[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Koirat ja ukkonen

Koirien ukkosenpelkoBoxer puppy

Ukkosenpelko on yleinen fobia koirilla. Se ilmenee usein piiloutumisena, ulinana, haukkumisena, raapimisena tai jopa virtsaamisena. Ei täysin tiedetä, mikä saa koirat pelkäämään ukkosta. Tietyillä roduilla se vaikuttaa olevan yleisempää kuin toisilla.

Ukkosen aiheuttamaa ahdistusta on vaikeaa hoitaa, mutta on tärkeää yrittää, koska se yleensä progressiivisesti pahenee iän myötä. Koirat, jotka pelkäävät ukkosmyrskyjä, saattavat alkaa käyttäytyä ahdistuneesti jo kauan ennen kuin alkaa ukkostaa. Sade talon katolla, kirkkaat salamat tai jopa ilmanpaineen putoaminen voivat laukaista ahdistuneen reaktion. On yleistä, että ukkosenpelosta kärsivät koirat pelkäävät myös ilotulituksia.

Älä rankaise, äläkä hyväile

Kun käsittelet tällaista fobiaa, on tärkeää, ettet rankaise koiraa ahdistuneisuudesta, etkä myöskään hyväile sitä liikaa, koska se voi pahentaa ongelmaa. Koiran rankaiseminen saa sen vain entistäkin pelokkaammaksi, koska silloin se yhdistää ukkoseen pelon lisäksi myös rangaistuksen. Liika hyväily ja rauhoittelu ei ole myöskään suositeltavaa, koska se opettaa koiralle, että ahdistunut käytös on asiaankuuluvaa ja miellyttää sinua.

Turvassa ja vahingoittumatta

Ensimmäinen asia, minkä voit tehdä ukkosta pelkäävälle koiralle, on tarjota sille turvapaikka myrskyn ajaksi. Koiran kantolaatikot (koirien kuljettamista varten), sängyn tai tuolin alunen ovat yleisiä valintoja koiran piilopaikoiksi. Koirasi valitse nämä paikat, koska ne saavat sen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja pelottava ääni on vaimeampi. Jos koirasi ei ole vielä valinnut paikkaa, tee se sen puolesta. Voit jättää sinne muutaman herkkupalan rohkaistaksesi sitä menemään sinne myrskyn ajaksi. Turvapaikan tarjoaminen auttaa ahdistuneeseen käytökseen, mutta ei ratkaise ongelmaa. Tämä on vaikeampi tehtävä ja sellainen johon luultavasti tarvitset eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan apua. Avain ongelmaan on turruttaa koira ukkosen ääneen tai muuhun ukkoseen liittyvään ärsykkeeseen. Mitä aikaisemmin aloitat hoidon, sitä nopeammin näet positiivisia tuloksia.

Tutuksi ja turvalliseksi

Turruttaminen tulee tehdä asteittain. Haluat koirasi tottuvan ukkosen ääneen ja kokevan sen normaalina asiana. Tämä saavutetaan yleensä soittamalla ukkosen ääntä nauhalta lyhyin aikavälein. Ukkosen äänen pitäisi tulla epäsäännöllisesti, jotta se muistuttaisi oikeaa ukkosta. Kun teet tätä, tarkkaile samalla koirasi käytöstä. Yritä kääntää sen huomio toisaalle silloin, kun ääni on läsnä. Voit esimerkiksi leikkiä noutamisleikkiä tai pitää yllä jotakin muuta mieluisaa aktiviteettia. Jos koirasi on liian peloissaan osallistuakseen, käännä ukkosärsykkeesi volyymia pienemmälle ja yritä myöhemmin uudelleen. Tämä voi olla pitkä prosessi, joka vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta sen lopuksi koirasi tulee tuntemaan olonsa mukavaksi myrskyn aikana.

 

[ ↑ skip to content ↑ ]