[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Auta kissanpentuasi kasvamaan sosiaaliseksi kissaksi

Kissanpennun sosiaalistaminen

Toivot varmasti, että kissanpennustasi kasvaa kissa, joka tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa ja joka on ystävä ja kumppani. Jotta saavuttaisit tämän, sinun tulee muistaa, että kissojen sosiaalistumisvaihe on hyvin lyhyt. Ensimmäiset 4-16 viikkoa ovat ratkaisevan tärkeitä kissan käytöksen ja sosiaalisen kehityksen kannalta.

Kissanpennun varhaiset kokemukset

Ennen kuin pentu muuttaa luoksesi, se on jo ollut vuorovaikutuksessa emonsa, pentueen toisten jäsenten sekä ihmisten kanssa.

Kissanpentujen on totuttava hyvin varhaisessa vaiheessa siihen, että ihmiset ja mielellään monet ihmiset käsittelevät niitä, jolloin ne hyväksyvät useamman kuin yhden hoitajan. Niiden tulee myös tottua jokapäiväisen elämän näkymiin, tuoksuihin ja ääniin.

Jatka hyvää työtä

Tullessaan kotiisi kissanpentu on luultavasti noin 12 viikon ikäinen. Jos oletetaan, että sillä on jo ollut runsaasti ihmiskontakteja, tämän kehityksen jatkamisen ei pitäisi olla vaikea tehtävä. Näin pennusta kasvaa ystävällinen, iloinen ja luottavainen kissa.

Kun kissa ensi kertaa saapuu kotiin kanssasi, muista, että aluksi kaikki voi olla siitä kovin hämmentävää. Vie pentu rauhalliseen ja turvalliseen paikkaan ja näytä sille missä sen ruoka ja hiekka-astia ovat. Anna pennulle paljon hoivaa ja huolenpitoa. Helli sitä varovaisesti, puhu pehmeällä ja rauhallisella äänellä.

Leikkiminen on hauska ja tehokas tapa luoda side kissanpentuun, joka pian haluaa leikkiin mukaan.

Lapset ja kissanpennut

Kissanpentusi tulisi tutustuttaa lapsiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska se saattaa hyljeksiä tai purra lapsia myöhemmin, jos se ei ole tottunut heihin alusta asti.

Jos sinulla on lapsia, he ovat luontaisesti innoissaan uuden kissanpennun saapumisesta. Sinun tehtävänäsi on opettaa heille, ettei kissanpentu ole lelu ja, että sitä on kohdeltava varoen. Leikin on loputtava kun kissa on saanut tarpeekseen. Muista myös varoittaa lapsia, että kissat saattavat raapaista ja purra leikkiessään.

Perheen ulkopuoliset ihmiset

Nuori kissanpentu on hyvä totuttaa mahdollisimman moniin ihmisiin. Näin sille ei myöhemmin niin helposti kehity vieraiden ihmisten pelkoa.

Kissanpentusi ja muut lemmikkieläimet

Kissasi on sosiaalistuttava ihmisten lisäksi myös toisiin eläimiin. Jos sinulla on muita lemmikkejä, sen täytyy tottua myös niihin. Suuri verkolla eristetty alue voi olla erittäin hyödyllinen kun tutustutat kissanpentua kodissasi jo asuvaan kissaan tai koiraan. Näin kissanpentu tuntee olonsa turvalliseksi tutustumisprosessin aikana. Älä kiirehdi tutustuttamista äläkä jätä pentua yksin toisen kissan tai koiran kanssa, ennen kuin luotat täysin siihen, että ne ovat turvassa keskenään.

Kissanpennun eroahdistus

Hienoa, että olet kasvattanut kissanpentusi tulemaan toimeen ihmisten kanssa. Asian kääntöpuoli on se, että se on nyt niin kiintynyt sinuun, ettei se pidä siitä että lähdet ulos.

Eroahdistus, joka aiemmin tunnistettiin vain koirilla, tunnetaan nykyisin myös kissoilla.

Eroahdistuksen merkkinä on, että kissanpentua vaikuttaa hätääntyneeltä jos olet lähdössä johonkin. Se voi naukua runsaasti tai sotkea talon ollessasi poissa.

Eroahdistukseen voi puuttua esimerkiksi lyhentämällä kissasta erossa olon aikaa mahdollisimman paljon tai koettamalla lähteä kotoa ilman että teet siitä isoa numeroa (asiaa ei auta, jos etsit avaimiasi kymmenen minuuttia!) Jos kissa sotkee kotisi, älä rankaise sitä. Kissat eivät ymmärrä rankaisua, ja koska sen käytös johtuu stressistä, tekisit ongelmasta vain pahemman. Eläinlääkäri voi antaa neuvoja tähän pulmaan.


[ ↑ skip to content ↑ ]