[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tarkkaile kissaa virtsatieinfektioiden varalta

Virtsatietulehdukset - mitä sinun tarvitsee tietää

Kissanpentu ei osaa kertoa sinulle, jos sillä on huono olo, joten sinun on pidettävä sitä silmällä terveysongelmien varalta. Yksi terveysongelma voi olla alempien virtsateiden vaivat (FLUTD). Mahdollisia oireita ovat:

  • Virtsaamiseen liittyvä kipu. Pidättäminen, surkea naukuminen tai muu ilmiselvä vaiva.
  • Muutokset käyttäytymisessa. Virtsaaminen useammin (virtsamäärän väheneminen), virtsan karkaaminen tai virtsaaminen epätavallisiin paikkoihin.
  • Verta virtsassa, näkyy punaisina läikkinä hiekka-astialla.

Jos huomaat näitä oireita, älä aikaile vaan vie kissa eläinlääkärille. FLUTD voi olla kivulias ja hoitamattomana jopa hengenvaarallinen, koska virtsakivet voivat aiheuttaa tukoksen.

Kissanpennun hoitaminen kuntoon

Älä huolehdi. Kissan alempien virtsateiden tulehdus on useimmiten helppohoitoinen ja kissanpentusi tervehtyy nopeasti. Vie pentu eläinlääkärille, jos epäilet sillä olevan yllä mainittujen kaltaisia oireita. Eläinlääkäri voi tehdä yksinkertaisen virtsakokeen (ja pyytää, että tuot tuoretta kissan virtsaa mukanasi vastaanotolle). Sen jälkeen lääkäri tekee diagnoosin ja määrää hoidon, johon voi kuulua antibiootteja ja muutoksia ruokavaliossa.

Erityisruualla voi olla myös merkitystä

Eläinlääkäri luultavasti myös suosittelee kissanpennulle ruokaa, joka on kehitetty varta vasten auttamaan toipumista näistä vaivoista. Hill's Prescription Feline c/d ja Feline k/d, mutta ne on tarkoitettu vain täysikasvuisille kissoille.

Erityisruualla kissan toipuminen voi vauhdittua merkittävästi. Kysy eläinlääkäriltäsi neuvoa sopivan ruokavalion suunnittelussa.

Kissan nesteytyksen lisääminen

Yksi parhaista keinoista ehkäistä FLUTD:tä, on yrittää saada kissanpentu juomaan enemmän. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Jätä eri puolille taloa vesikuppeja.

  • Käytä isompia vesikuppeja. Kissan viikset ovat erittäin herkkiä, ja jotkut kissat eivät juo kupista jos viikset koskevat kupin reunoihin.

  • Täytä kupit täyteen. Kissoja kiehtoo oma peilikuva. Jos ne näkevät heijastuksensa vesikupista, ne saattavat juoda enemmän.

  • Varmista, ettei veden maku ole muuttunut. Sinusta voi olla aika hankkia uudet vedensuodattimet, mutta kissanpentusi ei ehkä ole samaa mieltä! Kissanpennun makuaisti on hyvin tarkka ja saattaa häiriintyä jos vesi maistuu yhtäkkiä erilaiselta. Näin voi käydä myös kun muutat toiseen asuntoon.

Kissanpentua on hyvä opettaa juomaan enemmän, mutta WC-pöntöstä juominen ei tule kyseeseen. Puhdistukseen käytettävät aineet voivat olla hyväksi pöntölle, mutta eivät kissallesi!

[ ↑ skip to content ↑ ]