Miten tunnistaa koiran vatsavaivat ja miten hoitaa niitä

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirat ovat tunnettuja siitä, että ne syövät kaikkea, mitä niiden ei pitäisi. Joskus tämä voi johtaa vatsavaivoihin, oksenteluun tai ripuliin. Jos koirasi on muuten terve, satunnaisten vatsavaivojen ei pitäisi olla huolenaihe. Mutta jos koirallasi on vakavia tai usein esiintyviä ruoansulatuskanavan ongelmia, on syytä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Huonovointisuus ja löysä kakka voivat aiheuttaa nopeasti nestehukkaa pidemmällä aikavälillä. Jos olet huolissasi lemmikkisi ruoansulatushäiriöstä, on aina parasta varmistaa asia ja kysyä neuvoa eläinlääkäriltä.

Merkkejä koiran vatsavaivoista

Mistä tunnistaa koiran vatsavaivat Monet merkit ovat samankaltaisia kuin sinulla itselläsi, kun vatsasi on kipeä. PDSA:n mukaan ruoansulatushäiriön (gastroenteriitin) oireita ovat:

 • Ripuli, mukaan lukien eriväriset ulosteet, kuten vihreä tai keltainen kakka.
 • Oksentelu tai yökkiminen
 • Ruokahalun puute
 • Väsymys tai velttous
 • Kuume
 • Vatsakipu


PDSA lisää, että koirasi saattaa osoittaa vatsakipua vinkumalla tai murisemalla, kun nostat sitä ylös tai kosketat sen vatsaa. Ne saattavat myös kumartua etujalat ojentuneina, takajalat pystyssä ja häntä ilmassa. Tämä näyttää täsmälleen samalta kuin ne kutsuisivat leikkiin.

Vatsavaivojen syyt voivat olla vatsan sisäisiä tai ulkoisia. Sisäisiä syitä vatsavaivoihin ovat muun muassa häiriöt ruokavaliossa (hienompi tapa sanoa, että koirasi söi jotain, mitä sen ei pitäisi), ruoka-aineallergiat, ylensyönti, loiset, suolitukokset, vatsahaavat tai kasvaimet. Ulkoisia syitä ovat kipu, lämpöhalvaus, stressi, maksa- tai munuaisongelmat, haimatulehdus, hormonaaliset häiriöt, aivoihin liittyvät ongelmat, sisäkorvan ongelmat tai syöpä.

Miten tunnistaa, onko koirasi herkkä vatsa tai vatsavaivat ohimeneviä.

Sekarotuinen kyljellään makaava pentu on peitetty kelta-harmaaraidallisella huovalla.

Joillakin koirilla on teräksiset sisuskalut ja ne voivat syödä melkein mitä tahansa eivätkä sairastu. Toiset koirat oksentavat heti, jos ne napostelevat jotain vähänkin niiden tavanomaisesta ruoasta poikkeavaa.

Oireiden tiheyden perusteella on helppo kertoa, onko koiralla herkkä vatsa. Jos koirallasi esiintyy vatsavaivoja usein (kerran kuukaudessa tai useammin), sillä saattaa olla herkkä vatsa.

Herkän vatsan syitä ei ole aina helppo selvittää, mutta mahdolliset syyt vaihtelevat ruoka-aineyliherkkyyksistä ja -allergioista ruoansulatuskanavan bakteeripopulaatioiden eli suolistomikrobiston muutoksiin.

Ruoka-aineallergian merkkejä voivat edellä lueteltujen lisäksi olla myös iho-ongelmat, kuten kutiseva punainen iho, karvanlähtö ja lisääntyneet suolistoäänet.

Mitä antaa koiralle, jolla on vatsavaivoja

Koiran vatsavaivojen hoito riippuu niiden vakavuudesta ja perimmäisestä syystä. Jos vatsavaivat johtuvat esimerkiksi haimatulehduksesta, hoito on erilaista kuin ruoka-aineallergioista johtuvien vatsavaivojen hoito. Jos koirallasi on vain lieviä vatsavaivoja, hoitoa ei välttämättä tarvita lainkaan. Blue Cross suosittelee, että otat varmuuden vuoksi yhteyttä eläinlääkäriin, varsinkin jos koirasi on nuorempi tai jos oireet näyttävät pahenevan nopeasti.

Eläinlääkäreillä on monia vaihtoehtoja vatsavaivoista kärsivien lemmikkien auttamiseksi. Riippuen siitä, mistä koirasi kärsii, hoidot voivat sisältää huonovointisuuden tai ripulin vastaista lääkitystä, antasideja, suonensisäisiä tai ihonalaisia nesteitä tai matolääkkeitä. Jotkut koirat saattavat tarvita sairaalahoitoa ja/tai leikkausta.

Oikea ruoka voi auttaa

Dobermannin pentu vihreässä kaulapannassa nukkuu sängyllä.

Tärkeä osa vatsavaivojen hoitoa on koiran oikeanlainen ruokinta. Luotettavin tapa rauhoittaa vatsavaivoja on pyytää eläinlääkäriltä helposti sulavaa ruokaa, jota voidaan syöttää muutaman päivän ajan. Tällainen ruoka antaa koirallesi kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet, ja eläinlääkäri voi halutessaan mukauttaa ruokaa taudin vakavuuden mukaan. Kun tauti on rauhoittunut, voidaan palata tavanomaiseen ruokaan parin päivän kuluessa.

Onneksi on olemassa monia vaihtoehtoja, joilla vatsavaivaisen koiran oloa voidaan parantaa nopeasti. Eläinlääkärisi auttaa sinua selvittämään koirasi vatsavaivat ja pääsemään takaisin iloisen arjen pariin!

Tietoja kirjoittajasta

Tri Sarah Wooten

Tri Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten valmistui UC Davisin eläinlääketieteellisestä koulusta vuonna 2002. American Society of Veterinary Journalists -yhdistyksen jäsen tohtori Wooten jakaa ammatillisen aikansa pieneläinklinikalla Greeleyssä, Coloradossa, puhumalla julkisesti työhönsä liittyvistä asioista, johtajuudesta ja asiakasviestinnästä sekä kirjoittamalla. Hän nauttii telttailusta perheensä kanssa, hiihtämisestä, laitesukelluksesta ja osallistumisesta triathloniin.

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »