Kuinka usein kissaa tulisi ruokkia?

min luku

Kissa makaa lattialla. Molemmat tassut, silmät ja korvat osoittavat suoraan ylöspäin tarkastellen jotakin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tämä on hyvä kysymys, ja sillä voi olla suuri merkitys kissasi terveydelle ja onnellisuudelle.

Lemmikkieläimiä koskevia perinteisiä näkemyksiä ja käytäntöjä voi olla vaikea ohittaa. Meillä on taipumus jatkaa tiettyjen tapojen noudattamista vain siksi, että niin on aina tehty. Siitä lähtien, kun kissoja ei ole enää käytetty tuholaistorjuntaan, vaan ne on päästetty koteihimme ja sydämiimme, niitä on alettu ruokkia kuin koiria, yhdellä tai kahdella aterialla päivässä. Itse asiassa tämä ei sovi kissallesi tai sen ruoansulatuskanavalle kovin hyvin.

Lemmikkikissat ovat ehkä olleet kesyjä jo tuhansia vuosia, mutta ne ovat yhä monin tavoin hyvin samankaltaisia kuin villit esi-isänsä ja sukulaisensa. Ne ovat pakollisia lihansyöjiä, mikä tarkoittaa, että niiden ruokavaliossa on oltava lihaa tai lihavalmisteita. Ne ovat luonnostaan metsästäjiä eikä niiden ruokkiminen poista tätä syvään juurtunutta vaistoa, kuten jokainen kissanomistaja on saattanut huomata kissansa tuodessa ihastuttavia "lahjoja" kotiin. Kun kissat huolehtivat itse ruoansaannistaan, ne etsivät saalista tuntikausia päivässä ja syövät 10–20 pientä ateriaa päivässä. Niiden ruoansulatuskanava on suhteellisen lyhyt, joten niille on sopivinta syödä vähän ja usein.

On selvää, että lemmikkieläimet asuvat hyvin erilaisessa ympäristössä kuin villieläimet. Monet kissat eivät kuluta niin paljon energiaa kuin ne käyttäisivät pyytäessään itse ruokansa, ja kiireisen elämämme takia emme pysty tarjoamaan niille 20 ateriaa päivässä! Voimme kuitenkin tehdä enemmän jäljitelläksemme luonnollista tasapainoa ja tarjota niille useamman kuin yhden tai kaksi ateriaa päivässä.

Useita aterioita päivässä

Ihannetapauksessa kissojen tulisi syödä useita pieniä aterioita päivässä. Viidestä kahdeksaan ateriaa on ihanteellinen määrä, riippuen kissastasi ja sen syömästä ruoasta. Tämä auttaa pitämään ne hoikkana (jos niiden päivittäinen annos ei ylity), kiinnostuneina ja kylläisinä läpi päivän. Se vähentää myös todennäköisyyttä, että ne kerjäisivät tai varastaisivat ruokaa.

Saatat ajatella, että useiden aterioiden tarjoaminen on mahdotonta kiireisen aikataulusi vuoksi, mutta ajastimella varustettu ruokintalaite on loistava apuväline. Saatavilla on paljon vaihtoehtoja, jotka tarjoavat neljästä kuuteen ateriaa päivässä.

Ruokinta ja suhde kissasi kanssa

Ruoan antaminen on yksi tärkeimmistä asioista ihmisen ja eläimen välisessä siteessä. Rakastamme hemmotella lemmikkieläimiämme ja nähdä niiden nauttivan antamistamme herkkupaloista. Saatat miettiä, vievätkö ajastimella varustetut ruokintalaitteet sinulta tämän ilon, mutta älä ole huolissasi.

Ensinnäkin voit silti antaa aterioita silloin halutessasi ja käyttää ajastinta vain silloin, kun et ole kotona. Voit myös tarjoilla päivän parhaat ateriat, kuten aamiaisen ja iltaruoan, itse. Jos kissasi syö sekä märkä- että kuivaruokaa ja märkäruoka on sen suosikki, ota kunnia tarjota sille märkäruoka itse ja pidä kuivaruoka sen sijaan tuoreena ja siistinä ajastimessa.

Ajastimella varustettujen ruokintalaitteiden avulla voit myös välttyä näyttäytymästä pahana tyyppinä. Jos kissasi on esimerkiksi laihdutuskuurilla, se voi tuijottaa halutessaan ajastinta odottaessaan ruokaa sen sijaan, että se tuijottaisi ja syyllistäisi sinua. Koska kissoilla ei myöskään ole tiettyä päivärytmiä, voit asettaa ajastimen ruokkimaan kissasi myös yöaikaan, jotta sen ei tarvitse herättää sinua ruokkimaan keskellä yötä.

Tiivistettynä...

Kissoille ihanteellinen ateriamäärä on viidestä kahdeksaan ateriaa päivässä. Voit tarjota ruokaa useissa eri paikoissa pitääksesi kissan liikkeessä, käyttää aktivointileluja tai tehdä ruokailusta yksinkertaista ajastimen avulla. Kaikki riippuu aikataulustasi ja siitä, mistä kissasi pitää. Varmista vain eläinlääkäriltäsi, että kissasi saama ruoka ja päivittäinen annos ovat oikeat, jotta voit sitten päättää, kuinka monta ateriaa sopii kissallesi parhaiten.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA