[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Huolehdi koiranpentusi hampaista

Hampaiden kehitys

Koiranpennun väliaikaiset maitohampaat alkavat puhjeta 3-4 viikon iässä. Yhteensä koirilla on 28 maitohammasta. Kun koiranpennulla on ikää 3-4 kuukautta, maitohampaat alkavat irrota, minkä jälkeen ne korvautuvat pysyvillä hampailla.

Maitohampaiden tulisi irrota ennen pysyvien hampaiden puhkeamista. Jos koiranpentusi maitohampaat ovat yhä paikoillaan pysyvien hampaiden alkaessa puhjeta, käänny eläinlääkärin puoleen

Ensimmäiset pysyvät hampaat puhkeavat etuyläleukaan ja viimeisenä tulevat isot kulmahampaat ylä- ja alaleukaan.
Hampaiden puhkeaminen ei yleensä aiheuta koiranpennuille vaivaa, mutta pysyvien hampaiden puhjetessa koirat kuolaavat tavallista enemmän. Keskimäärin koiran suussa on 42 hammasta; 20 ylä- ja 22 alaleuassa. Nämä jaetaan kuuteen ylä- ja kuuteen alaetuhampaaseen, neljään kulmahampaaseen, 16 premolaariin ja neljään ylä- ja kuuteen alamolaariin.

 

Hammasvaivoja

Koska hammasongelmat ovat yleisiä koirilla, niihin on hyvä kiinnittää huomiota alusta alkaen. Tarkista koiran hampaat säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Varhaisia varoitusmerkkejä ovat muiden muassa:

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Verta vuodavat ikenet
  • Hammaskiven muodostuminen ja plakin kertyminen hampaiden pinnalle

Voit ennaltaehkäistä tehokkaasti hammasongelmia harjaamalla koirasi hampaat päivittäin, joten hyvä aloittaa heti. Voit tiedustella koiralle sopivaa hammasharjaa ja -tahnaa (ihmisten hammastahna ei ole sopivaa) eläinlääkäriltä.

Koiran hampaiden harjaaminen

Tarkista ensin, että koira on jämäkästi kiinni talutushihnassa.

Asetu koiraan nähden siten, että sinun on helppo päästä käsiksi sen suuhun.

Levitä ensimmäiseksi hieman hammastahnaa sormeesi ja anna koiran nuolla sitä. Ala sen jälkeen levittää varovaisesti tahnaa hampaiden pinnalle.

Kun koira tottuu tähän, voit alkaa käyttää hammasharjaa.

Vedä sen huulia ja poskia hieman taaksepäin, jolloin pääset harjaamaan premolaarit ja molaarit.

Harjaa pyörivällä liikkeellä ja erityisen tarkasti ienrajan alueelta.

Harjaa huolellisesti myös taimmaiset hampaat, sillä ongelmia useimmiten ilmenee niissä.

On tärkeää pitää koiranpentu rauhallisena ja rentoutuneena kehumalla sitä.

Vaikka tämä toimenpide saattaakin tuntua aluksi uuvuttavalta, se helpottuu harjoituksen myötä ja kun pentu tottuu siihen alusta alkaen siitä tulee teille molemmille helpompaa.Harjauksen lisäksi on olemassa myös erikoisruokia, kuten Hill’s™ Science Plan™ Oral Care, jotka auttavat sinua pitämään koiranpentusi hampaat ja ikenet terveinä, kun se kasvaa aikuiseksi. Erikoisvalmisteiset isot kuivanappulat on erityisesti suunniteltu pyyhkimään hampaat puhtaaksi ja ne ehkäisevät plakin muodostumista hampaiden pinnalle.

[ ↑ skip to content ↑ ]