Koiran liiallinen kutina: Mahdolliset syyt

min luku

Iloinen kultainennoutaja jää kiinni kesken kävelyn, kun se juoksee puutarhan poikki pallo suussaan. Sen omistaja juoksee perässä saadakseen sen kiinni

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiran jatkuva kutina ja raapiminen on hyvin ahdistavaa. Olemme kaikki kokeneet kutinaa, ja tiedämme, että se voi tehdä hulluksi. Myös koko ajan raapiva koira voi tehdä hulluksi, varsinkin jos se on yöllä makuuhuoneessasi. Koirasi voi tuntea kutinaa monista eri syistä, joten tarkastellaan yleisimpiä syitä ja sitä, miten voit auttaa sitä.

 1. Loiset

  Monet kokevat, että kirput antavat huonon kuvan koiran omistajasta, mutta ne ovat väistämätön osa koiran elämää. Kirput viettävät suurimman osan ajastaan poissa koiran luota, joten et välttämättä huomaa niitä, ellei koirallasi ole paljon kirppuja. Jokaista kirppua kohden, jonka näet koirallasi, talossa on ainakin sata muuta! Kirput viettävät aikaansa yleensä kaulan, pään ja hännän tyven ympärillä. Jos huomaat koirasi purevan, järsivän tai raapivan näitä alueita, kirput ovat ensimmäinen asia, joka on syytä sulkea pois.

  Hyvä keino havaita kirppuongelma on etsiä kirpun ulostetta. Kampaa koiran turkki valkoisen paperin päällä. Jos näet tummia pilkkuja, kostuta paperi. Jos kyseessä on lika, väri ei muutu, mutta jos kyseessä on kirpun uloste täynnä verta, paperi muuttuu punaiseksi.

  Jotkut koirat ovat hyvin herkkiä kirpunpuremille, koska ovat allergisia kirpun syljelle. Niiden iho saattaa alkaa kutista jo satunnaisista puremista. Keskustele eläinlääkärisi kanssa tehokkaista ennaltaehkäisevistä tuotteista. Saatat joutua käsittelemään myös kotisi.

  Muut loiset, kuten punkit, voivat aiheuttaa hyvin voimakasta kutinaa. Useimmat punkit eivät näy paljain silmin, joten eläinlääkäri voi joutua ottamaan ihonäytteitä diagnoosin tekemiseksi.

 2. Atooppinen ihottuma

  Tämä tunnetaan myös nimellä atopia, ja se on yleinen syy koirien kutinaan. Atooppinen ihottuma on allergia ympäristöstä peräisin oleville ärsykkeille, kuten siitepölylle, pölylle, pölypunkeille, ruohoille ja monille muille asioille. Monet atopiaa sairastavat koirat ovat allergisia useille eri asioille. Jos koirasi on allerginen siitepölylle ja kasveille, saatat huomata, että koiraa kutittaa enemmän kesällä, jos allergia johtuu siitepölystä ja kasveista, kun taas muut allergeenit voivat aiheuttaa kutinaa ympäri vuoden.

  Jotkut koirarodut ovat alttiimpia atopialle kuin toiset. Näihin kuuluvat muun muassa labradorinnoutaja, kultainennoutaja, valkoinen länsiylämaanterrieri, bokseri, bulldoggi, jackrussellinterrieri ja villakoira.

  Atopiaa voi olla vaikea diagnosoida, ja eläinlääkärin on ensin suljettava pois monia muita asioita. He voivat ehdottaa lääkitystä tai testata tietyt allergeenit ja sen jälkeen siedättää koirasi.

 3. Infektio

  Bakteerien aiheuttamat ihotulehdukset voivat aiheuttaa koirallesi kutinaa. Kyseeseen voi tulla kana ja muna -tilanne, koska paljon raapivat koirat traumatisoivat ihoaan, mikä voi johtaa tulehdukseen, joka on toissijainen alkuperäiseen syyhyn nähden. Joissakin tapauksissa kyseessä on kuitenkin pelkkä infektio, ja asianmukainen antibioottikuuri poistaa sen ja lopettaa kutinan.

 4. Ruoka-allergia

  Haitalliset ruokareaktiot voivat aiheuttaa ihosairauksia sekä suolisto-ongelmia. Yleisimmät koirien ruoka-aineallergiat aiheuttavat naudanliha, kana, maitotuotteet ja vehnä. Eläinlääkäri voi ehdottaa 8–12 viikon pituista erityisruokavaliokokeilua, jos koiran kutinan syyksi epäillään ruoka-aineallergiaa.

Ravitsemus

Ruoalla voi olla suuri merkitys kaikille koirille, joilla on iho-ongelmia. Tietyt ruoat on suunniteltu pitämään iho terveenä, ja koirille, joilla on esimerkiksi atopia, jolloin ihoesteessä on vikaa, tämä voi vaikuttaa suuresti.

Koirasi kutinan tarkka hoito riippuu sen juurisyystä, mutta kysy eläinlääkäriltäsi, voisiko koiran ruoan muuttaminen auttaa. Jos päätät vaihtaa ruokaa, muista ottaa uusi ruoka käyttöön viiden tai seitsemän päivän aikana vatsavaivojen välttämiseksi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA