[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissanminttukiihko

Kissanminttu - Yrttinen kokemus

Kissanminttu kiehtoo suunnattomasti kissoja ja samoin myös kissaihmisiä. Nepeta cataria-kasvia on olemassa noin 250 lajia ja sitä kutsutaan vaihtelevasti kissanmintuksi tai kissanruohoksi. Kissanminttua on saatavilla kissan lelujen täytteenä, irtonaisena tai sitä voi kasvattaa puutarhassa. On olemassa myös tuotteita jotka vapauttavat sitruunan tuoksua. Jotkut käyttävät kissanminttua rohkaistessaan kissojaan käyttämään tiettyjä leluja, erityisesti raapimispuita.

Laukaisee reaktion

Kaikki kissat eivät reagoi kissanminttuun - reaktiivisuuden oletetaan olevan synnynäistä, joka vaihtelee yksittäisen kissan geneettisen perimän mukaan. Noin 80% Iso-Britannian kissoista reagoi kissanminttuun, kun taas Australiassa suurin osa kissoista ei reagoi siihen lainkaan, koska ne kaikki polveutuvat pienestä ei-reagoivien kissojen geenipopulaatiosta. On huomattu myös, etteivät kissanpennut näytä reagoivan kissanminttuun ennen 6-8 viikon ikää ja että niiden käyttäytymisen kehitys voi jatkua 12 viikon ikään saakka.

Kissan kiihko!

Kissat, jotka reagoivat kissanminttuun, käyttäytyvät usein euforisesti: kierivät ympäriinsä, kehräävät, ulvovat, nuolevat, loikkivat ja jopa kuolaavat. Tämä voimakas reaktio kestää vain muutaman minuutin ja tällaisella käytöksellä ei ole tapana toistua 1-2 tuntiin. Toistuva kissanmintulle altistaminen yleensä aiheuttaa sen, ettei kissa todennäköisesti enää reagoi siihen, joten riskiä riippuvuuden kehittymiseen ei ole. Jotkut asiantuntijat ovat suositelleet, että kissanomistajien tulisi tarjota kissanminttua vain kahdesti viikossa mikäli he haluavat kissan voivan nauttia kissanminttukokemuksesta jatkossakin.

Tekee ihmeitä?

Kissat eivät yleensä syö kissanminttua, mutta ei ole harvinaista havaita niiden pureskelevan lehtiä tai painavan niitä kitalakea vasten. Tämä vapauttaa lehdistä öljyä, joka sisältää yrtin vaikuttavaa ainetta, nepetalaktonia. Oletaan, että nepalaktoni vaikuttaa hajun kautta ja aktiivinen aine laimenee ajan kuluessa. Tästä syystä kissanminttua tulisi pitää pakastimessa siihen asti kunnes sitä käytetään.

Kasvava vihreä

Ei ole harvinaista tavata kissaa pureksimassa ruohoa ulkosalla; sisäkissat jäävät usein paitsi tästä kokemuksesta. Ruoholla ei ole todettu olevan minkäänlasta ravintoarvoa, eikä sen nauttiminen ole elintärkeää kissalle. Silti uskotaan laajasti, että kissalle tämä kokemus tuottaa jonkilaista iloa. Ruohon tarjoaminen kissalle saattaa myös ehkäistä kissaa pureksimasta viherkasveja, joista useat ovat myrkyllisiä. Hyödyllisiä ruoholajikkeita on saatavilla siemininä ja niitä voidaan kasvattaa ulkona.

Pehmeämpiä laatuja, kuten vehnää tai nurmikauraa suositellaan yleisesti, koska ne eivät takerru kurkkuun tai vahingoita kieltä niin helposti. Toistuva siementen kylväminen muutaman viikon välein on paras tapa, koska kissat näyttävät nauttivan eniten nuorista, nopeasti kasvavista versoista. Kun ruoho on 8-10 cm:n pituista, aseta se ruoka- ja vesikuppien viereen, jolloin kissasi voi vapaasti nauttia sitä. Jotkut kissat saattavat oksentaa karvapalloja, joissa on ruohoa, mutta tästä ei kannata huolestua - itse asiassa jotkut ihmiset uskovat, että ruoho on ehkäisee karvapallojen aiheuttamien tukoksien syntymistä.


[ ↑ skip to content ↑ ]