ruoansulatusta edistävä ravinto kissoille

Mitä kissan ruoansulatusvaivat ovat?

Ruoansulatusvaiva on mikä tahansa tilanne, joka estää kissaasi sulattamasta ruokaa kunnolla tai muuttaa ruoan kulkua ruoansulatuskanavassa. Tunnista oireet! Jos lemmikilläsi on ruoansulatusvaivoihin liittyviä oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriisi.

Kissa leikkii sohvalla


Merkkejä siitä, että kissallasi voi olla ruoansulatusvaivoja

Yleisimpiä merkkejä ruoansulatushäiriöistä ovat pehmeät ulosteet tai ripuli. Saatat myös huomata kissallasi joitakin tai kaikkia seuraavista oireista.

 • Oksentelu

 • Pulautus (regurgitaatio)

 • Ilmavaivat

 • Heikkous

Krooniset ruoansulatuskanavan häiriöt voivat olla monille kissoille invalidisoivia ongelmia, ja ne edellyttävät eläinlääkärin tutkimusta ja perusteellista diagnoosia.

Esimerkkejä yleisistä ruoansulatushäiriöistä

Ruoansulatuskanavan häiriöt voivat johtua monista eri syistä, ja ne kaikki voivat saada kissasi voimaan huonosti. Ripulia voi olla vaikea havaita kissoilla, jotka käyvät ulkona tarpeillaan. Jos epäilet, että kissallasi on ongelmia, kannattaa hankkia hiekkalaatikko nähdäksesi, mistä on kyse. Alla on lueteltu joitakin kissojen yleisimpiä ruoansulatusongelmia.

 

Kissa eläinlääkärin tutkimuspöydällä
 • Akuutti gastroenteriitti

  Tämä on yleisin syy kissojen vatsavaivoihin. Se tarkoittaa yleensä äkillisesti alkavaa oksentelua ja ripulia. Se voi johtua monista syistä, kuten jonkin epämiellyttävän asian syömisestä (tai kuten kissoilla on tapana tehdä, ne syövät puolet hiirestä ja jättävät loput omistajansa löydettäväksi!), loisista, viruksista ja karvapalloista yms.

 • Krooninen enteropatia tai tulehduksellinen suolistosairaus
  • Toisin kuin äsken mainitsemamme äkillisesti alkaneet vaivat, krooniset enteropatiat ilmenevät hitaammin ja kestävät yleensä pitkään. Ripuli ja laihtuminen ovat yleisiä oireita. Jälleen kerran se voi johtua monista eri syistä, kuten ruokareaktioista, immuunireaktioista ja genetiikasta.

 • Koliitti

  Koolon on osa paksusuolta, ja kun se tulehtuu, tilaa kutsutaan koliitiksi. Se on yleensä hyvin tyypillinen vaiva, ja useimmat kissat kärsivät samoista oireista: ne näyttävät siltä, että niiden on päästävä kiireesti tarpeilleen, ne saattavat ponnistella ulostaessaan, mutta ulostetta ei tule paljon, ja ulosteessa saattaa olla tuoretta verta ja/tai limaa.

 • Ummetus

  Kuten ihmisetkin, kun kissat kärsivät ummetuksesta, niiden ulostaminen on vaikeaa ja ne saattavat käydä tarpeillaan paljon harvemmin. Ummetus voi johtua monista syistä. Luiden, höyhenten ja karvojen nieleminen voi tehdä ulosteesta kovaa ja vaikeasti liikkuvaa, ja erityisesti pitkäkarvaisilla kissoilla ulosteessa voi esiintyä paljon karvaa. Myös hitaasti toimiva suolisto tekee ulosteesta kuivaa ja ulostamisesta vaikeaa. Jotkin rodut, kuten siamilaiset, ovat alttiimpia hitaalle suoliston toiminnalle kuin toiset rodut. Tämä voi johtaa megakooloniksi eli laajentuneeksi paksusuoleksi kutsuttuun tilaan.

 • Haimatulehdus

  Tämä on monimutkainen sairaus kissoilla, ja sitä voi olla vaikea diagnosoida epämääräisten oireiden perusteella. Oireita ovat oksentelu, velttous ja ruokahaluttomuus. Kissoilla oireet voivat tuntua tulevan ja menevän, ja ne kulkevat usein käsi kädessä muiden ongelmien, kuten ruoka-ainereaktioiden ja tulehduksellisten suolistosairauksien, kanssa.

 • Ruoka-aineallergiat

  Kissat voivat reagoida huonosti tiettyihin elintarvikkeisiin useista eri syistä. Kutsumme näitä ruoka-ainereaktioiksi. Todelliset ruoka-aineallergiat ovat harvinaisempia kuin luullaan, ja ne johtuvat yleensä elintarvikkeiden, kuten kanan, kalan ja maidon, proteiineista. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia sekä iho-ongelmia, kuten kutinaa ja liiallista turkin nuolemista.

Miten auttaa lemmikkiäsi?

Jos epäilet kissasi kärsivän ruoansulatushäiriöstä, keskustele eläinlääkärin kanssa hoitovaihtoehdoista. Voit auttaa kissaasi vähentämällä stressiä aiheuttavien ympäristötekijöiden määrää näiden ehdotusten avulla:

Oranssipuseroinen nainen pitelee kissaa

Pidä kiinni rutiineista

Muutokset lemmikkisi ympäristössä tai rutiineissa voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä. Rauhallisen ja turvallisen ympäristön tarjoaminen kissallesi sekä säännöllinen leikkiminen voivat auttaa kissasi ahdistukseen.

Katso vinkkejä

Kissa ja lapsi

Ennaltaehkäisy

Loiset, kuten sukkulamadot ja koukkumadot, voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia, joten jos kissallasi on tapana liikkua ulkona, varmista asianmukainen ennaltaehkäisevä hoito.

Lue lisää

Kissa syö kulhosta

Ota ravitsemus huomioon

Hyvin sulavista ainesosista valmistetut ruoat voivat olla hyvä vaihtoehto herkille vatsoille. Kysy eläinlääkäriltäsi, miten voit vaihtaa kissasi ruoan ja miten teet sen ilman, että kissasi vatsa häiriintyy entisestään.

Tutustu vaihtoehtoihin

Suositellut tuotteet kissoille, joilla on ruoansulatusongelmia

Suositellut tuotteet ruoansulatuskanavan terveyden tukemiseksi

Tietoa ja vinkkejä

Jotta kissasi saisi parasta mahdollista hoitoa, tutustu näihin eläinlääkäreidemme laatimiin hyödyllisiin tietoihin.