Miten ruoka-aineyliherkkyydet voivat vaikuttaa koiraasi

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Yliherkkyydet eivät ole mukavia kenellekään, eivätkä varsinkaan koirallesi, joka ei osaa kertoa sinulle, mikä sitä vaivaa. Ruoka-aineyliherkkyydet ja -intoleranssit voivat olla todellinen riesa sinulle ja koirallesi, ja niiden selvittäminen voi olla hankalaa. Yliherkkyyttä, jota kutsutaan yleensä "ruoka-ainereaktioksi", on epänormaali reaktio jonkin elintarvikkeen tietylle ainesosalle. Ruoka-ainereaktioita on kahta päätyyppiä: yliherkkyydet, joissa immuunijärjestelmä on osallisena, ja ruoka-aineintoleranssit, jotka eivät johdu immuunijärjestelmän vaikutuksesta. Yliherkkyydet ovat yleensä reaktioita ruoan proteiiniin, kuten naudan- tai kananlihaan, kun taas intoleranssit ovat reaktioita muihin komponentteihin, kuten lisäaineisiin.

Mikä aiheuttaa ruoka-ainereaktioita, kuten yliherkkyyksiä?

Koirien ruoka-aineyliherkkyyksien ja -intoleranssien yleisimmät syyt ovat proteiinilähteet, kuten naudan- ja kananliha, maitotuotteet ja vehnä. Voi kestää kuukausia tai vuosia, ennen kuin koirallesi kehittyy yliherkkyys tai intoleranssi tiettyyn ruokaan. Kun yliherkkyys on kerran kehittynyt, keho reagoi kyseiseen ruokaan sen jälkeen lähes aina.

Ruoka-aineyliherkkyyksiä tai -intoleransseja voi esiintyä missä iässä tahansa, ja ne voivat kestää koko elämän. Joillakin koiraroduilla, kuten valkoisella länsiylämaanterrierillä, cockerspanielilla ja irlanninsetterillä, on suurempi todennäköisyys kehittää ruoka-aineyliherkkyyksiä tai -intoleransseja.

Onko koirani herkkä tietylle ruoalle?

Erityisten ruoka-aineyliherkkyyksien diagnosointi koirallasi voi olla vaikeaa. Yleisimpiä ruoka-aineyliherkkyyksien ja -intoleranssien oireita ovat ruoansulatushäiriöt, ihoärsytys tai näiden kahden yhdistelmä. Koirien iholeesiot sijaitsevat usein kasvoissa, tassuissa ja korvissa.

Ruoka-aineyliherkkyyksien oireet muistuttavat usein muita ihosairauksia, ja monilla koirilla saattaa olla samanaikaisesti myös muita yliherkkyyksiä, kuten kirpunpuremista ja atopiasta johtuvat. Koirat, joilla on kroonisia tai toistuvia ulkokorvantulehduksia, olisi myös testattava ruoka-aineyliherkkyyksien varalta.

Jos koirasi kärsii ruoka-ainereaktiosta, saatat huomata joitakin seuraavista oireista:

 • Oksentelu tai ripuli
 • Huono turkin kunto
 • Ilmavaivat
 • Raapiminen tai karvanlähtö
 • Punainen, tulehtunut iho
 • Krooniset korvaongelmat
 • Nuorten koirien huono kasvu

TÄRKEÄÄ: Jotkin ruoka-aineyliherkkyyden tai -intoleranssin oireet muistuttavat muiden vakavien sairauksien oireita, joten ota yhteys eläinlääkäriin, jos havaitset jotakin näistä oireista.

Hoito: Ravinnon merkitys

Ruoka-aineyliherkkyyden tai -intoleranssin hoitamisessa päätavoitteena on löytää oireita aiheuttava ruoka-aine ja välttää sitä. Käytännöllisin ja tarkin menetelmä on eliminointikokeilu, jossa epäiltävä ainesosa poistetaan koiran syömästä ruoasta ja katsotaan, paranevatko oireet. Muista estää koiran pääsy muiden koirien ruokaan, ruokapöydän herkkuihin, makupaloihin, välipaloihin ja puruleluihin selvittäessäsi ongelman syytä.

Jos koirasi kärsii ruoka-aineyliherkkyydestä, on vieläkin tärkeämpää syöttää sille oikeanlaista koiranruokaa. Ruoan tulisi olla täysipainoista ja tasapainoista, ja sen tulisi sisältää mahdollisimman vähän proteiinipohjaisia ainesosia ja lisäaineita.

Jos koirasi reagoi tiettyyn proteiinilähteeseen, eläinlääkäri voi suositella ruokaa, joka sisältää erityisesti pilkottuja proteiineja. Nämä hydrolysoidut proteiinit, kuten niitä kutsutaan, ovat liian pieniä, jotta elimistön immuunijärjestelmä tunnistaisi ne, ja ne pääsevät niin sanotusti tutkan ohi! Toinen lähestymistapa, jota eläinlääkäri voi suositella, on syöttää ruokaa, joka sisältää koirallesi uuden proteiinilähteen, kuten kananmuna, ankka, lohi, lammas, hirvenliha tai lohikalat, riippuen koirasi ruokintataustasta.

Tarkkaa diagnoosia ja hoitovaihtoehtoja varten ota aina yhteyttä eläinlääkäriin ja pyydä häntä suosittelemaan koirasi oireisiin parhaiten sopivaa ruokaa. Älä koskaan yritä poistaa ainesosia koirasi ruokavaliosta, sillä saatat helposti päätyä aliravitsemaan koiraa.

Eläinlääkäriltäsi kysyttävät kysymykset:

 1. Onko olemassa ruokia, joita tulisi välttää antamasta koiralle sen ruoka-aineyliherkkyyksien vuoksi?
  • Kysy, miten ihmisten ruoka voi vaikuttaa koiran terveyteen.
 2. Suositellaanko koiralle tiettyä ruokaa yliherkkyyden vuoksi?
  • Kysy koiran erityisruokavaliotarpeista.
  • Kuinka paljon ja kuinka usein suositeltua ruokaa tulisi antaa koiralle.
  • Keskustele siitä, mitä herkkuja koiralle voidaan syöttää suositellun ruoan ohella.
 3. Kuinka nopeasti minun tulisi nähdä merkkejä koiran tilan paranemisesta?
 4. Onko eläinlääkärillä antaa kirjallisia ohjeita tai esitteitä koiran ruoka-aineyliherkkyyksistä tai -intoleransseista?
 5. Mikä on paras tapa (sähköposti/puhelin) ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinsairaalaan, jos minulla on kysyttävää?
  • Kysy, tarvitsetko kontrollikäynnin.
  • Kysy, lähetetäänkö tapaamisista muistutussähköposti tai -ilmoitus.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS