[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Terveys ja hyvinvointi

Terveys ja hyvinvointi

Kissanpennun pitäminen hyvässä kunnossa

Pysyäkseen kunnossa ja terveenä, kuten ihmisetkin, kissat tarvitsevat liikuntaa. Niistä tuskin kuitenkaan tulee paikallisen kuntosalin asiakkaita.Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun kissanpentu on saanut kaikki perusrokotukset, voit mennä kissanpennun kanssa ulos.

LISÄTIETOJA

Kissanpennun puhtaanapito

Kissanpennut ovat puhdistautumisen suhteen hyvin pedantteja; ne oppivat emoltaan pitämään itsensä puhtaana siistinä. Toisinaan ne kuitenkin voivat kaivata sinulta apua, ja kissanpennun harjaaminen on hyvä tilaisuus hoivaamiseen. Kissa nauttii joka minuutista! Pitkäkarvaisen kissan turkki on kammattava päivittäin.

LISÄTIETOJA

Eläinlääkärin tapaaminen

Luonnollisesti haluat kissanpennullesi aina parasta ja yksi tärkeimmistä asioista on löytää kissalle erinomainen eläinlääkäri. Sinun täytyy voida luottaa hänen palveluihinsa vuosien ajan. Yksi tapa löytää kissalle hyvä eläinlääkäri on kysellä tutuilta tai sukulaisilta, mutta muussa tapauksessa luota vain vaistoosi.

LISÄTIETOJA

Kissanpennun rokottaminen

Uudella kissanpennullasi on emolta saatu luontainen immuniteetti sairauksia vastaan, mutta sen heiketessä pentu on rokotettava, jotta se pysyisi terveenä. Rokottaminen on ensiarvoisen tärkeää, koska se suojaa kissaa hengenvaarallisilta taudeilta. Suurin osa eläinlääkäreistä suosittelee yhdistelmärokotusta, joka annetaan noin 8 -9 ja 11-12 viikon ikäisenä.

LISÄTIETOJA

Mikrosirun asentaminen

Kissanpentua ei tulisi päästää ulos ennen kuin sille on suoritettu koko ensimmäinen rokotussarja. Ja silloinkin sinun tulisi odottaa vielä 2 viikkoa varmistaaksesi, että rokotteella on ollut aikaa vaikuttaa. Hyvä ikä ulkomaailman tutkimisen aloittamiseen on 14-16 viikkoa, mutta älä päästä pentua ulos yksin ennen kuin se on todella itsevarma.

LISÄTIETOJA

Kissanpennun hampaiden hoito

Kun saat kissanpentusi, sillä on jo varmasti kaikki "vauvahampaansa". Nämä ensimmäiset hampaat alkavat puhjeta kissan kolmannella elinviikolla.

LISÄTIETOJA

Kirput ja madot

Kissanpentusi nauttii suuresti sinun, perheenjäsenten ja ystävien antamasta huolenpidosta ja hössötyksestä sen ympärillä, mutta ei loisten osoittamasta huomiosta. Kirput, madot ja punkit ovat äärimmäisen yleisiä, joten olisi kovin epätavallista, jos kissanpentusi ei saisi niitä jossakin vaiheessa. Hyvä uutinen on se, etteivät loiset ole kovin vahingollisia ja niistä pääsee helposti eroon.

LISÄTIETOJA

Täydellinen turkki kissanpennullesi

Jokainen uuden kissanpennun omistaja haluaa, että söpöstä uudesta kumppanista kasvaa terve ja reipas kissa. Sinulla omistajana on tärkeä rooli varmistaa, että kissanpentusi pysyy terveenä. Esimerkiksi oikeanlainen ruokinta ja rokotuksista huolehtiminen ovat olennaisia kissanpennun terveyden kannalta.

LISÄTIETOJA

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää steriloinnista

Jos et suunnittele teettäväsi kissallasi poikasia, sterilointi on parasta mitä voit tehdä auttaaksesi kissaa nauttimaan elämästään täysillä. Miksi? Näin et joudu huolehtimaan naaraskissan ei-toivotuista raskauksista ja sterilointi hillitsee myös uroskissan seksuaalista käytöstä, kuten virtsalla merkitsemistä ja ulvomista, jotka voivat olla häiritseviä.

LISÄTIETOJA

Puolivuotistarkastus

Kun kissanpentu on kuuden kuukauden ikäinen, on suositeltavaa varata sille aika eläinlääkäriin perusteellista terveystarkastusta varten. Eläinlääkäri varmistaa, että kissanpentu kehittyy ja kasvaa normaalisti, tarkistaa sen painon ja tekee yleisen terveystarkastuksen. Rauhallinen kissanpentu Jos kissanpentusi on tottunut matkustamaan omassa kantolaatikossaan, se hyppää mielellään sisään.

LISÄTIETOJA

Kasvaminen aikuiseksi

Kuuden kuukauden ikään mennessä kissanpentu on saavuttanut kolme neljäsosaa täysikasvuisen koosta. Älä kuitenkaan anna ulkomuodon hämätä – kissa voi näyttää täysikasvuiselta, mutta ei käyttäydy niin (vähän niin kuin murrosikäiset!) Päivän sanoja ovat leikki ja kepposet.

LISÄTIETOJA

Kunnollinen terveydenhoito alkaa kotoa

Sinä olet yhtä tärkeä kuin eläinlääkäri kissanpentusi terveydelle Kunnollinen kissanpennun terveydenhoito alkaa kotoa. Aivan kuten ihmisillä, ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin sairauden hoito. Tunnet oman kissanpentusi paremmin kuin kukaan muu, ja siksi voit toimia eläinlääkärin 'silminä' ja 'korvina'.

LISÄTIETOJA

Kissanpennun vaihtuvien hampaiden hoito

Kissanpennun hampaiden harjaus ei ole niin vaikeaa kuin sen kuvittelisi olevan – jos aloitat varhain ja käytät hyvänmakuista kissojen hammastahnaa – kissa jopa odottaakin sitä. Älä käytä ihmisten hammasharjoja; ne voivat vahingoittaa kissan ikeniä. Opastusta oikeanlaisen hammasharjan valitsemiseen saat eläinlääkäriltäsi. Totuta kissanpentu harjaukseen.

LISÄTIETOJA

Myrkylliset huonekasvit

Viime vuosina monet kissanomistajat ovat päättäneet pitää kissansa sisällä. Tämä on ymmärrettävää, koska liikenneonnettomuudet ovat liiankin yleisiä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

LISÄTIETOJA

Huonon käytöksen kitkeminen

Virtsamerkkailu on osa kissan luonnollista käyttäytymistä ja sillä tavoin ne jättävät ympäristöönsä merkkejä ja tietoa itsestään. Ei kuitenkaan ole erityisen sopivaa, jos kissa tekee näin olohuoneessasi! Ennen kuin yrität ratkaista merkkausongelmaa, on tärkeä selvittää onko kyse merkkailusta vai vain virtsaamisesta.

LISÄTIETOJA

Eroon karvapalloista

Kissat ovat hyvin siistejä olentoja, ja uusi kissanpentusi käyttää useita tunteja päivässä itsensä pesemiseen. Sukimalla itseään se poistaa turkistaan kaikki irtonaiset karvat. Niitä on vaikea sylkäistä pois, joten tavallisesti ne joutuvat nieluun.

LISÄTIETOJA

Tarkkaile kissaa virtsatieinfektioiden varalta

Kissanpentu ei osaa kertoa sinulle, jos sillä on huono olo, joten sinun on pidettävä sitä silmällä terveysongelmien varalta. Yksi terveysongelma voi olla alempien virtsateiden vaivat (FLUTD). Mahdollisia oireita ovat: Virtsaamiseen liittyvä kipu. Pidättäminen, surkea naukuminen tai muu ilmiselvä vaiva.

LISÄTIETOJA

Kissanpentusi on melkein aikuinen

Yhden vuoden ikään mennessä kissanpennustasi on tullut aikuinen. Se saattaa edelleen käyttäytyä kuin kuriton pentu, mutta sen tarpeet ovat muuttuneet.

LISÄTIETOJA

Milloin tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin

Sinä tunnet kissasi paremmin kuin kukaan muu, ja jos sinua huolestuttaa jokin, sinun ei tulisi epäröidä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. On aina parempi katsoa kuin, katua, eikä eläinlääkäriä haittaa vääräkään hälytys. Ota yhteyttä eläinlääkäriin jos havaitset seuraavia oireita: ruokahaluttomuus oksentelu ripuli tai ummetus yskä, vinkuva hengitys tai hengitysvaikeudet verenvuoto ontuminen likaiset silmät tai korvat velttous, väsymys tai vireystilan lasku runsas raapiminen tai voimakkaasti punoittava iho lisääntynyt jano virtsaamisvaikeudet kivun aiheuttama valittaminen tai naukuminen turvotusta jaloissa tai nivelissä mitä tahansa muuta, mikä huolestuttaa sinua.

LISÄTIETOJA

Uuteen ruokaan totuttaminen

Nyt kun kissanpentusi on melkein täysikasvuinen, sinun tulisi alkaa miettiä sen normaalin kissanpennun ravinnon vaihtamista aikuisen ruokaan, joka vastaisi paremmin sen tarpeita. Vaikka kissanpentusi tai kissasi näyttäisikin pitävän uudesta ruoasta, siihen siirtyminen tulisi aina tehdä vähitellen. Tämä auttaa vähentämään muutoksen aiheuttamien vatsanvaivojen mahdollisuutta.

LISÄTIETOJA

Täysikokoinen ja terve kuin pukki

Yhden vuoden ikään mennessä kissanpennustasi on tullut aikuinen. Se saattaa edelleen käyttäytyä kuin kuriton pentu, mutta sen tarpeet ovat muuttuneet.

LISÄTIETOJA

[ ↑ skip to content ↑ ]