Weimarinseisoja: tietoa ja luonnekuvaus

Weimarinseisoja sopii omistajalle, joka haluaa suuren ja aktiivisen koiran metsästykseen, vaellukseen ja muihin ulkoilmaharrastuksiin. Rotu on hyvin älykäs mutta tarvitsee aktiivista ohjelmaa, jotta se ei sorru tuhoamaan paikkoja.

 

Weimarinseisoja lyhyesti
The Weimaraner Dog Breed

1800-luvulla weimarinseisojia omisti Weimarin alueen aatelisto, joka kasvatti niitä suurriistan metsästykseen.

Koko:

Paino:

Uros: 34–38 kg
Naaras: 31–36 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 60–70 cm
Naaras: 55–65 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–13 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

suurriistan jäljitys ja monipuolinen lintukoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: hiirenharmaasta hopeanharmaaseen
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Weimarinseisojat ovat kookkaita koiria, joiden paino on 25–40 kg.

Weimarinseisojan korkeus on 60–70 cm, joskin narttu on usein hieman pienempi. Weimarinseisojalla on vahva ja työhön soveltuva vartalo, joka on virtaviivainen ja sopii kestävyysjuoksuun. Pää on vahva ja metsästyskoiralle tyypillinen, ja korvat ovat riippuvat. Weimarinseisoja on täysikasvuinen 1–2 vuoden iässä, vaikka täyden korkeutensa koira voi saavuttaa jo 6–8 kuukaudessa.

Weimarinseisojalla on lyhyt, sileä turkki, joka ei juuri vaadi hoitoa; se ei tarvitse muuta kuin pikaisen hieronnan kumisukaa käyttämällä. Väri vaihtelee hiirenharmaasta hopeanharmaaseen, ja koira onkin saanut lempinimen ”harmaa aave”.

 

Persoonallisuus:

Weimarinseisoja on aktiivinen koira, ja metsästystaustansa vuoksi se vaatii runsaasti fyysistä aktiviteettia. Vaikka kyseessä on metsästyskoira, se ei viihdy koiratarhassa vaan suosii omistajan seuraa. Rotu on hyvin älykäs mutta tarvitsee aktiivista ohjelmaa, jotta se ei sorru tuhoamaan paikkoja pureskelemalla ja kaivamalla. Koira tarvitsee ison, aidatun takapihan, jotta se ei lähde omille teilleen.

 

Huomioitavaa:

Weimarinseisoja tarvitsee runsaasti vuorovaikutusta ihmisen kanssa. Jos se sosiaalistetaan kunnolla pentuna, se sietää hyvin muita koiria. Muut lemmikit, kuten kissat, jyrsijät, linnut ja matelijat, on pidettävä poissa koiran ulottuvilta, sillä rodun metsästysvietti on vahva ja se saattaa tehdä selvää pikku lemmikeistä.

Weimarinseisoja on hyvä rotu omistajalle, joka haluaa suuren ja aktiivisen koiran metsästykseen, vaellukseen ja muihin ulkoilmaharrastuksiin. Siitä saa myös hyvän vahtikoiran. Weimarinseisoja ei kuitenkaan totu viettämään pitkiä aikoja yksin. Yksin jätettynä sillä on taipumusta haukkua ja pyrkiä karkuteille. Se saattaa myös tuhota omaisuutta pureskelemalla.

Weimarinseisoja elää yleensä 10–15-vuotiaaksi.

 

Historia:

Rotu sai alkunsa 1800-luvun alussa. Weimarinseisojia omisti Weimarin alueen aatelisto, joka kasvatti niitä suurriistan metsästykseen. Vihikoiran on arveltu olevan sukua weimarinseisojalle. Olipa alkuperä mikä tahansa, Weimarin aateliset rajoittivat näiden koirien omistusoikeuden oman rotujärjestönsä piiriin. Weimariseisojaa jalostettiin myöhemmin lintukoiraksi, kun suurriista alkoi ehtyä Saksasta.

Amerikkalainen kasvattaja Howard Knight toi kaksi weimarinseisojaa Yhdysvaltoihin vuonna 1929. Jo ennen American Kennel Clubin hyväksyntää weimarinseisojat menestyivät erinomaisesti tottelevaisuuskokeissa ja herättivät näin koiraharrastajien kiinnostuksen. Rotu sai AKC:n hyväksynnän vuonna 1943.

Weimarinseisoja on erinomainen metsästyskoira, ja se kuuluu amerikkalaisluokituksessa sporting-luokkaan. Tämä koira on ilahduttavan aktiivinen kumppani.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita