Kissojen prebiootit: Mitä ne ovat ja miksi ne ovat niin tärkeitä kissan ruoansulatuskanavan terveydelle?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Kissa syö keittiössä kuivaraksuja kulhosta

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Luonto on ihmeellinen ja kiehtova asia. Kuten kaikilla nisäkkäillä ja ihmisillä, myös kissoilla on suolistossaan miljardeja organismeja, kuten bakteereja, jotka tunnetaan yhteisnimellä suolistomikrobiomi, ja jotka osallistuvat lukuisiin luonnollisiin prosesseihin. Kissoilla on niin sanottu symbioottinen suhde näihin organismeihin, mikä tarkoittaa, että ne elävät yhdessä ja hyödyttävät toisiaan monin tavoin. 

Kissasi elimistössä on paljon erilaisia mikrobiomeja, esimerkiksi iholla ja suussa, mutta suolistomikrobiomi on aivan erityinen. Itse asiassa monet tutkijat ovat innoissaan suolistomikrobiomista, koska tutkimuksissa löydetään joka päivä lisää hämmästyttäviä ja terveydelle tärkeitä tehtäviä. 

Tässä kohtaa prebiootit astuvat kuvaan... 

Mitä prebiootit ovat ja mitä ne tekevät?

Prebiootit ovat kuitutyyppejä, jotka ravitsevat mikrobiomin eliöitä (mikro-organismienkin on saatava ravintoa).

Elintarvikkeiden sisältämä kuitu voidaan jakaa suurelta osin vesiliukoisiin (liukenevat veteen) ja liukenemattomiin (eivät liukene) kuituihin. Prebiootit ovat vesiliukoisia kuituja, joita on esimerkiksi juurikasleikkeessä, pellavansiemenissä ja kurpitsassa. Ne ruokkivat mikrobiomin "hyviä bakteereja", joten ne ovat ehdottoman tärkeitä terveellisen tasapainon ylläpitämiseksi, aivan kuten luonto on tarkoittanut.

Hyvät bakteerit hajottavat ruoan ainesosia, kuten kuituja, joita kissan elimistö ei pysty hajottamaan. Tämä hajoaminen tuottaa muun muassa lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka ravitsevat suolistosoluja ja pitävät suoliston terveenä. Tämä puolestaan auttaa pitämään haitalliset bakteerit poissa vahvistamalla suoliston läpäisyestettä. Hyvät bakteerit auttavat myös tuottamaan tärkeitä vitamiineja ja vahvistavat immuunijärjestelmää pitämällä "epäterveelliset" bakteerit kurissa.

Olet ehkä kuullut myös termin "probiootit", ja on tärkeää tietää näiden kahden välinen ero.

Prebiootit vs probiootit

Probiootit ovat itse hyviä bakteereja. Probioottilisän tarkoituksena on lisätä hyvien bakteerien määrää. Vaikka tämä onkin myönteistä, sillä probiootit edistävät suoliston terveyttä ja suojaavat tietyiltä sairauksilta, niillä on tiettyjä haittapuolia verrattuna prebiootteihin.

Vatsa on ankara, hapan ympäristö. Monet probioottivalmisteiden bakteereista eivät selviä tästä, joten ne eivät pääse suolen siihen osaan, jossa niitä tarvitaan. Lisäksi verrattuna suoliston mikrobiomin triljooniin bakteereihin jopa ne miljoonat bakteerit, jotka selviytyvät vatsaympäristöstä, ovat vain hyvin pieni osa kokonaisuudesta. Probioottien vaikutukset ovat siksi usein lyhytaikaisia.

Vatsahapot eivät kuitenkaan vaikuta prebiootteihin, joten ne pääsevät aina sinne, missä niitä tarvitaan. Koska prebiootit ovat kuituja, niillä on myös muita etuja.

Prebioottien monet hyödyt kissallesi

Kuitu auttaa hidastamaan ruoan liikkumista suolistossa, joten se voi auttaa ripulitapauksissa. Lisäksi se paisuttaa ulostetta, joten se voi auttaa myös ummetustapauksissa. Eikö olekin kätevää? 

Kuitu auttaa kissaa myös tuntemaan olonsa kylläisemmäksi pidempään, joten se voi auttaa pitämään kissan hoikkana ja hyväkuntoisena tai auttaa sitä selviytymään paino-ongelmistaan. 

Suolistomikrobiomi on myös todella tärkeä kissan immuunijärjestelmän kannalta. Suolistossa elävien hyvien bakteerien pitäminen hyvin ravittuna auttaa torjumaan infektioita, pitämään immuunijärjestelmän vahvana ja vähentämään autoimmuunisairauksien esiintymistä. 

On tärkeää muistaa, että kaikkien ruokavalioiden tulisi olla täydellisiä ja tasapainoisia, joten tarkista aina eläinlääkäriltäsi, ennen kuin lisäät ruokavalioon ainesosia tai vaihdat uuteen ruokaan.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA