Kissojen ahdistus: Ymmärrä stressaantunutta kissaasi

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet kenties joskus naurahtanut kissasi hypätessä ilmaan pelästyttyään jotain. Pelokas, ahdistunut kissa ei kuitenkaan ole naurun asia. Kissojen ahdistus voi etenkin hoitamattomana olla vakava ongelma. Jos uskot kissasi kärsivän ahdistuneisuudesta, jatka lukemista ymmärtääksesi kissasi ahdistusta paremmin ja selvittääksesi, miten voit auttaa.

Mitä on kissojen ahdistus?

White calico cat hides underneath bed.PetMD:n mukaan kissat kärsivät ahdistuksesta silloin, kun ne ”ennakoivat uhkaavan vaaran tuntemattomasta tai kuvitteellisesta lähteestä, mikä johtaa normaaleihin pelon aiheuttamiin fyysisiin reaktioihin". Toisin sanoen ahdistunut kissa vaikuttaa jatkuvasti stressaantuneelta ja pelokkaalta ilman selkeää syytä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö syytä olisi. Se tarkoittaa vain, että syyn selvittäminen voi vaatia aikaa ja tutkimustyötä.

Kissan stressaantuminen voi johtua monenlaisista syistä. Kissan ahdistus saattaa johtua kivusta tai sairaudesta, myrkylliselle aineelle altistumisesta tai hermostoon vaikuttavasta sairaudesta. Syy voi olla psykologinen, kuten traumaattinen kokemus, sosiaalistamisen puute tai aiempi kaltoinkohtelu tai laiminlyönti. Myös aivojen ikääntyminen voi aiheuttaa ahdistusta, etenkin muistiongelmista tai dementiasta kärsivien vanhempien kissojen kohdalla. Nivelkivut voivat myös aiheuttaa vanhemmilla kissoilla ahdistunutta käytöstä, kuten piileskelyä tai hiekkalaatikon ulkopuolelle tapahtuvia vahinkoja. Muita kissan ahdistuksen syitä voivat olla uudet tai eri paikkaan siirretyt huonekalut, uusi lemmikki tai vauva kodissa tai jopa uusi koti.

Yksi yleisimmistä kissojen ahdistuksen muodoista on eroahdistus, jolloin kissa ahdistuu ja stressaantuu ollessaan yksin kotona tai kun omistaja ei ole näköetäisyydellä. PetMD:n mukaan tämä on erityisen yleistä hylätyillä kissoilla tai kodinvaihtajilla.

Liioiteltuihin ja toistuviin käyttäytymismalleihin yhdistetty pakkoneuroosi eli OCD voi myös vaivata kissoja. Kissojen OCD:n syitä ei tunneta, ja siksi se luokitellaan yleensä mielenterveyshäiriöksi, vaikka laukaiseva tekijä voi olla stressi, PetMD kertoo. Lemmikinomistajat saattavat epähuomiossa vahvistaa OCD-käyttäytymismalleja yrittämällä rauhoittaa kissaa tai antamalla kissalle huomiota ei-toivotun käytöksen aikana. On myös hyvä huomata, että osalla kissaroduista on geneettinen alttius tiettyihin pakko-oireisiin käyttäytymismalleihin. Etenkin siamilaiset ja muut aasialaiset rodut tunnetaan tämäntyyppisestä käytöksestä.

Miten sitten voit tietää, onko kissasi ahdistunut?

Tarkkaile merkkejä

Kissan ahdistusta ei ole kovin vaikea havaita. PetMD mukaan seuraavat merkit viittaavat kissan ahdistukseen:

 • Vapina
 • Vetäytyminen ja piileskely
 • Aktiivisuuden vähentyminen
 • Pakoyritykset
 • Tuhoisa tai aggressiivinen käytös
 • Ripuli
 • Hiekkalaatikon ulkopuoliset vahingot
 • Liiallisesta turkinhoidosta johtuvat haavat ja hiertymät

Muita merkkejä ovat PetMD:n mukaan ruokahalun väheneminen tai katoaminen, laihtuminen, jatkuva ääntely, velttous ja levottomuus. OCD:n merkkejä ovat liialliset ja toistuvat toiminnat, kuten kankaiden syöminen, imeskely tai pureskelu, pakkomielteinen turkinhoito, toistuva naukuminen tai ulvonta sekä jatkuva edestakaisin kuljeskelu. Eroahdistuksesta kärsivä kissa pärjää todennäköisesti hyvin ollessasi paikalla, mutta saattaa alkaa käyttäytyä ahdistuneesti, jos aistii sinun olevan lähdössä.

Näin voit auttaa stressaantunutta kissaasi

Ahdistuneen kissan auttaminen lähtee siitä, ettet koskaan rankaise tai moiti kissaa ahdistuneesta käytöksestä. Silloin negatiiviset mielleyhtymät ja pelko vain voimistuvat ja tilanne pahenee paranemisen sijaan. Tavoitteena on auttaa kissaa tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi ympäristössään.

Brown tabby kitten being inspected by a vet on a table.Kun olet havainnut ahdistuksen merkkejä kissassasi, ensimmäinen askel on varata eläinlääkäriaika, jonka yhteydessä voidaan joko diagnosoida tai sulkea pois mahdolliset stressiä aiheuttavat piilevät terveysongelmat tai altistukset myrkyllisille aineille. Koska kissat pyrkivät kätkemään kipunsa, sen havaitseminen ei useimmiten ole helppoa ja saattaa vaatia perusteellisia verikokeita ja muita testejä. Jos käy ilmi, että kissasi kärsii kivusta tai terveysongelmasta, vaivan hoitaminen saattaa riittää poistamaan ahdistuneen käytöksen ja auttamaan kissaasi palaamaan entiselleen.

Jos eläinlääkäri kuitenkin sulkee pois fyysiset syyt, ongelma saattaa olla psykologinen. Näissä tapauksissa eläinlääkärin pitäisi osata suositella sopivaa hoitoa.

Rauhoittavien ahdistuslääkkeiden määräämisen lisäksi eläinlääkärisi saattaa suositella kissallesi kouluttajaa tai eläinten käyttäytymistieteen asiantuntijaa, joka voi auttaa sekä sinua että kissaasi ehdollistamisen ja vastaehdollistamisen keinoin. Ehdollistaminen perustuu kissasi elämään vaikuttavien pelkotekijöiden tunnistamiseen ja siihen, että kissa joko totutetaan näihin tekijöihin toistuvan turvallisen altistuksen kautta tai tekijät poistetaan ympäristöstä. Vastaehdollistaminen on samantyyppinen prosessi, jossa kissa koulutetaan korvaamaan haitallinen käytös myönteisellä ja muodostamaan myönteisiä mielleyhtymiä uuteen käyttäytymismalliin. Jos kissasi esimerkiksi ahdistuu aistiessaan sinun olevan lähdössä, kouluta kissa menemään makuulle ja palkitse onnistunut suoritus herkulla tai suosikkilelulla. Ajan myötä kissa oppii yhdistämään lähtösi tähän myönteiseen palkintoon ja tottuu siihen. Tämän koulutuksen ja ehdollistamisen päätavoite on opettaa kissallesi, ettei hätää ole ja että kissa voi rentoutua.

Hoitamatta jätetty ahdistus

Hoitamaton ahdistus ei parane itsestään ja todennäköisesti pahenee ajan myötä ei-toivotun käyttäytymisen lisääntyessä. Kissat voivat ihmisten tavoin alkaa kärsiä fyysisistä ongelmista jatkuvan stressin seurauksena. Jos tämä jatkuu, kissasi immuunijärjestelmä voi heikentyä ja tehdä kissastasi entistä herkemmän sairastumiselle, mikä pahentaa stressiä entisestään. Kissasi voi myös alkaa kärsiä ahdistuksen lisäksi vakavasta masennuksesta, jolloin käyttäytymisongelmat saattavat lisääntyä. Sekä kissasi että kotirauhan kannalta paras ratkaisu on puuttua kissan ahdistukseen mahdollisimman varhain.

Jos epäilet kissasi kärsivän ahdistuksesta, älä lannistu. Rakkauden, kärsivällisyyden ja auttamishalukkuuden avulla kissallasi on erinomaiset mahdollisuudet toipua täysin ja olla jälleen terveempi ja iloisempi itsensä.

Tietoa kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja romaanikirjailija Yhdysvaltain Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään valvoo yleensä sylillinen karvavauvoja.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.