[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissanpennun pitäminen hyvässä kunnossa

Pysyäkseen kunnossa ja terveenä, kuten ihmisetkin, kissat tarvitsevat liikuntaa. Niistä tuskin kuitenkaan tulee paikallisen kuntosalin asiakkaita.

Ulkoilevat kissanpennut

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun kissanpentu on saanut kaikki perusrokotukset, voit mennä kissanpennun kanssa ulos. Ulkoilevan kissan liikunnan puutteesta ei tarvitse kantaa huolta. Se möyrii, metsästää, kiipeää ja tutkii luonnostaan ja pitää näin itsensä kunnossa.

Sisäkissat

Kissoja pidetään yhä useammin täysin sisäkissoina, koska ne asuvat esimerkiksi asunnossa, jossa ei ole puutarhaa tai alueella, jossa liikenne saattaa olla vaarallisen vilkasta.

Jos olet päättänyt, että lemmikistäsi tulee sisäkissa, sinun on pidettävä huolta, että se saa toteuttaa sen luonnollisia pedon vaistoja metsästämällä, kiipeilemällä ja raapimalla. Sen on myös harrastettava liikuntaa pysyäkseen kunnossa ja terveenä. Onneksi molemmat tarpeet täyttyvät leikin kautta. Leikkiminen on kissojen mielipuuhaa, mutta sisäkissoille se on elinehto.

Parhaat lelut ja leikit kannustavat kissaa väijymään, loikkaamaan, jahtaamaan ja hutkimaan esineitä tassuillaan. Se rakastaa leluja, jotka liikkuvat, joten mikä tahansa narun päähän sidottu objekti saa sen innostumaan. Voit myös hankkia sille jonkin mekaanisen lelun, jota se voi ajaa takaa. Tai miten olisi kissanmintulla maustettu lelu? Jotkut kissat hullaantuvat sellaisesta. Kissanpennulle kiipeily ja piiloutuminen on mieleistä ja voit kannustaa siihen hankkimalla sille oman puuhakeskuksen tätä varten. Jos budjettisi ei kuitenkaan riitä sellaiseen, pahvilaatikot ovat huokeampi vaihtoehto. Älä myöskään unohda raapimispuuta. Sitä käyttämällä kissan hartia- ja selkälihakset pysyvät kunnossa ja huonekalusi pysyvät turvassa!

Älä unohda, että kissat ovat älykkäitä ja ne tylsistyvät helposti jos niillä ei ole mitään tekemistä. Vaihtele leluja aina silloin tällöin, jolloin kissan mielenkiinto pysyy yllä.

Mielenkiintoisten lelujen tarjoamisen lisäksi pyri leikkimään kissanpentusi kanssa vähintään 20 minuuttia joka päivä. Näin sen lihakset pysyvät jäntevinä ja nivelet joustavina. Leikki myös vahvistaa sinun ja kissanpentusi suhdetta.

Pulskat kissat

Toinen tärkeä asia kissan kunnon ja terveyden kannalta on varmistaa, ettei se pääse lihomaan. Monissa maissa lemmikkien paino-ongelmat lisääntyvät jatkuvasti. Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 50 % Iso-Britannian kissoista on ylipainoisia. Neuteroidut kissat ovat erityisen alttiita lihomiselle. Jotta oma kissanpentusi ei olisi surullisten tilastojen jatkona, pidä huolta seuraavista seikoista:

Anna kissanpennullesi täysipainoista ruokaa, kuten Hill's Science Plan Kitten tai Hill's Nature's Best Kitten. Noudata ruokapakkaukseen merkittyjä annostusohjeita.

Älä anna kissanpennullesi herkkuja. Kissanpennulle yhden keksin antaminen vastaa samaa kuin ihminen söisi koko paketillisen keksejä (Hill'sin lemmikkieläintutkimus). Jos haluat antaa makupaloja, käytä siihen tarkoitukseen sopivia valmisteita ja ota ne myös huomioon kissan päivittäisessä ravinnontarpeessa.

Varmista, että pentu saa paljon liikuntaa.

Tarkkaile säännöllisesti kissanpennun painoa, ja jos huomaat sen olevan noususuunnassa, ota yhteys eläinlääkäriin, joka voi suositella erityisruokavaliota, kuten esim. Hill's Prescription Diet.

Kissanpennun vaikutus omaan terveyteesi

Nyt kun on puhe kunnosta ja liikunnasta, tiesitkö että kissan omistaminen on hyödyllistä myös sinun terveydellesi ja hyvinvoinnillesi? Tutkimusten mukaan esimerkiksi lemmikin silittäminen voi alentaa verenpainetta.

Liekö se kuitenkaan kovin yllättävä tieto? Kissanpennun turkki tuntuu hyvältä, eikä sen havaitsemiseen tarvita kovin paljoa tiedettä ja tutkimusta.


[ ↑ skip to content ↑ ]