[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kunnollinen terveydenhoito alkaa kotoa

Sinä olet yhtä tärkeä kuin eläinlääkäri kissanpentusi terveydelle

Kunnollinen kissanpennun terveydenhoito alkaa kotoa. Aivan kuten ihmisillä, ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin sairauden hoito. Tunnet oman kissanpentusi paremmin kuin kukaan muu, ja siksi voit toimia eläinlääkärin 'silminä' ja 'korvina'.

Hyvät tavat pienestä pitäen

On tärkeää totuttaa pentu pienestä pitäen siihen, että käsittelet ja tutkit sitä. Tämä helpottaa kaikkien elämää. Pidä silmällä seuraavia seikkoja:

Onko pennun paino noussut?

Kissanpennun ei tule lihoa. Alipainokaan ei ole hyväksi, ja se voi olla merkki sairaudesta. Eläinlääkärisi tulisi seurata ja pitää kirjaa kissanpennun painosta ja kasvusta. Jos haluat olla itsekin ajan tasalla, lataa itsellesi Hill'sin kasvunseurantakaavio tästä ja käytä sitä kissasi kasvunopeuden seurantaan.

Jos olet huolissasi kissanpennun painosta, varaa aika eläinlääkärillesi.

Näyttääkö kissanpentusi turkki terveeltä?

Terve turkki kiiltää. Tarkista, näkyykö ihossa hilsettä, halkeilua tai haavoja. Onko sillä kirppuja tai niiden jätöksiä todisteena? Näyttääkö turkki kiillottomalta? Tämä voi olla merkki ravinteidenpuutoksesta tai sairaudesta. Jos olet huolissasi asiasta, käänny eläinlääkärin puoleen.

Tutki pennun silmät ja korvat

Katso silmiä tarkasti. Näkyykö niissä eritettä? Ovatko silmävalkuaiset täysin valkoiset, ilman punoitusta? Vedä alaluomea kevyesti alaspäin - tämän alueen tulisi olla vaaleanpunainen.

Seuraavaksi tarkastetaan korvat. Niiden tulee olla puhtaat, vaaleanpunaiset, liattomat ja suhteellisen hajuttomat. Tarkista näkyykö vahaa, erityisesti tummaa vahaa, joka voi olla merkki korvapunkeista tai tulehduksesta.

Jos kissan korvissa tai silmissä on jotakin, mikä huolestuttaa sinua, käänny eläinlääkärin puoleen.

Tarkasta kissan hampaat ja ikenet

Avaa kissanpennun suu varovasti. Näyttävätkö ikenet terveen vaaleanpunaisilta? Näkyykö hampaissa hammaskiveä (keltaista tai ruskeaa)? Kissanpennun hampaissa ei yleensä ole hammaskiveä. Onko kissan hengitys pahanhajuinen?

Hammasongelmat ovat hyvin yleisiä kissoilla. Voit ehkäistä niitä ottamalla tavaksi puhdistaa kissan hampaat kolme kertaa viikossa. Lihan ja kalan makuista kissojen hammastahnaa on saatavilla useimmilla eläinlääkärin vastaanotoilla ja lemmikkieläinkaupoissa. Pieni pehmeä lasten hammasharja sopii hyvin harjaamiseen, kunhan pidät sen täysin erillään muun perheen hammasharjoista. Vaihtoehtoisesti voit myös ostaa erityisesti kissoille suunnitellun hammasharjan eläinlääkäristä.

Kun kissasi on täysikasvuinen, eläinlääkäri saattaa suositella suun hygienian hoitoon Hill's Prescription Diet t/d -ruokia. Niiden on osoitettu vähentävän merkittävästi plakin, hammaskiven ja tummentumien kehittymistä hampaisiin.

Tarkasta kissanpennun kynnet ja tassut

Näkyykö niissä haavaumia tai halkeamia?

Tarvitseeko kynsiä leikata?

Opi tuntemaan, mikä on normaalia omalle kissanpennullesi

Tärkein osa kotiterveydenhoitoa on yksinkertaisesti oppia tuntemaan, mikä on 'normaalia' omalle kissanpennullesi. Tuntuuko esimerkiksi jossain ylimääräisiä möykkyjä tai pahkuroita? Jos jotakin mikä huolestuttaa sinua, soita eläinlääkärille saman tien.

[ ↑ skip to content ↑ ]