Kuinka ruokkia herkkävatsaista kissaa

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huomannut, että kissasi on jatkuvasti huonovointinen tai että sen ei aina tee mieli syödä? Olet saattanut huomata, että sen uloste on löysää tai se tuntuu voivan huonosti syömisen jälkeen. Nämä kaikki voivat olla merkkejä siitä, että kissallasi on herkkä vatsa. Mutta mitä se tarkoittaa ja mitä voit tehdä auttaaksesi?

Mitä tarkoittaa herkkä vatsa?

Termillä "herkkä vatsa" tarkoitetaan usein vain ruoansulatuskanavan häiriöitä. Tämä voi olla oksentelua, yökkimistä, ripulia, koliittia tai kissoilla usein esiintyviä karvapalloja. Herkkään vatsaan voi olla monia erilaisia syitä, joten se, millaisella ruokavaliolla sitä hoidetaan, riippuu hyvin paljon taustalla olevasta syystä.

Merkkien lukeminen

Kaikilla kissoilla, kuten ihmisilläkin, on satunnaisia vatsavaivoja. Kissasi saattaa olla napannut hiiren, joka ei sopinut hyvin sen vatsalle. Jos kuitenkin huomaat, että kissallasi on ruoansulatuskanavan häiriöitä muutaman päivän tai jopa parin viikon välein, on parasta käydä eläinlääkärissä varmistamassa, ettei kyseessä ole jokin lääketieteellinen ongelma. Jos kissasi käy tarpeillaan ulkona, et ehkä huomaa merkkejä, joten yritä punnita kissasi kuukausittain joko kotona vaa'alla tai eläinlääkärin vastaanotolla. Painonpudotuksen havaitseminen on erittäin tärkeää, jotta kissojen sairaudet voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Tämä tapa auttaa sinua myös huomaamaan, jos kissasi on lihomassa liikaa, mikä voi olla aivan yhtä paha asia!

Mikä voi aiheuttaa kissan herkän vatsan?

Kissojen herkän vatsan yleisimmät syyt ovat:

  • Ruoka-aineallergiat tai -intoleranssit.
  • Stressi. Tämä on erityisen tärkeää kissoille, erityisesti niille, jotka elävät muiden kissojen kanssa tai joita pidetään yksinomaan sisäkissoina. Stressi voi olla tärkeä tekijä koirien ja kissojen sekä ihmisten ärtyvän suolen oireyhtymän muodostumisessa (IBS). Syitä ei vielä täysin ymmärretä, mutta asiaa tutkitaan koko ajan.
  • Loiset
  • Infektiot.

Kun menet eläinlääkärille, ulostenäytteet ja jopa videot kissasi huonovointisuudesta voivat olla todella hyödyllisiä diagnoosin kannalta. Eläinlääkäri saattaa haluta tehdä erilaisia kokeita, kuten ottaa verikokeita, ulosteanalyysejä, ultraääni- tai röntgenkuvia. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita koepala.

Herkkävatsaisen kissan ruokinta

Jos eläinlääkäri löytää selvän perussyyn, kuten loiset, hänen on vain määrättävä lemmikillesi tarpeellinen hoito. Jos mitään ilmeistä syytä ei löydy, kissasi ruokaa on ehkä vaihdettava. Monilla kissoilla, joilla on "herkkä vatsa", voi olla niin sanottu ruokaan reagoiva enteropatia (FRE). Nämä ovat tapauksia, jotka nimensä mukaisesti paranevat, kun kissalle syötetään ruoansulatuskanavan terveyttä tukevaa ruokaa. Saattaa olla, että kissasi on syönyt huonolaatuisempaa ruokaa, jota sen on ollut vaikea sulattaa, tai sellaista, jossa on liikaa rasvaa, jota sen elimistö ei siedä. Suoliston terveyttä tukevissa ruoissa on laadukkaita, hyvin sulavia ainesosia. Ne sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka torjuvat tulehduksia, sekä runsaasti prebioottisia kuituja, jotka ravitsevat "hyviä" bakteereja, jotka pitävät suoliston mikrobiomin ja immuunijärjestelmän terveenä.


Jos kissasi ei parane ruokaa vaihtamalla, eläinlääkäri voi kokeilla antibiootteja tai steroideja tai ehdottaa eliminointidieettiä. Nämä ruoat on tarkoitettu kissoille, joilla epäillään olevan ruoka-aineallergia tai -intoleranssi. Haitalliset ruoka-ainereaktiot (termi, joka kattaa sekä allergiat että intoleranssit) johtuvat yleensä tietystä ainesosasta, kuten lihaproteiinista. Eläinlääkäri voi suositella sinulle ruokaa, joka sisältää hydrolysoituja proteiineja, jotka on pilkottu niin pieniksi, että elimistö ei pysty tunnistamaan niitä allergisoiviksi. Eläinlääkäri voi myös ehdottaa ruokaa, joka sisältää ainesosia, joita kissasi ei ole koskaan ennen syönyt. Näissä eliminointikokeiluissa on tärkeää syöttää AINOASTAAN eläinlääkärin määräämää ruokaa, eikä antaa muita herkkupaloja tai pöydän tähteitä. Yleensä suolisto-ongelmien hoitokokeilu kestää 2–4 viikkoa, mutta eläinlääkärisi selittää sinulle kaiken. Kissa saattaa joutua syömään erityisruokaa koko elämänsä ajan, jos intoleranssi todetaan.


Eläinlääkäri voi suositella kissallesi märkäruokaa tai märkä- ja kuivaruoan sekoitusta. Vatsavaivat voivat saada kissat nopeasti kärsimään nestehukasta, joten märkäruoka on hyvä tapa lisätä nesteen saantia. Lisäksi monet kissat rakastavat märkäruokaa, joten se voi olla hyvä tapa saada kissasi syömään taas hyvin. Noudata eläinlääkärin neuvoja ja kysy aina, miten siirtyä kissasi vanhasta ruoasta uuteen.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA