[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Ravitsemus

Vesi

Vesi on elämän kannalta välttämätöntä ja tästä syystä tärkein ravintoaineista. Eläimet voivat menettää kehostaan lähes kaiken rasvan ja puolet proteiineista, ja silti selvitä, mutta mikäli kehon nestetasapaino järkkyy 15 %:lla eläin voi jopa kuolla.

LISÄTIETOJA

Hiilihydraatit

Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Hiilihydraattilähteitä ovat muun muassa sokerit, hedelmät, hunaja, laktoosi eli maitosokeri, tärkkelys, maissi, riisi, viljat (esim. kaura, vehnä, ohra) ja peruna. Elimistö käyttää ruoan sisältämiä yksinkertaisia hiilihydraatteja ja tärkkelystä glukoosin lähteenä.

LISÄTIETOJA

Proteiinit

Proteiinit syntyvät, kun aminohapot muodostavat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohappoketjuista muodostuu kolmiulotteisia lankavyyhtejä muistuttavia rakenteita.

LISÄTIETOJA

Rasvat

Rasva sisältää 2,25 kertaa enemmän energiaa, kuin proteiinit tai hiilihydraatit, joten rasvoja tarvitaan energian tuottamiseksi. Rasvat ovat myös tärkeitä rasvaliukoisten vitamiinien (A-, D- ja E-vitamiinit) imeytymisen tukemiselle.

LISÄTIETOJA

Kivennäisaineet

Nisäkkäiden uskotaan tarvitsevan yli 18 erilaista kivennäisainetta. Kivennäisaineita tarvitaan elimistössä suurempia määriä kuin hivenaineita.

LISÄTIETOJA

Antioksidantit

Elimistön luontainen antioksidanttipuolustusjärjestelmä suojaa kehoa vapailta radikaaleilta, jotka vahingoittavat solukalvoja, entsyymejä ja DNA:ta. Jokainen elimistön solu on päivittäin yli 10 000 "hapettumisiskun" kohteena. Kun ruokavalioon lisätään biologisesti aktiivisia antioksidantteja kuten C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia ja seleeniä, tuetaan samalla elimistön omaa puolustusjärjestelmää.

LISÄTIETOJA

Vitamiinit

Vitamiinit voidaan jakaa kahteen ryhmään – vesi- ja rasvaliukoisiin. Lisäksi on olemassa vitamiinien kaltaisia aineita, jotka eivät kuitenkaan sovi ominaisuuksiltaan kumpaankaan edellä mainittuun ryhmään.

LISÄTIETOJA
[ ↑ skip to content ↑ ]