Mitä ovat kissojen ruoansulatuskanavan häiriöt?

 

Ruoansulatuskanavan sairauksilla (ja ruoansulatushäiriöillä) tarkoitetaan niitä vaivoja, jotka estävät normaalia ruoansulatusta tai muuttavat nopeutta, jolla ruoka kulkee ruoansulatuskanavan läpi. Ruoansulatuskanavan sairaudet ovat yksi tavallisimmista syistä, joiden vuoksi eläinlääkärin puoleen käännytään.

Vaivat voivat johtaa nestehukkaan, aliravitsemukseen tai muihin vakaviin terveysongelmiin, joten on tärkeää tunnistaa niiden merkit ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

 

Mitkä ovat kissojen ruoansulatuskanavan sairauksien tyypit ja syyt?

 

Ruoansulatuskanavan sairauksia ja ruoansulatushäiriöitä on monenlaisia. Vaivojen syyt vaihtelevat erilaisen tai sopimattoman ruoan syönnistä ja ruoansulatuskanavan elinten tulehduksesta ruokayliherkkyyksiin ja intoleransseihin, infektioihin ja ruoansulatusentsyymien puutteeseen. Jotkin kissarodut kuten sfinx, rex ja ragdoll ovat alttiimpia tietyille ruoansulatusvaivoille. Eläinlääkärisi saattaa suorittaa testejä määrittääkseen kissan ruoansulatusvaivojen tarkan syyn.

 

Tyypillisimmät ruoansulatuskanavan häiriöt:

 

Akuutti gastroenteriitti (maha-suolitulehdus)

Tulehtunut ruoansulatuskanava, tulehdus on yleensä lyhytkestoinen. Syihin kuuluvat härskiintyneen tai pilaantuneen ruoan syönti, vieraiden esineiden nieleminen, myrkyllisten kasvien syönti, sisäiset loiseläimet, stressi, ruoka-aineallergiat ja jotkin sairaudet.

Koliitti

Yleisempi alle 5-vuotiailla kissoilla. Koliitti aiheuttaa paksusuolen tulehduksen, joka johtaa toistuvaan ja tuskalliseen ulostamiseen. Jos kissasi kärsii koliitista, ulosteessa saattaa olla limaa ja verta. Useimmiten koliitin aiheuttavat kasvain tai polyyppi, ruokavalion muutos, allergiat (myös ruoka-aineallergiat), vieraiden esineiden nieleminen ja tietyt muut sairaudet.

RIPULI

Johtuu tulehduksista, sisäisistä loiseläimistä, stressistä, ruoan muutoksesta, ihmisten ruoantähteiden syömisestä tai liian rasvaisista makupaloista, roskiksesta löytyneen pilaantuneen ruoan syömisestä tai jonkin elimen toimintahäiriöstä.

Ummetus

Johtuu yleensä nestehukasta, riittämättömästä kuidun saannista, karvojen tai muiden vierasesineiden nielemisestä, ikääntymisestä, kasvaimista, vammasta tai murtumasta, selkäydinsairaudesta, ärtyneestä paksusuolesta, aineenvaihdunnan tai umpierityksen häiriöstä tai heikentymisestä tai liikunnan puutteesta.

 

Haimatulehdus

Haiman tulehdus tai infektio. (Haima on vatsan takana sijaitseva pitkittäinen, suippo elin.) Sairauden syytä ei usein tunneta. Mahdollisia syitä voivat olla heikentynyt verenkierto (nestehukasta tai muista sairauksista johtuen), tulehdukset, sairaudet tai vammat.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Yhdistetään usein kissan suoliston krooniseen tulehdukseen ja kipuiluun, mutta ei yleensä liity suoraan ruoansulatuskanavan sairauksiin. Todennäköisiin syihin kuuluvat ruoka-aineintoleranssit ja kissanruoan kulkeminen tavallista tehokkaammin ruoansulatuskanavan läpi. Stressi ja ahdistuneisuus voivat myös pahentaa tätä vaivaa.

Haiman vajaatoiminta

Tälle vaivalle ovat tyypillisiä laihtuminen, lisääntynyt ruokahalu ja runsaat määrät löysää ulostetta. Yleisin syy on krooninen haimatulehdus.

Ohutsuoliperäinen imeytymishäiriö

Kissan ohutsuolen tulehdus heikentää ravinteiden imeytymistä ja johtaa jatkuvaan ripuliin, laihtumiseen ja ruokahalun menetykseen.

 

 

 

 

 

Onko kissallani ruoansulatuskanavan sairaus tai ruoansulatushäiriö?

 

 

Yleisin merkki siitä, että kissa kärsii vatsavaivoista ja ruoansulatushäiriöistä on löysä uloste tai ripuli. Saatat myös havaita kissallasi yhden tai kaikki seuraavista oireista.

  • Oksentelu
  • Pulauttelu (regurgitaatio)
  • Ilmavaivat
  • Heikkous
  • Ripuli/ummetus

Krooniset ruoansulatushäiriöt saattavat heikentää kissan kuntoa, ja tarkka diagnoosi edellyttää eläinlääkärin suorittamia testejä.

TÄRKEÄÄ: Jos kissasi oksentelee tai kärsii ripulista, sitä saattaa uhata vakava nestehukka. Kysy neuvoa eläinlääkäriltä, jos kissallasi on kyseisiä oireita.

 

Ravinto voi auttaa

 

Sopiva ruoansulatuskanavaa hoitava ruoka voi osaltaan helpottaa vatsaongelmia, tehostaa ruoansulatusta ja parantaa ripulin. Jos kissallasi on ruoansulatushäiriöiden oireita, kysy eläinlääkäriltä, pitäisikö sinun vaihtaa kissasi ruokaa.

anchor

Kissan hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info