[ ↓ skip to navigation ↓ ]

”Hymyä huuleen!” Opi ottamaan täydellinen kuva koirastasi

Jokainen koira on ainutlaatuinen ja omistajiensa silmissä tietysti myös maailman kaunein. Näin pitääkin olla. Mutta miten saada koiran erityislaatuinen luonne ja yksilöllinen olemus vangittua kuvaan, jota voi säilyttää muistona vuosien ajan? Onneksi tästä on tullut helpompaa kuin koskaan aikaisemmin edullisten digikameroiden ansiosta.

Tekniikat, joilla saat otettua loistavan kuvan koirastasi, ovat pitkälti samat, joita tarvitaan minkä tahansa luontokuvan ottamiseen: loputon kärsivällisyys, joustavuus valaistuksen ja valotusajan suhteen, lemmikin mielialan tarkkailu ja mahdollisimman suuri kuvien määrä! Digikameralla kuvattaessa kuvien paljous ei ole ongelma, joten voit ottaa kuvia sydämesi kyllyydestä – mitä enemmän otoksia saat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on täydellisen kuvan ottoon. Joka tapauksessa on hyvä valmistautua kuvaukseen ennalta. Alla muutamia käteviä vinkkejä, joista voi olla sinulle hyötyä.

Keskity tärkeimpään

Ennen kuin otat kameran esiin ja alat napsia kuvia, mieti, mitä aspekteja koirastasi haluat vangita kuvaan muistoksi itsellesi ja muille. Haluatko ikuistaa tavan, jolla lemmikkisi onnistuu nukkuessaan retkottamaan koko maton päällä? Vai haluaisitko kuvata hetken, jolloin koira pomppaa gasellin lailla kuullessaan ruokakuppinsa kolahtavan lattialle? Jos sinulla on erityinen tavoite, ajoita kuvaussessio sen mukaan ja odota sopivaa hetkeä.

Tarkentamalla oikeaan kohtaan saat lemmikistäsi mahdollisimman teräväpiirtoisen valokuvan. Muista, että kameran automaattitarkennus toimii parhaiten, kun se kohdistuu kiinteään kohteeseen (kuten silmään tai kaulapantaan) eikä karvatupsuun. Jos koira liikkuu ja sen etäisyys kamerasta vaihtelee, tarkenna objektiivia jatkuvasti liikkeiden mukaan. Kun sopiva hetki koittaa, voit ikuistaa sen täydelliseen teräväpiirtokuvaan.

Ole kärsivällinen

Koira ei ymmärrä, että yrität ottaa siitä kuvaa. Siksi se ei suostu tottelemaan komentoja kuten ”hei, istu paikallasi” tai ”siirry vähän vasemmalle”. Sinun siis pitää vain odottaa, että koira asettuu omia aikojaan täydelliseen asentoon. Anna lemmikkisi rentoutua, äläkä ala jahdata sitä. Jos haluat koiran katsovan kameraan, yritä kiinnittää sen huomio pitämällä lelua kameran yläpuolella.

Hyödynnä luonnonvalo

Yleisesti ottaen salamavalo ja eläimet eivät sovi yhteen: jotkin koirat saattavat pelästyä äkkinäistä kirkasta valoa, jolla on sitä paitsi taipumus haalistaa turkin syvät värit ja kuvioinnit. Luonnonvaloa käyttäen vältät nämä traumat, ja se mahdollistaa huomattavasti paremman värien toiston. Voit ottaa kuvan ulkona tai hyödyntää ikkunoista sisään tulvivaa luonnonvaloa. Jos valon määrä ei aivan riitä, digikuvauksen etuihin kuuluu, että voit kirkastaa kuvaa jälkikäteen tietokoneellasi.

Valmistaudu etukäteen

Varmista ennen kuvaussession alkua, että käytät oikeaa linssiä ja että kamera on asetettu oikeaan kuvaustilaan. Jos sinulla on normaali järjestelmäkamera, voi olla hyödyllistä käyttää tehokkaasti suurentavaa objektiivia. Sillä voi ottaa tarkkoja lähikuvia kauempaakin ilman, että joudut istumaan koiran kuonon eteen.

Koska eläimet liikkuvat hyvin nopeasti, kameran valotusaika on säädettävä lyhyeksi. Muuten kuviin tulee sumeutta ja epäterävyyttä joka kerta, kun koira kääntää päätään. Valitse järjestelmäkamerasta ”suljinajan esivalinta” -tila. Valitse sitten lyhyt valotusaika – 1/200 sekuntia tai nopeampi – ja annan kameran määrittää muut asetukset. Jos sinulla on kompaktikamera, valitse asetukseksi ”urheilutila”, joka on valmiiksi ohjelmoitu nopeasti liikkuvien kohteiden kuvausta varten. Mikäli kamerassasi on mahdollisuus sarjakuvaukseen, valitse myös tämä vaihtoehto – jos sinulla on onnea, saat otettua kokonaisen sarjan hienoja kuvia touhuavasta koirasta.

Ota kuvan asettelu huomioon

Hyvää valokuvaa ei saa aikaiseksi vain valitsemalla kohdetta kuvakenttään. Mieti, mitä kaikkea haluat kuvaan koirasi lisäksi. Millaisen taustan haluat? Sohvan, puutarhassa olevan puun vai koiran lempikorin? Tai ehkä haluat kuvan tarkentuvan yksinomaan lemmikkiisi. Jos voit laajentaa objektiivin aukkoa (f-luku 4 tai pienempi), saat luotua hienon taiteellisen vaikutelman alentamalla kuvan syväterävyyttä. Näin voit sumentaa koiran takana näkyvän taustan.

Pohdi myös kuvakulmia. Haluatko kuvata mietteliäältä vaikuttavaa koiraasi sivulta päin? Vai haluatko kuvata lemmikkiä takaapäin sen katsellessa kaukaisuuteen? Ehkä paras kuvakulma onkin suoraan edestä koiran katsoessa kameraan? Asetu lattialle koiran tasolle – tämä auttaa sitä rentoutumaan ja parantaa kuvan perspektiiviä (näin koiran pää ei näytä suhteettoman suurelta).

Ota toiset mukaan

Älä arastele pyytää ihmisiä mukaan kuvaan. Kuvan tunnearvoa lisää se, että siinä näkyy lemmikkisi lisäksi sinulle läheinen ihminen. Joskus riittää, että kuvassa näkyvät koiraa halaavat kädet: tämä tuo kuvaan aitoa lämpöä. Se voi olla myös ovela tapa pitää yliaktiivinen koira paikallaan tarpeeksi pitkään kuvausta varten!

Tarkkaile, miten henkilö ja koira toimivat vuorovaikutuksessa. Jos sinulla on onnea, saat vangittua täydellisen, vilpittömän hetken, jona parivaljakon katseet kohtaavat tai koira rentoutuu ja hymyilee onnellisena.

Lopuksi tärkein vinkki

Vaikka et heti onnistuisikaan, jatka yrittämistä. Mitä paremmin koira tottuu puuhailuusi kameran kanssa, sitä vähemmän se kiinnittää siihen huomiota ja sitä luonnollisemmin se käyttäytyy.

Silloin onnistut ottamaan valokuvan, joka myöhemmin sulattaa sydämesi joka kerta, kun pysähdyt katsomaan sitä.

[ ↑ skip to content ↑ ]