Kuinka paljon märkäruokaa kissalle tulisi syöttää?

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissoille tarjolla olevien ruokien valikoima on valtava, ja se voi saada pääsi pyörälle. Tarjolla on paitsi märkä- ja kuivaruokaa, myös märkäruokia eri koostumuksilla, aina muhennoksista ja kastikkeista paté-tyyppisiin säilykkeisiin. Kuinka paljon märkäruokaa kissalle tulisi syöttää? Se riippuu täysin sinusta (ja kissastasi!).

Tasapainoista täysravintoa

On erittäin tärkeää, että kissasi saama ruoka on täysipainoista ja tasapainoista. Tämä tarkoittaa sitä, että se sisältää kaikki kissasi elämänvaiheeseen sopivat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Voit halutessasi ruokkia kissaasi vain kuivalla kuivaruoalla, kunhan se on täysipainoista ja tasapainoista ja tarjolla on aina runsaasti raikasta vettä. Märkäruoan tai märkä- ja kuivaruoan yhdistelmän syöttämisessä on etunsa.

Houkuttelevat koostumukset

Kissat ovat monella tapaa hyvin erityisiä olentoja. Se tekee niistä niin valloittavia! Sama pätee ruokaan. Kissat voivat jo varhaisessa vaiheessa jäädä helposti koukkuun tiettyihin ruokiin ja niiden koostumukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos syötät pennusta asti vain märkä- tai kuivaruokaa, kissasi ei ehkä koskaan halua syödä mitään muuta. Tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta joskus olosuhteet saattavat muuttua, ja kissan on opittava syömään jotain muuta. Jos kissasi on esimerkiksi koukussa kuivaruokaan, mutta sitten terveysongelman, kuten virtsakivien vuoksi, sille suositellaankin märkäruokaa, sillä se on helpoin tapa lisätä kissasi nesteensaantia. Märkäruoka on taas kalliimpaa kuin kuivaruoka, joten jos kissasi on koukussa märkäruokaan ja taloudellisen tilanteesi muuttuessa saatatkin joutua vaihtamaan sen kuivaruokaan.

Kun hankit kissan tai kissanpennun, yritä aina syöttää märkä- ja kuivaaruoan sekoitusta, jotta kissasi pysyy sopeutumiskykyisenä koko elämänsä ajan.

Märkäruoan edut

  • Nesteensaanti. Kuten mainittu, märkäruoan suurin etu on nesteen saanti. Kissat polveutuvat aavikolla elävistä afrikkalaisista villikissoista, joten ne ovat todella hyviä varastoimaan vettä, eivätkä ne juo kovin paljon. Veden saanti on kuitenkin todella tärkeää erityisesti tiettyjen sairauksien, kuten mainitsemiemme virtsarakon ongelmien, yhteydessä. Jos virtsa on hyvin tiivistynyttä, se muodostaa paljon todennäköisemmin kiteitä ja kiviä sekä ärsyttää vaurioitunutta virtsarakon limakalvoa paljon enemmän, mikä taas voi johtaa kystiittiin.

  • Maistuvuus. Monet kissat pitävät märkäruokaa herkullisena, joten se on hyvä tapa vahvistaa suhdetta kissasi kanssa ilman, että hemmottelisit sitä liiallisilla herkuilla.

  • Lääkitys. Kissoja on tunnetusti vaikea lääkitä. Märkäruoka voi olla todella kätevää lääkkeiden piilottamiseen, varsinkin jos kissasi tarvitsee lääkitystä pitkäkestoisesti.

  • Lajike. Märkäruokaa on saatavana monenlaisissa koostumuksissa ja mauissa, joten se on helppo tapa pitää kissasi mielenkiintoa yllä.

Kuinka paljon märkäruokaa kissalle tulisi syöttää?

Tämä on täysin sinun päätettävissäsi. Kunhan syöttämäsi märkä- ja kuivaruoka ovat täysipainoisia ja tasapainoisia, voit vaihdella niiden suhteita niin paljon kuin haluat. Kissat tyytyvät hyvin pieniin, usein toistuviin aterioihin, joten kissallesi saattaa riittää kaksi märkäruokaa päivässä, jotta se saa herkutella, minkä lisäksi ajastimella toimiva ruokintalaite tarjoilee kuivaruokaa päivän mittaan. Voit myös antaa pelkkää märkäruokaa tai kuivaruokaa, tai mitä tahansa siltä väliltä. Muista vain, että molempien ruokatyyppien syöttäminen auttaa kissaa tottumaan kumpaankin muotoon, jos joskus joudut vaihtamaan jompaankumpaan.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA