[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kissa ja eri vuodenajat

Muuttuva sää tarkoittaa muuttuvia tarpeita kissallesi, kesä- ja talvikuukausien luodessa erilaisia ongelmia kissoille.

TALVI

Jos pidät kissaasi sisätiloissa (tai pidät sen sisällä talven yli) lämpötilan lasku tai kylmän sään aiheuttamat riskit eivät vaikuta siihen. Voit silti tehdä jotain tarjotaksesi hieman lisäapua kissallesi.

Jos kissasi nukkuu normaalisti lattialla, voit siirtää sen pedin jonnekin korkeammalle vetoisuuden välttämiseksi. Jos kissasi on vanhempi tai sillä on niveltulehdusta, kylmä sää voi saada sen raajat jäykiksi ja epämukaviksi. Hyppiminen voi osoittautua hankalaksi, joten sinun täytyy auttaa kissaasi pääsemään suosikkinukkumapaikoilleen, erityisesti jos ne ovat korkealla.

Voit siirtää tuolin tai muun huonekalun korokkeeksi, jotta kissan ei tarvitse hypätä niin korkealle.

Ulkona

Kissa voi ulkoilla myös talvella. Kissa sopeutuu lämpötilan laskuun kasvattamalla paksumman turkin ja kehittämällä vastustuskykyään.

Jos kissallasi on ulkotarha, eristä sei maasta. Jäätynyt maa imee enemmän lämpöä kuin liikkuva ilma. Käännä sisäänkäynti pois tuulensuunnasta ja harkitse lisäpeitteiden laittamista. Vältä ulkoaitauksessa materiaaleja, jotka voivat imeä kosteutta, jäätyä tai homehtua.

Autot ja autotallit

Jos kissallasi on pääsy autotalliisi tai autoosi, ole varovainen autoa käynnistäessäsi. Kissat nukkuvat joskus pysäköityjen autojen moottoreiden päällä, koska ne tarjoavat suojan tuulelta ja ovat joskus vielä lämpimiä.

Älä koskaan jätä talvella kissaa valvomatta autoon. Kylmä sää voi nopeasti muuttaa auton sisätilat jääkaapiksi.

Ruoka-aika

Jos jätät kissalle ruokaa ulos, tarkista pari kertaa päivässä, ettei se ole jäätynyt. On erityisen tärkeää, että kissallasi on sulaa vettä. Jos se ei saa puhdasta vettä, se voi helposti päätyä juomaan siivousaineiden, tiesuolan ja pakkasnesteiden saastuttamaa vettä. Pakkasneste on kissoille erityisen houkuttelevaa ja äärimmäisen vaarallista, joten siivoa huolellisesti mahdolliset vuodot pihatielläsi.

KESÄ

Kesät ovat ulkoloisten aikaa. Kannattaa siis puhua eläinlääkärille ennaltaehkäisevistä hoidoista, varsinkin jos sinulla on ulkokissa.

Valkoisen kissan turkki ja iho eivät välttämättä suojaa sitä tarpeeksi auringolta, joten kannattaa laittaa hieman aurinkovoidetta sen korvanpäihin ja nenään.

Älä koskaan jätä kissaa autoon, kun on kuuma. Kissa voi tulla vakavasti sairaaksi tai kuolla jo lyhyestä altistumisesta kuumuudelle, auton sisällä.

Enemmän vettä

Sekä sisä- että ulkokissat tarvitsevat tavallista enemmän vettä lämpimällä säällä, koska niille tulee helposti nestehukka. Pidä silmällä lämpöhalvauksen merkkejä:

  • Raskas läähätys
  • Lasittuneet silmät
  • Tasapainohäiriöt
  • Hoippuminen, oksentelu
  • Tummanpunainen tai violetti kieli

Jos luulet, että kissallasi on lämpöhalvaus, vie se välittömästi eläinlääkärille. Yritä alentaa sen ruumiinlämpöä valelemalla sitä viileällä (ei kylmällä tai jäätävällä) vedellä ja juottamalla pieniä määriä viileää (ei kylmää tai jäätävää) vettä.

Anna kissan nuolla jääpaloja ja jos sinulla on jääpusseja, asettele niitä kissan pään, niskan ja rinnan päälle.

Kissat ovat sitkeitä eläimiä ja kestävät hyvin säätilan vaihtelua. Pieni apu matkan varrella pitää kissasi onnellisena ja terveenä.

[ ↑ skip to content ↑ ]