[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Leikkiminen lasten kanssa

Kissanpentu on synnynnäinen leikkijä

Mitä tulee leikkimiseen, kissanpentusi on luonnonlahjakkuus ja muuttaa helposti kaiken leikiksi. Palloksi puristettu paperiarkki tai tinapaperi, kynän korkki tai mikä tahansa pieni esine narun päähän kiinnitettynä on leikkikalu, jota kissanpentu ei kykene vastustamaan. Vielä mukavampaa siitä on, kun olet mukana sen leikeissä. Leikkiessänne sinun ja kissanpentusi välille kehittyy voimakas kiintymysside.

Uusi maailma avautuu

Uteliaana pikku olentona uuden kissanpentusi mielipuuhaa on tutkia ympäristöään ja erityisesti piilossa olevia paikkoja. Oli kyseessä sitten paperipussi, avonainen kaappi, laatikko tai sängyn alusta, uteliaan pennun on pakko selvittää, mitä sieltä löytyy. Varoituksen sana: älä jätä pesukoneen tai kuivausrummun luukkua auki, koska kissoja on jäänyt niihin lukkojen taakse. Älä myöskään missään nimessä jätä WC-pöntön kantta auki…

Kissanpennun omat lelut

Kissanpennuille on paljon erilaisia, erityisesti pieniä ja pehmeitä leluja. Niiden kanssa leikkiminen on mukavaa ja ne on helppo ottaa kynsiin tai hampaisiin. Kun pehmeän lelun kanssa leikitään piilosilla oloa, luontainen metsästäjänvaisto tulee leikkiin mukaan ja pennulla riittää hauskaa pitkäksi ajaksi "saalista" jahdatessa.  Kissanmintulla hajustettu lelu saa pennun onnesta sekaisin. Kissanminttu sisältää nepetalaktonia, jota kissat rakastavat. Ole kuitenkin varovainen, sillä jotkut kissat reagoivat kissanminttuun aggressiivisesti, toiset eivät lainkaan.

Kissanpennun luontainen uteliaisuus saattaa ajaa sen maistelemaan huonekasvejasi, joista monet voivat olla sille myrkyllisiä. Varotoimenpiteenä voit jo etukäteen tutkia, mitä kasveja ruukuissasi on ja pitää vaaralliset kasvit kissanpentusi ulottumattomissa. Liljat, joulutähdet ja syklaamit voivat olla kissoille erityisen myrkyllisiä.

Raapien alusta asti

Raapiminen ja venyttely ovat kissanpennun hyvinvoinnille välttämättömiä, ja verhot ja pehmeät huonekalut ovat yleensä helppo kohde. Jos pennulle annetaan ensi päivästä alkaen oma raapimispuu, kissa pitää kyntensä loitolla huonekaluistasi. Lisäksi raapimispuu pitää pennun kynnet hyvässä kunnossa. Jos kissa ei ole aluksi kovin innostunut raapimispuusta, kokeile ripotella hiven kissanminttua sen jalustaan. Useimmat kissat eivät voi vastustaa tätä tuoksua, joten pentu voi huomata, ettei raapimispuu olekaan hassumpi ajatus.

Kissanpennut ja lapset ovat kuin luotuja toisilleen, ennemmin tai myöhemmin

Ei ole yllättävää, että lapset ovat ovat aivan ihastuneita kissanpentuihin. Alle viisivuotiaiden lasten ei voi antaa yksin leikkiä alle puolivuotiaiden pentujen kanssa. Pienet kissanpennut ovat hyvin leikkisiä, ja niiden kynnet ja hampaat ovat teräviä, Pienet lapset eivät ymmärrä, että ajoittaiset raapaisut ovat osa leikkiä. Lapselle on hieno kokemus, jos hän voi kasvaa yhdessä lemmikin kanssa ja heidän suhteensa kehittyy ajan mittaan paremmaksi, kun molemmat ovat riittävän vanhoja ymmärtämään toisiaan.

Opeta lapsillesi, kuinka uudesta perheenjäsenestä huolehditaan, miten sen kanssa leikitään ja mitä ruokaa sille annetaan (ja mitä ei syötetä). Lapsille on hyvä antaa myös vastuuta vaikka jakamalla kissan ruokakupin pesuvuorot. Niin vastustamaton kuin pieni kissanpentu onkin, lasten on opittava ymmärtämää kuinka paljon lepoa se tarvitsee, eikä sitä saa häiritä kun se käpertyy petiinsä tarvitsemilleen unille.


[ ↑ skip to content ↑ ]