[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Terveys ja hyvinvointi

Terveys ja hyvinvointi

Ensimmäiset kolme kuukautta

Kaikki koiranpennut kehittyvät rodusta riippumatta samalla tavoin - ne käyvät läpi samat kehitysvaiheet pennusta täysikasvuiseksi. Sinua varmasti kiinnostaa, mitä eri kehitysvaiheissa tapahtuu, ja on myös tärkeää tietää mihin pentu missäkin elämänvaiheessa pystyy.

LISÄTIETOJA

Kun tuot uuden koiranpentusi kotiin

Olet valinnut uuden koiranpentusi, hyvästellyt kasvattajan, muut pentueen jäsenet ja emon ja nyt olet matkalla kotiin. Toivottavasti kaiken ilon, odotuksen ja jännityksen keskellä olet muistanut myös valmistautua pennun tuloon. Tämä on todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun pentu on poissa tutuista näkymistä, hajuista ja ympäristöstä, mikä tarkoittaa, että se on pennulle hyvin raskas kokemus.

LISÄTIETOJA

Koiranpennun ruokkiminen

Ja niin on sen ensimmäinen ravintokin.Ruoki pentuasi muutaman ensimmäisen päivän samalla ravinnolla, kuin mitä sen kasvattaja on antanut.

LISÄTIETOJA

Eläinlääkärin tapaaminen

Yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun on tehtävä koiranpennun saavuttua kotiisi, on varata sille aika eläinlääkärin vastaanotolle. Mutta mistäs sitten löytää juuri sen oikean eläinlääkärin? Tuttujen ja sukulaisten suositukset voivat olla avuksi, mutta ellei niitä ole, on vain luotettava omiin vaistoihinsa.

LISÄTIETOJA

Onko pihasi turvallinen koiranpennullesi?

Pihan tulisi olla turvallinen ja hauska paikka koko perheelle ja myös uudelle pikkuruiselle koiranpennullesi. Monet tavallisista puutarhassa käytettävistä aineista voivat olla vaarallisia, jopa kuolettavia koirille.

LISÄTIETOJA

Huolehdi koiranpentusi hampaista

Hampaiden kehitys Koiranpennun väliaikaiset maitohampaat alkavat puhjeta 3-4 viikon iässä. Yhteensä koirilla on 28 maitohammasta. Kun koiranpennulla on ikää 3-4 kuukautta, maitohampaat alkavat irrota, minkä jälkeen ne korvautuvat pysyvillä hampailla.

LISÄTIETOJA

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää neuteroinnista

Neuterointi on tähän mennessä paras asia, jonka voit tehdä koiranpennullesi. Tässä syitä: Jos olet narttupennun onnellinen omistaja, sinua varmasti kiinnostaa, että neuterointi vähentää koiran rinta-, kohtu- ja munasarjasyövän riskiä.

LISÄTIETOJA

Puolivuotistarkastus

Kun koiranpentu on kuuden kuukauden ikäinen, on suositeltavaa varata sille aika eläinlääkäriin perusteellista terveystarkastusta varten. Eläinlääkäri varmistaa, että koiranpentu kehittyy ja kasvaa normaalisti, tarkistaa sen painon ja tekee yleisen terveystarkastuksen. Rauhallinen koiranpentuEnnen kuin lähdette eläinlääkäriin, laita koiralle kaulapanta ja kiinnitä se hihnaan.

LISÄTIETOJA

Grooming your puppy

Kaikkia koiranpentuja tulisi harjata päivittäin, eikä vain ihon ja turkin kunnon vuoksi. Harjaaminen auttaa koiranpentua tottumaan olemaan käsiteltävänä, ja se myös vahvistaa suhdettanne.

LISÄTIETOJA

Pidä koiranpentusi kunnossa

Uuden koiranpennun tullessa taloon sinulla riittää opeteltavaa, erityisesti sen ruokavaliosta. Riippuu teistä molemmista, millaisella ravinnolla valitset ruokkia sitä. Muista kuitenkin, että kasvava koiranpentu tarvitsee joka tapauksessa enemmän energiaa, kivennäisaineita, proteiinia ja vitamiineja kuin täysikasvuinen koira.

LISÄTIETOJA

Tarkkaile koiranpentusi painoa

Tiesitko, että lemmikki on määritelmän mukaan ylipainoinen, jos se painaa 15 % ihannepainoaan enemmän? Pienille koirille, kuten chihuahualle, ylipaino merkitsee 330 grammaa, mutta esimerkiksi rottweilerille jopa 7,5 kg. Monet omistajat eivät huomaa lemmikkinsä lihomista, koska rasva kertyy elimistöön hitaasti. Paino-ongelmien kanssa harvoin kuitenkaan käännytään eläinlääkärin puoleen. Kasvuiässä koiranpentu tarvitsee enemmän ruokaa kuin täysikasvuisena aikuisena, mutta älä koskaan anna ruokaa koiran sitä pyytäessä.

LISÄTIETOJA

Koiranpennun pitäminen terveenä

Sinä olet paras henkilö pitämään koiranpentusi täynnä tarmoa, elinvoimaa ja terveyttä. Paitsi, että vastaat sen päivittäisestä hoidosta, olet myös se, joka tuntee pennun kaikista parhaiten.

LISÄTIETOJA

Koiranpennun hampaiden hoito

Koska hammasongelmat ovat yleisiä koirilla, niihin on hyvä kiinnittää huomiota alusta alkaen. Tarkista koiran hampaat säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Varhaisia varoitusmerkkejä ovat muiden muassa:Pahanhajuinen hengitysVerta vuotavat ikenetHammaskiven muodostuminen ja plakin kertyminen hampaiden pinnalleVoit ennaltaehkäistä tehokkaasti hammasongelmia harjaamalla koirasi hampaat päivittäin, joten hyvä aloittaa heti.

LISÄTIETOJA

Koiranpennustasi on tulossa aikuinen

Yhden vuoden ikään mennessä koiranpennustasi on kasvanut aikuinen koira. Se saattaa edelleen käyttäytyä kuin kuriton pentu, mutta sen tarpeet ovat muuttuneet.

LISÄTIETOJA

Koiranpennun rokottaminen sairauksia vastaan

Rokottaminen suojaa koiranpentua monilta vakavilta sairauksilta. Alla olevien sairauksien lista voi vaikuttaa pelottavalta, mutta jos varmistat, että koira saa kaikki oikeat rokotteet, sinun ei tarvitse huolehtia niistä.

LISÄTIETOJA

Terveysongelmat, joihin ei ole rokotetta

Rokotettukin koiranpentu voi silloin tällöin sairastua. Tässä muutamia terveysongelmia, joita saatat kohdata: Suurimmassa osassa tapauksista ripuli on vain ohimenevä vaiva.

LISÄTIETOJA

Ensiapu

Toivottavasti oma koirasi ei koskaan loukkaannu vakavasti. Koska pentu on kuitenkin tarmokas pikku touhottaja, kolhuja ja muuta pientä sattuu toisinaan, ja silloin on hyvä osata ensiavun alkeet.

LISÄTIETOJA

[ ↑ skip to content ↑ ]