Mikä on kissasi suolistomikrobiomi ja miksi se on tärkeä?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Harmaa kissa, jolla on valkoista rinnassa, makaa silmät kiinni, kun sen omistaja rapsuttaa sitä leuan alta

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet ehkä huomannut, että termi "suolistomikrobiomi‘ tuntuu olevan tällä hetkellä melkoinen muotisana. Se todellakin ansaitsee kaiken hypetyksen, koska suolistomikrobiomi on uskomattoman tärkeä sekä ihmisille että kissoille. Tämän hienon ekosysteemin voima on ollut tiedossa jo jonkin aikaa, mutta vasta nyt alamme ymmärtää sen todellista tarkoitusta, ja lisää tietoa on luultavasti tulossa. Toistaiseksi tiedämme, että suolistomikrobiomilla voi olla todella suuri vaikutus terveyteen. Jos jokin menee pieleen, odotamme tietysti ruoansulatushäiriöitä, kuten pehmeää kissankakkaa tai ripulia, mutta totuus on, että suolistomikrobiomi on paljon enemmän kuin tämä.

Mitä suolistomikrobiomi tarkoittaa?

Mikrobiomi määritellään "tietyn ympäristön mikro-organismien yhdistetyksi geneettiseksi materiaaliksi" Suolistomikrobiomin tapauksessa kyse on miljoonista pienistä organismeista, jotka elävät kissasi suolistossa. Ne ovat pääasiassa bakteereja, mutta niissä on myös alkueläimiä ja muita outoja ja ihmeellisiä asioita. Mikrobiomia on myös muissa kehon osissa, kuten ihossa ja suussa, jotka ovat myös bakteerien ja muiden organismien peitossa. Mutta suolistomikrobiomi on todella erityinen.

Eri elintarvikkeet ruokkivat erityyppisiä organismeja, joten ruokavaliolla on suuri merkitys kissan mikrobiomin koostumukseen. Ja koska kissojen ruokavalioon on sisällytettävä lihaa, niiden mikrobiomi on yleensä erilainen kuin koirien ja ihmisten.

Miksi kissan suolistomikrobiomi on niin tärkeä?

Monet mikrobiomin bakteerit ja muut organismit ja erityisesti monien eri tyyppien yhdistelmä ovat erittäin hyväksi kissallesi. Seuraavassa on lueteltu joitakin niiden tärkeitä tehtäviä:

  • Ne hajottavat joitakin ruokia, joita kissasi elimistö ei pysty hajottamaan.

  • Ne ravitsevat suolistosoluja ja pitävät suolen limakalvon terveenä ja vahvana.

  • Ne pitävät "pahat" bakteerit loitolla.

  • Ne tukevat immuunijärjestelmää ja pitävät sen terveenä.

  • Ne auttavat tiettyjen vitamiinien tuotannossa.

Tasapainoinen mikrobiomi voi jopa auttaa pitämään kissasi hoikkana. Suoliston ja aivojen välillä on vahva yhteys, joten terve suolistomikrobiomi auttaa pitämään kissasi onnellisena ja terveenä myös mieleltään!

Kuten monen muunkin asian kohdalla, huomaamme tietyn asian tärkeyden, vasta kun jokin menee pieleen! Suolistomikrobiomin tapauksessa tätä kutsutaan dysbioosiksi eli epätasapainoksi kaikkien näiden erityyppisten bakteerien välillä. "Terveiden" bakteerien avulla pienet määrät vaarattomia organismeja pysyvät yleensä kurissa, mutta jos ne alkavat voittaa taistelun terveitä bakteereja vastaan, täydellisen tasapainoinen ekosysteemi alkaa oireilla. Tämä voi johtua esimerkiksi ruokavalion muutoksesta, antibioottien käytöstä tai kroonisesta stressistä.

Dysbioosin ilmetessä kissasi menettää kaikki terveen mikrobiomin tarjoamat edut. Tämä voi johtaa vitamiinien puutteeseen, suolistovaurioihin ja tulehduksiin, infektioihin, haitallisiin ruoka-ainereaktioihin ja heikentyneeseen immuunijärjestelmään. Kissasi ei ehkä sulata ruokaansa kunnolla, joten se saattaa myös laihtua.

Mitä voit tehdä pitääksesi kissasi mikrobiomin tasapainossa?

Kun ymmärrät kissasi suolistomikrobiomin hyödyt ja ruokavalion tärkeän tehtävän sen ylläpitämisessä, keskustele eläinlääkärisi kanssa mikrobiomia tukevasta kissanruoasta. Tällainen ruoka tukee mikrobiomia ja antaa sille kaikki ravintoaineet, joita se tarvitsee hyötyjen parantamiseksi.

Yritä olla käyttämättä antibiootteja, ellei se ole välttämätöntä. Elämme maailmassa, jossa antibioottiresistenssi on todellinen vaara. Tiedämme, että antibiootit voivat tuhota hyvät bakteerit, joten yritä kuunnella eläinlääkäriäsi ja välttää antibiootteja, jos vain voit.

Keskustele eläinlääkärin kanssa kissasi elämästä kotona. Kissat ovat herkkiä olentoja, jotka ovat alttiita stressille, erityisesti toisten kissojen seurassa. Voit ehkä tehdä kotona joitakin yksinkertaisia muutoksia, jotta asiat olisivat helpompia onnellisen elämän ja terveen suoliston kannalta.

Jos kissallasi on jostain syystä dysbioosi, peliä ei ole vielä menetetty. Eläinlääkäri voi suositella erityistä ruokaa, joka auttaa ravitsemaan hyviä bakteereja. Eläinlääkäri voi myös suositella probiootteja, jotka ovat lisäravinteita, jotka sisältävät valtavia määriä tiettyjä hyödyllisiä bakteerikantoja terveen mikrobiomin edistämiseksi.

Kuten aina, käänny eläinlääkärin puoleen, jos sinulla on huolenaiheita. Autamme aina mielellämme, ja käännythän puoleemme kissasi terveyteen liittyvissä asioissa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA