[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissanpennun pitäminen pihapiirissä

Kissat, joilla on pääsy ulos, kokevat paljon hauskoja elämyksiä mutta ne kohtaavat myös riskejä: liikenne, koirat, toiset kissat, kirput, tarttuvat ikävät sairaudet...lista on loputon. Ymmärrettävästi voi olla hermoja raastava kokemus päästää kissa ensi kertaa suureen ulkomaailmaan. Onneksi on olemassa asioita, joita voi tehdä pitääksesi kissasi turvassa. 

Milloin?

Kissanpentuja ei tulisi laskea ulos toisten kissojen seuraan ennen kuin ne on rokotettu. On myös suositeltavaa  neuteroida kissa ennen kuin sillä on vapaa pääsy pihalle. Uroskissoilla, joita ei ole leikattu, on tapana vaeltaa ympäriinsä paljon laajemmalla alueella, jolloin ne helposti joutuvat tappeluun toisten kollien kanssa. Tästä on yleensä seurauksena puremista johtuvia ajoksia, jotka voivat aiheuttaa kissalle virussairauden. Kun kissalle on suoritettu kaikki tarvittavat rokotukset ja se on neuteroitu, se on noin 6 kuukauden ikäinen ja paljon kykenevämpi huolehtimaan itsestään.

Ajoitus

On paljon parempi päästää kissa ulos aamulla. Yöllä ne joutuvat helpommin auto-onnettomuuksiin huonon näkyvyyden vuoksi. Mieluummin kuin antaa kissan syödä vapaasti milloin haluaa, sen olisi hyvä omaksua säännölliset ruokailuajat  jo muutamaa viikkoa ennen kuin se lasketaan vapaana ulos. Päästä kissa hetkeksi ulos ennen ruokkimista. Nälkä houkuttelee kissan takaisin kotiin ruoka-aikaan. Voit kouluttaa kissaasi myös käyttämällä jotakin ääntä, kuten kelloa,  naksutinta tai avainten kilinää ennen aterian tai herkkupalojen tarjoamista. Tämä ääni kertoo kissallesi, että sinä olet ruokapalkinnon lähde. Jo pelkkä ruokapakkauksen heiluttelu voi saada monet kissat tulemaan juosten luoksesi! Ruoan jättäminen ulos voi myös auttaa, mutta se ei aina toimi, koska se saattaa houkutella naapurikissoja, ja lisäksi vähentää niiden halua palata koteihinsa.

Varotoimet

Kaulapanta, jossa on kulkunen vähentää huomattavasti kissan mahdollisuuksia napata pikkulintuja. Se myös auttaa sinua kuulemaan milloin kissasi on lähellä. Kun asennat  mikrosirun kissallesi, on todennäköisempää, että se palautuu kotiin jos se löydetään. On olemassa useita järjestöjä, jotka rekisteröivät yhteystietosi ja antavat sinulle koodin sisältävän metallilaatan, jonka voit kiinnittää kissan kaulapantaan. Tämä ei ole vain näkyvä tunnistamisen väline; se voi olla myös turvallisempi tapa suojata omia yhteistietojasi. Joitakin kissanomistajia, jotka ovat kaivertaneet laattaan osoitteensa, on huijattu hakemaan kadonnutta kissaansa jostakin paikasta ja palatessaan he ovat löytäneet kotinsa ryöstettynä. 

Kodin ja pihan rajojen merkitseminen kissan tuoksuilla voi myö auttaa kissan houkuttelemisessa kotiin: lemmikin peite, karvaa tai  hiekka-astian sisältöä voidaan kaikkia käyttää hätätilassa kun kissasi on ollut liian kauan poissa. 

Riskitilanteet

Muuttaminen uuteen kotiin saattaa olla stressaavaa ja viimeinen asia mitä silloin tahdot, on hukata kissasi. Pidä kissaasi sisällä uudessa talossa vähintään kaksi viikkoa ennen kuin päästät sen ulos jälleen. Harkitse myös pistorasiaan kytkettävää feromonilhaihdutinta vahvistaaksesi kissaa tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi uudessa kodissa. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä vinkkinä, huolehdi että sinulla on aina ajan tasalla oleva valokuva kissastasi, koska katoamistapauksessa tarvitset sitä julisteisiin ja ilmoituksiin.


[ ↑ skip to content ↑ ]