[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Vitamiinit

Vitamiinit voidaan jakaa kahteen ryhmään, vesi- ja rasvaliukoisiin. Lisäksi on olemassa vitamiinin kaltaisia aineita, jotka eivät kuitenkaan sovi ominaisuuksiltaan kumpaankaan em. ryhmään.

RASVALIUKOISET VITAMIINIT VESILIUKOISET VITAMIINIT VITAMIININ KALTAISET AINEET
A-vitamiini B-vitamiinien ryhmä L-karnitiini
D-vitamiini Tiamiini (B1) Karotenoidit
E-vitamiini Riboflaviini (B2) Flavonoidit
K-vitamiini Niasiini
Pyridoksiini (B6)
Pantoteenihappo
Foolihappo
Kobalamiini (B12)
Biotiini
Koliini
C-vitamiini

Aineella on oltava viisi erityistä ominaisuutta ollakseen vitamiini:

  • Rasvasta, proteiineista ja hiilihydraateista eroava orgaaninen yhdiste.
  • Osa ruokaa.
  • Välttämätön pieninä määrinä normaalia fysiologista toimintaa varten.
  • Puutteen on aiheutettava puutosoireita.
  • Keho ei voi valmistaa riittäviä määriä ylläpitämään normaaleja fysiologisia toimintoja.

Tarkempaa tietoa vitamiineista

A-VITAMIINI

A-vitamiinia tarvitaan:

  • normaaliin näkökykyyn
  • terveeseen turkkiin
  • terveeseen ihoon
  • terveisiin limakalvoihin
  • terveisiin hampaisiin

D-VITAMIINI

D-vitamiinin pääasiallinen tehtävä liittyy kalsiumiin ja fosforiin ja se muun muassa:

  • edistää suoliston absorptiota ja liikkumista
  • edistää retentiota ja varastoitumista luihin

E-VITAMIINI

E-vitamiinia on eri muodoissa. Sen aktiivisin muoto on alfatokoferoli. Alfatokoferoli toimii:

  • tehokkaana biologisena antioksidanttina
  • auttaa säilyttämään solukalvoja ehjinä

Elimistö tuottaa haitallisia vapaita radikaaleja (oksidantteja), jotka vahingoittavat soluja normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteina. Vapaat radikaalit heikentävät immuunijärjestelmää, kiihdyttävät ikääntymistä ja ne ovat merkittäviä tekijöitä myös monien eri tautien synnyssä. Biologisesti aktiiviset antioksidantit, joista E-vitamiini on yksi merkittävimmistä, voivat suojata elimistöä vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta, jos antioksidanttitasot ovat tarpeeksi korkeat.

K-VITAMIINI

K-vitamiinia valmistavat suoliston bakteerit, ja se säätelee monien veren hyytymistekijöiden muodostusta.

B-VITAMIINIEN RYHMÄ

Kullakin B-vitamiinilla on omat erityistehtävänsä, mutta yleisesti ne:

  • toimivat entsyymien komponentteina,
  • toimivat kofaktoreina aineenvaihduntaprosesseissa.

C-VITAMIINI

Koska terveiden kissojen ja koirien elimistö voi valmistaa C-vitamiinia glukoosista, se ei ole teknisesti katsottuna välttämätön vitamiini. Viimeisimmissä tutkimuksissa painopiste on kuitenkin siirtynyt puutostilan ehkäisystä sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn.

C-vitamiinilla on tärkeä osa vastustuskyvyn ylläpidossa. C-vitamiini voi edesauttaa rasituksesta palautumista liikunnan jälkeen.

L-KARNITIINI

L-karnitiini on tunnetuin vitamiinin kaltainen yhdiste. Se on kaikkien eläinsolujen luonnollinen ainesosa. Sen pääasiallinen tehtävä on edesauttaa rasvan muuntamista energiaksi. L-karnitiini kuljettaa rasvahappoja mitokondrion sisäkalvon läpi (solun voimalaitos), jolloin ne hapettuvat ja muuttuvat energiaksi.

Iän myötä mitokondrioiden teho vähenee, jolloin vapaiden radikaalien määrä kasvaa. L-karnitiini parantaa mitokondrioiden tehokkuutta ja mitokondriot pysyvät pidempään toimintakuntoisina. Maksa, luusto ja sydänlihas varastoivat 95-98 % elimistön L-karnitiinista.

L-karnitiinin on osoitettu auttavan ylipainoisia kissoja pudottamaan painoa.

KAROTENOIDIT

Karotenoideiksi kutsutulla ryhmällä väriaineita on myös vitamiinin kaltaisia toimintoja. Yli 600 erilaista yhdistettä luokitellaan karotenoideiksi, mutta vähemmän kuin 10 % niistä voidaan muuntaa A-vitamiiniksi. Karotenoideja on runsaasti oransseissa ja vihreissä kasviksissa. Karotenoidit toimivat antioksidantteina.

Squash eli myskikurpitsa Herne Parsakaali Kurpitsa Porkkana

FLAVONOIDIT

Flavonoidit ovat toinen ryhmä pigmenttejä (punainen, sininen ja keltainen), joilla on vitamiinien kaltaisia toimintoja. Niitä on värillisten hedelmien ja kasvisten kuoressa. Flavonoideilla on C-vitamiinia säästävä vaikutus ja tukevat antioksidanttijärjestelmää.

Keltainen kesäkurpitsa Paprika Munakoiso Tomaatti Tummat viinirypäleet
[ ↑ skip to content ↑ ]