Uskomaton tiede lemmikkisi mikrobiomin takana

Julkaisija
min luku

Tiesitkö, että kehossasi ja sen pinnalla olevat mikro-organismit ylittävät kehosi omien solujen määrän? Sama pätee lemmikkieläimiin ja tiede osoittaa, että mikrobien yhteisöllä - koiran mikrobiomilla ja kissan mikrobiomilla - on molempia osapuolia hyödyttävä suhde lemmikkien kehoon. Toisin sanoen, ne ovat loistavia kumppaneita, jotka työskentelevät yhdessä ylläpitääkseen lemmikin yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Mutta mikä mikrobiomi on?

Mikro tarkoittaa jotakin äärimmäisen pientä, kun taas biomi viittaa ekosysteemissä elävään elolliseen luonnolliseen yhteisöön. Helpoin tapa käsittää koiran mikrobiomi tai kissan mikrobiomi on ajatella sitä miljardien bakteereiden, virusten, sienten ja alkueläinten mikroskooppisena populaationa, joka elää ja kukoistaa ekosysteemissään eli kehossa. 

Bakteerilajien, virusten, sienten ja alkueläinten erityinen sekoitus on ainutlaatuinen jokaiselle koiralle tai kissalle. Tuoreessa Naturen- artikkelissa selitettiin, että yhdessä asuvat ihmiset ja lemmikit vaihtavat ja jakavat mikrobeja keskenään. Mielenkiintoinen havainto on, että vaikka nämä mikro-organismit saattavat olla erilaisia eri yksilöillä, ne tekevät silti usein samoja asioita ja toimivat samalla tavalla, kuten metabolisten toimintojen tapauksessa, Nature Communications kertoo.

Vaikka kuulet usein suoliston mikrobiomista, on myös mikrobeja, jotka elävät iholla, suuontelossa, naisten sisäisessä lisääntymisjärjestelmässä ja hengitysteissä. Jokainen paikka kehossa ja sen pinnalla on erilainen, ja niin ovat myös näillä alueilla elävät mikrobityypit, ja siten jokainen niistä muodostaa oman ainutlaatuisen mikrobiominsa.

Ruoansulatuskanavan ekosysteemissä on kukoistava suoliston mikrobiomi. Suurin osa suoliston mikrobeista elää paksusuolessa, mutta mikrobeja on myös muissa osissa, kuten mahassa, ohutsuolessa ja paksusuolen ylemmässä osassa.

Kuinka lemmikkieläinten mikrobiomi kehittyy?

Koirilla ja kissoilla ei ole mikrobiomia syntyessään. Koiran- ja kissanpennut alkavat rakentaa mikrobiomia heti syntymänsä jälkeen ja ne saavat mikrobinsa äidiltään, samassa paikassa asuvilta ihmisiltä ja ympäröivästä ympäristöstään. Lemmikkisi mikrobiomi koostuu monista asioista, joiden kanssa ne ovat päivittäin kosketuksissa, leluista ruokaan, sisä- ja ulkotiloihin, ja kyllä, jopa sinulta.

Kun koiran- ja kissanpennut kasvavat ja aikuistuvat, myös niiden mikrobiomit muuttuvat ja kypsyvät. Mikrobiomi pysyy vakaana useimmilla aikuisilla koirilla ja kissoilla, elleivät ne sairastu tautien tai vääränlaisen ravinnon seurauksena.

Kuinka mikrobiomi vaikuttaa lemmikkini yleiseen terveyteen?

Suolistobakteerit auttavat ruoansulatuksessa, mutta ne myös syntetisoivat vitamiineja ja välttämättömiä aminohappoja, auttavat ehkäisemään infektioita, vahvistavat immuunijärjestelmää ja edistävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia Texasin A & M Gastrointestinal Laboratoryn tutkijoiden mukaan. Terveiden koirien ja kissojen mikrobiomi ei muutu paljoakaan, ellei ruokavalioon tule muutosta tai ellei eläin sairastu tautiin, joka vaikuttaa suolistomikrobien määrään ja tyyppiin. Moniin sairauksiin liittyy suoliston dysbioosi, mikä tarkoittaa, että suoliston mikrobiomin koostumuksessa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat sen toimintaan. On myös hyvä tietää, että antibioottikuuri voi vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobiomiin. Mikrobiomi voi vaikuttaa lähes kaikkiin lemmikkisi kehon elimiin, minkä vuoksi tasapainoinen mikrobiomi on elintärkeä yleisen terveyden kannalta.

Kuinka ravitsemus vaikuttaa mikrobiomiin?

Ruoalla on suuri vaikutus koiran ja kissan mikrobiomin terveyteen ja populaatioon. Jopa näennäisesti niinkin vaaraton muutos kuin koiran tai kissan ruoan nopea vaihtaminen voi muuttaa niiden mikrobiomia. Proteiinin, rasvan, hiilihydraattien, liukoisten ja liukenemattomien kuitujen tasomuutokset voivat vaikuttaa koiran tai kissan mikrobiomitasapainoon ja muuttaa sitä. Jopa ruokapöydän tähteiden tai keittiön roskakorin sisällön syöminen voi kehittää lemmikkieläimelle ruoansulatuskanavan häiriöitä, jotka ovat peräisin mikrobiomin epätasapainosta. 

Eri ruokien siirtyminen paksusuoleen vaikuttaa myös suolistobakteereihin, jotka tuottavat ylimääräistä pahalle tuoksuvaa kaasua tai vaikuttavat lemmikin ulosteen laatuun. Siksi on parasta antaa lemmikkieläimen tottua uuteen ruokaan pikku hiljaa, sillä suolistobakteerit tarvitsevat myös aikaa sopeutumiseen ja tasapainon ylläpitämiseen. 

Kun ruokit lemmikkiäsi, ruokit myös sen mikrobiomia. Vaikka tutkimus on vielä alkuvaiheessa, päivittäin tehdään uusia löytöjä, jotka paljastavat, miten tärkeä vaikutus lemmikkieläinten mikrobiomin ruokinnalla on niiden yleiseen terveyteen. 

Hill's Global Pet Nutrition Center -tutkimuskeskuksessamme lemmikkieläintutkijoiden ja ravitsemusterapeuttien tiimi yhdistää tiettyjen ravintoaineiden vaikutukset lemmikkisi mikrobiomiin sekä niiden soluihin. Näiden ravinteiden ja bakteerien välisen suhteen ymmärtäminen auttaa luomaan terveellisiä, mikrobiomeja edistäviä ruokia. Lemmikkieläimissämme elävien mikro-organismien on oltava tasapainossa eläinten terveyden ja hyvinvonnin tukemiseksi. Lemmikkisi ruokavalio tukee niiden terveyttä ja auttaa ylläpitämään niiden mikrobiomin terveyttä, mikä on välttämätöntä lemmikkien yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Tietoja kirjoittajasta

Dr. Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten valmistui UC Davisin eläinlääketieteellisestä koulusta vuonna 2002. American Society of Veterinary Journalists -yhdistyksen jäsen tohtori Wooten jakaa ammatillisen aikansa pieneläinklinikalla Greeleyssä, Coloradossa, puhumalla julkisesti työhönsä liittyvistä asioista, johtajuudesta ja asiakasviestinnästä sekä kirjoittamalla. Hän nauttii telttailusta perheensä kanssa, hiihtämisestä, laitesukelluksesta ja osallistumisesta triathloniin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Mitkä ravintoaineet voivat tukea lemmikin vastustuskykyä?

  Lue, miksi antioksidanttien ja aminohappojen tapaiset ravintoaineet voivat auttaa parantamaan lemmikkisi vastustuskykyä ja tutustu tehokkaimpiin lemmikkiruokien sisältämiin antioksidantteihin.
 • Proteiinit

  Dogs running Proteiinit syntyvät, kun aminohapot muodostavat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohappoketjuista muodostuu kolmiulotteisia lankavyyhtejä muistuttavia rakenteita.
 • Mineraalit eli kivennäisaineet

  Dogs running Nisäkkäille välttämättömiä kivennäisaineita uskotaan olevan vähintään 18. Kivennäisaineet jaetaan makromineraaleihin, joita tarvitaan enemmän kuin mikromineraaleja eli hivenaineita.
 • Vitamiinit

  Dogs running Vitamiinit voidaan jakaa kahteen ryhmään, vesi- ja rasvaliukoisiin. Lisäksi on olemassa vitamiinin kaltaisia aineita, jotka eivät kuitenkaan sovi ominaisuuksiltaan kumpaankaan em. ryhmään.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »