[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää steriloinnista

Sterilointi on kissan parhaaksi.

Jos et suunnittele teettäväsi kissallasi poikasia, sterilointi on parasta mitä voit tehdä auttaaksesi kissaa nauttimaan elämästään täysillä. Miksi? Näin et joudu huolehtimaan naaraskissan ei-toivotuista raskauksista ja sterilointi hillitsee myös uroskissan seksuaalista käytöstä, kuten virtsalla merkitsemistä ja ulvomista, jotka voivat olla häiritseviä. Kissan tarve karata kotoa ja löytää elinkumppani eliminoidaan, joten se pysyy uskollisena ja kiintyneenä sinuun, eikä todennäköisesti lähde harharetkille. Tämä myös vähentää liikenneonnettomuuksien riskiä ja tappeluita toisten kissojen kanssa.

Steriloinnilla on myös positiivisia vaikutuksia kissan terveyteen. Hormonien väheneminen voi suojata kissaa sairauksilta, kuten kohtutulehduksilta ja syövältä. Ja mikä tärkeintä, steriloidut kissat elävät yleensä myös pidempään.

Useimmat eläinlääkärit suosittelevat sterilointia 4-6 kk:n ikäisille kissoille ja he kertovat mielellään mitä leikkauksessa tapahtuu.

Mitä on odotettavissa

Sterilointi on yksinkertainen toimenpide, jonka eläinlääkärisi on suorittanut kymmeniä kertoja aiemmin. On luonnollista, että olet hermostunut tai tunnet ehkä hiukan syyllisyyttä, mutta voit myös luottaa täysin siihen, että tekemäsi päätös on kissan parhaaksi.

Eläinlääkäri luultasti pyytää, ettet ruokkisi kissanpentuasi toimenpidettä edeltävänä iltana. Tämä siksi, että kissa nukutetaan toimenpidettä varten. Ota yhteys eläinlääkäriin, niin tiedät täsmälleen miten sinun pitäisi valmistautua.

Ennen leikkausta eläinlääkärin täytyy ajaa hivenen kissan karvaa, joten älä järkyty kun huomaat pienen kaljun alueen jälkeenpäin. Toimenpide on yksinkertainen, on kyseessä sitten uros tai naaras. Uroskissalta poistetaan kivekset, kun taas naaraalta munasarjat ja kohtu. Toimenpidettä varten tarvitaan vain pieni viilto. Joten älä huoli, komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia.

Hyvä uutinen on se, että kissanpentu pääsee kotiin jo samana päivänä. Muista, että on normaalia, että pentu nukkuu paljon seuraavien tuntien ajan kun sen elimistö selviää nukutuksesta. Seuraavana päivänä kissan tarmo on yleensä jo täysin palautunut, mutta yritä pitää kissaa suhteellisen rauhallisena päivän tai pari, jotta haava paranisi kunnolla. Tikit tai ompeleet (tarpeen vain naaraskissoille) poistetaan yleensä 7-10 päivän kuluttua.

Steriloinnin jälkeen

Steriloinnin jälkeen kissan hormonitasapainossa tapahtuva muutos hidastaa hiukan aineenvaihduntaa, jolloin kissa on altis painonnousulle. Kissasi ei kuitenkaan tarvitse lihoa, sinun täytyy vain varmistaa, että se saa oikeanlaista ruokaa oikeita määriä. Koska virtsatieongelmat ovat yleisiä kaikilla kissoilla , niitä esiintyy steriloinnin jälkeen vielä useammin. Sinun tulisi harkita siirtymistä ruokaan, joka on erityisesti suunniteltu steriloiduille kissoille.
Tällainen on esimerkiksi Hill's Science Plan Sterilised Cat. Tämä ravinto sisältää oikean määrän energiaa, oikeassa suhteessa vitamiineja ja kivennäisaineita ja turvallisen määrän suolaa, mikä ehkäisee mahdollisten ongelmien syntymistä. Jos olet epävarma kissanpennulle annettavan ruoan suhteen tai jos sinulla on muita kysymyksiä, käänny eläinlääkärisi neuvoo sinua mielellään.

[ ↑ skip to content ↑ ]