

Kissat usein merkitsevät virtsasuihkulla kissanluukun tai ovien ympäristön viestiäkseen läsnäolostaan häiritseville kissoille. Jos kissasi on ahdistunut toisen kissan tunkeutumisesta taloon, tuki kissanluukku ja päästä itse kissasi ulos ja sisään. Kissanluukulla, jossa on magneettinen tai elektroninen järjestelmä (johon kuuluu laite, joka kiinnitetään kissasi kaulapantaan) voit pysäyttää tunkeilijat, jos ei luukun tukkiminen pysyvästi ole hyvä vaihtoehto.

Häädä toiset kissat pois pihaltasi puolustaaksesi kissaasi ulkona. Kun kissa tuntee olonsa turvalliseksi sisällä, sillä on vähemmän tarvetta merkitä sitä.

Sisustus- ja rakennustyöt

Hermostunut kissa, jota pidetään aina sisällä voi tuntea olonsa uhatuksi, jos sen ympäristössä tapahtuu muutoksia. Uudelleen sisustaminen tai huonekalujen järjestyksen radikaali muuttaminen poistaa kaikki kissan hienovaraiset merkinnät, joita se on huolellisesti tehnyt hieromalla ja raapimalla.

Vähentääksesi remontin vaikutusta, pidä kissa poissa huoneista kunnes uudet hajut eivät ole enää niin voimakkaita ja ovat sekoittuneet muihin tuttuihin kodin tuoksuihin. Voit itse nopeuttaa tätä prosessia levittämällä hieman kissanhajua ympäriinsä. Ota pehmeä puuvillaliina ja hiero sitä hellästi kissan kasvoihin (joissa sijaitsevat hajurauhaset, jotka tuottavat kissan ominaistuoksua). Liinaan kerääntynyt erite sisältää feromoneja, jotka vievät viestin tuttuudesta ja turvallisuudesta suoraan kissan aivoihin. Hiero liinaa huonekaluja ja seiniä vasten kissan korkeudelle sinne missä ongelma ilmenee ja toista tämä useasti päivässä.

Kissa ei välttämättä koe tarvetta suihkauttaa jos se on aistii oman hajunsa jo olevan tilassa. Eläinlääkärisi voi myös ehdottaa tuotteita, jotka sisältävät synteettisiä feromoneja (Feliway, Ceva Animal Health) jotka toimivat samalla tavalla. Jos olet aikeissa vaihtaa esimerkiksi sohvasi, etukäteen suunnittelu auttaa. Käytä vanhan sohvan päällä pari viikkoa kankaista peitettä, joka voidaan sitten levittää uuden huonekalun päälle, jotta se tuoksuisi tutummalta ja hyväksyttävältä.

Auta kissaasi tuntemaan olonsa turvalliseksi

Vaikka virtsasuihkauttelun syy ei olisikaan selvä, on monia tapoja, joilla voit auttaa kissaasi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Esimerkiksi alueen, jota kissan täytyy vartioida, rajaaminen yhteen tai kahteen huoneeseen voi parantaa sen turvallisuudentunnetta ja vähentää sen merkkaushalua.

Kun kissa on yksinkertaisesti niin stressaantunut, ettei tilannetta voi ratkaista, on syytä harkita uuden kodin etsimistä uhatulle kissalle (tai hyökkääjälle) sellaisesta paikasta, jossa ei ole muita kissoja. Näin takaat, että kissa tulee olemaan onnellisempi. Jos kissalla ei ole paineita, että sen pitäisi tulla toimeen toisten kissojen kanssa, se ei yleensä suihkauttele virtsaa. Jopa aggressiivinen kissa stressaantuu usein ympäristössä, jossa on paljon kissoja ja saattaa viihtyä paremmin kodin ainoana kissana.

Asiantuntijan apua

Useimpien kissojen suihkauttelu- ja virtsausongelmat voidaan ratkaista tässä mainittujen tekniikoiden avulla. Joissakin tapauksissa ongelma voi olla pysyvämpi ja on tällöin on suositeltavaa keskustella eläinlääkärin kanssa mieluummin kuin odottaa, että se ratkeaisi itsestään.

Reference Feline Advisory Board - www.icatcare.org

[ ↑ skip to content ↑ ]