Koiranpennun murrosikä voi olla haaste

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Murrosikäinen koiranpentu voi olla yhtä vaikea kuin teini-ikäinen ihminen

Erehdyit, jos luulit, että kauhea murrosikä olisi vain ihmisillä ilmenevä syndrooma! Koiranpennut tulevat murrosikään noin kuuden kuukauden iässä ja niistä tulee melkoisen oikukkaita, kun ne testaavat rajojaan ja puolustavat itsenäisyyttään. Koiranpentu yrittää haastaa johtajuuttasi ja saatat huomata, että sen halu miellyttää sinua vähenee äkillisesti. Tätä kaikkea vielä voimistaa hormonitason nousu, joka johtuu sukukypsäksi kehittymisestä. Jos et ole vielä neuteroinut koiranpentuasi, nyt on hyvä aika tehdä se.

Kuinka murrosikäisen koiran kanssa toimitaan?

Sinun tulee nyt vahvistaa sitä prosessia, jonka olet tehnyt koiranpentusi sosiaalistamiseksi. Jatka koiran tutustuttamista erilaisiin ympäristöihin ihmisiin ja toisiin koiriin. Leiki sen kanssa edelleen runsaasti, kannusta hyvään käytökseen ja yritä kitkeä huonot tavat. Myös joitakin röyhkeitä ja kapinallisia tempauksia voi olla odotettavissa. Pentu, joka tähän saakka on aina seurannut sinua kaikkialle, voi yhtäkkiä kieltäytyäkin tulemasta paikalle kutsuttaessa. Sinun on pysyttävä jämäkkänä, mutta reiluna ja opetettava pennulle, mikä on oikein ja mikä väärin.

Murrosikäinen pureskelija

Yksi haastava puoli koiranpennun murrosikäisen käytöksessä voi olla hallitsematon tarve pureskella. Se on erilaista, kuin hampaiden puhkeamiseen liittyvä pureskelu, koska se tapahtuu vasta sen jälkeen, kun kaikki neulanterävät maitohampaat ovat tippuneet pois. Pureskelu saattaa lievittää epämukavaa oloa, kun täysikasvuisen koiran hampaat asettuvat leukaluuhun, tai vaihtoehtoisesti se saattaa vain olla osa ympäristöön tutustumiseen ja tutkimiseen liittyvää käytöstä.Oli pureskelun syynä mikä vain, on muutama asia, mitä voit tehdä, jotta sinä (ja omaisuutesi) selviät tästä pureskeluvaiheesta. Ensin, anna pennulle sellaisia tavaroita joita se saa vapaasti pureskella, ja kehu sitä aina kun se käyttää niitä. Markkinoilla on paljon erilaisia puruleluja. Toiseksi, älä jätä pentua valvomatta paikkoihin, missä on vaarallisia tai arvokkaita tavaroita, joihin se saattaa kajota.

Teinikärhämät

Tässä ikävaiheessa pentu saattaa hyvinkin joutua tappeluihin toisten koirien kanssa.Murrosiässä olevat koirat, erityisesti urokset, joutuvat usein vanhempien koirien (myöskin erityisesti urosten) ahdistelemaksi, jotka haluavat näin näyttää niille paikkansa. Tällainen käytös johtuu usein testosteronista, jota koiranpennun röyhkeät tavat kiihdyttävät. Neuterointi voi auttaa kontrolloimaan tällaista käyttäytymistä.

Kehu aina koiranpentuasi, kun se on käyttäytynyt siivosti toisia koiria kohtaan. Kun pentu kohtaa ja tervehtii vierasta koiraa kävelyllä ja käyttäytyy hyvin, sinun tulisi kehua sitä vuolaasti ja voit tarjota pienen herkkupalankin.

Murrosikäisen kasvu ja kehitys

Eri rodut kehittyvät eri tahdissa. Yleensä, mitä isompikokoinen koirarotu on, sitä kauemmin sen luusto kestää kehittyä. Suuremmat koirarodut vaativat erilaisia ravintoaineita luuston kasvuun ja kehitykseen. Näin ollen toiset suurirotuiset koirat ovat täysikasvuisia vasta 18 kuukauden iässä, kun taas jotkin pienirotuiset koirat saattavat olla lakanneet kasvamasta jo 6-8 kuukauden iässä.

Eläinlääkäri seuraa koiranpennun kehitystä ja kasvua, ja tekee terveystarkastuksen, kun koira on varttunut murrosikään.

Täysikasvuisuus

Murrosikävaihe koiran kehityskaaressa kestää noin 8 kuukauden iästä 18 kuukauden ikäiseksi. Se on yleisesti ottaen hienoa aikaa, koska pentu on vielä täynnä nuoruutta ja energiaa, vaikka joitakin murrosiän "rosoisia särmiä" on vielä hiottava!

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Hill's Science Plan NO GRAIN PUPPY FOOD -KANARUOKA

  Tukee koiranpentujen vastustuskykyä ja terveellistä kasvua