[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Ensiapu

Koiranpennun ensiapuPuppy with bandage

Toivottavasti oma koirasi ei koskaan loukkaannu vakavasti. Koska pentu on kuitenkin tarmokas pikku touhottaja, kolhuja ja muuta pientä sattuu toisinaan, ja silloin on hyvä osata ensiavun alkeet.

 

Ensiapupakkaus

Sinulla tulisi aina olla kotona tapaturmien varalta muutama perustarvike, kuten puuvillasiteitä, puuvillatuppoja haavanpuhdistukseen, mietoa lemmikkieläinystävällistä antiseptistä ainetta haavan pesuun sekä pinsetit piikkien poistoon tai esineiden poistoon suusta.

Luut, kepit, pallot

Luut, kepit ja pallot voivat juuttua koiran kitalakeen. Koira saattaa tällöin raapia tassulla suutaan tai sillä voi olla vaikeuksia sulkea suutaan. Saatat saada esineen itse pois käsin tai pinseteillä, muutoin on käytävä eläinlääkärillä. Tällöin eläimelle annetaan rauhoittavaa lääkettä, jotta esineen poistaminen olisi helpompaa. Kuten aina, ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, joten älä anna koiran leikkiä pienillä palloilla ja vältä pienten keppien heittelyä.

Palovammat

Koira tarvitsee välitöntä hoitoa, jos se saa palovamman kuumasta vedestä, öljystä tai kemikaalista tai paleltumavamman jäästä. Pienet palovammat hoituvat kotona - puhdista vaurioitunut alue miedolla antiseptisellä aineella ja levitä siihen rauhoittavaa voidetta tai geeliä kuten aloe veraa. Vakavat palovammat vaativat eläinlääkärin hoitoa, välittömästi.

Repeämät ja haavat

Koiranpennut saavat helposti haavoja jalkoihin, jos ne juoksevat jonkin terävän, kuten lasinsirun päältä. Puhdista haava ja sen ympäristö laimennetulla desinfiointiaineella ja kääri sen ympärille tarvittaessa side. Ota yhteys eläinlääkäriin, jos verenvuoto ei lakkaa, tai jos haava on pahan näköinen.

Koiranpuremat

Jos toinen koira puraisee koiranpentuasi, on hyvä käydä näyttämässä puremaa eläinlääkärille. Varaa rutiinikäynti, jos puraisut ovat pieniä ja vakavammissa tapauksissa hätäkäynti.

Korvaongelmat

Koiranpennun korvien sisäpinnan on oltava kiiltävä ja hennon vaaleanpunainen, eikä siinä saa olla vahaa tai eritettä. Korvien ei myöskään tulisi haista epämiellyttävälle. Kaikki korvaongelmat vaativat eläinlääkärillä käyntiä.

Silmäongelmat

Jos pennulla on ongelmia silmissään, kuten naarmu tai silmätulehdus, sinun tulisi viedä se eläinlääkäriin. Yritä estää pentua hieromasta silmäänsä.

Kohtaukset

Kohtauksen voi tunnistaa äkkinäisistä, hallitsemattomista, kouristuksenomaisista liikkeistä, joihin liittyy usein leukojen pureskelu ja kuolaaminen. Kohtauksen saanut koira kaatuu usein kyljelleen ja menee tiedottomaan tilaan.

Jos koiranpennullasi on kohtaus, älä yritä pidellä sitä aloillaan. Sen sijaan, siirrä kaikki mahdolliset huonekalut ja kovat esineet koiran ympäriltä, jotta se ei satuttaisi itseään. Sammuta valot, radio, televisio, pesukone ja muut mahdolliset ärsykkeet ja pimennä huone, jotta pentu voi toipua rauhassa.

Sinun tulisi aina ottaa yhteys eläinlääkäriin tällaisissa tilanteissa.

Kynsien murtuminen tai irtoaminen

Nämä ovat kivuliaita tapaturmia ja niihin voi myös kehittyä nopeasti tulehdus. Verenvuoto on usein runsasta. Jos mahdollista, yritä kääriä jalkaan side ja viedä koiranpentu eläinlääkäriin, sillä antibiootteja tarvitaan usein ja joskus kynsi täytyy vielä leikata eläimen ollessa rauhoitettu tai nukutettu

Lämpöhalvaus

Paras neuvo lämpöhalvaukseen on, että ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito. Koiranpentu ei saa olla liian kauan auringossa kuumina päivinä, eikä ulkona keskipäivän kuumuudessa. Jos pentu kuitenkin saa lievän lämpöhalvauksen, viilennä sitä parhaasi mukaan märillä pyyhkeillä tai tuulettimella, yritä saada se juomaan paljon kylmää vettä ja varmista, että se lepää mahdollisimman paljon. Vakava lämpöhalvaus vaatii eläinlääkärillä käyntiä.

Ontuminen

Jos koiranpennulla on selvästi kipuja, eikä se pysty laskemaan painoa jalalle, sinun tulisi viedä se eläinlääkäriin välittömästi, jotta murtuman mahdollisuus voitaisiin sulkea pois. Lievemmissä tapauksissa tarkasta tassut piikkien, pinttyneen kuran ja haavaumien varalta ja tarkista, onko kynsissä vaurioita.

Myrkytys

Koirat ovat hyvin uteliaita ja aina on mahdollisuus, että pentu saa hyppysiinsä jotakin ei-toivottavaa. Aivan kuten lämpöhalvauksessa, ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, joten sinun on tarkistettava, ettei pihaltasi ja kodistasi löydy pennulle vaarallisia asioita, kuten myrkyllisiä kasveja, valkaisuainetta tai ihmiselle tarkoitettua suklaata. Jos epäilet lemmikkisi syöneen jotakin epäsopivaa, ota pakkaus mukaan eläinlääkärille, jolloin on helpompi määrittää sopiva vastalääke. Myrkytystapauksissa varaa koiralle akuuttikäynti eläinlääkäriin.

Liikenneonnettomuudet

Jos koiranpentusi on loukkaantunut maantiellä, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Pentu voi olla shokissa ja reagoida ennalta arvaamattomalla tavalla. Lähesty sitä hitaasti ja varovasti. Jos mahdollista, nosta koira huovan päälle (tai käytä auton jalkamattoa) ja vie se eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti. Jos koiraa ei voi liikuttaa, eläinlääkäri on pyydettävä paikan päälle.

Piikit ja hyönteisenpistot

Jos koiranpennullasi on hyönteisenpiston aiheuttamaa voimakasta turvotusta suussaan, nenässään tai kurkussaan, mikä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, sinun tulisi viedä se heti eläinlääkäriin. Jos piikki ei aiheuta vakavia ongelmia, voit lievittää pennun epämukavaa oloa asettamalla kipeään kohtaan kylmän puristussiteen. Vakava lämpöhalvaus vaatii eläinlääkärillä käyntiä.

 

[ ↑ skip to content ↑ ]