Miten tukea kissan ruoansulatusta

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ruoansulatushäiriöt eivät ole koskaan miellyttäviä kissallesi eikä sinulle, ja ne voivat olla hyvin huolestuttavia. Oksentelusta pehmeään kakkaan tai ripuliin... Moni asia voi mennä pieleen ruoansulatuskanavassa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten voit parhaiten tukea kissasi ruoansulatusta, jotta se pysyisi parhaassa mahdollisessa kunnossa, ja toivottavasti välttää nämä häiriöt alkujaansa.

Miten kissat eroavat toisistaan ruokavalion ja ruoansulatuksen suhteen?

Kissojen uskotaan kehittyneen afrikkalaisesta villikissasta, joka on alun perin elänyt kuivilla alueilla. Ne elävät pitkälti yksinäistä elämää, paitsi silloin kun ne kokoontuvat yhteen etsimään paria. Joihinkin eläimiin verrattuna kissoilla on suhteellisen yksinkertainen ruoansulatuskanava, ja ne ovat kehittyneet syömään pieniä, usein toistuvia, lihaisia aterioita. Luonnossa kissat viettävät paljon aikaa metsästäen ja syövät yleensä 10–20 pientä ateriaa päivässä. Ne ovat niin sanottuja pakollisia lihansyöjiä, mikä tarkoittaa, että niiden ruokavalioon on kuuluttava lihaa; ne eivät pysty tuottamaan itse tiettyjä välttämättömiä ravintoaineita, kuten joitakin aminohappoja, joita on vain lihassa.

Kissan ruoansulatuksen tukeminen: miten ja mitä ruokaa antaa ja miten välttää stressi

Mitä ruokaa antaa kissallesi

Kissasi tarvitsee kissanruokaa! Tämä saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta koska ne ovat pakollisia lihansyöjiä, et välttämättä täytä niiden kaikkia ravitsemuksellisia tarpeita, jos syötät niille esimerkiksi koiranruokaa. Syötä kissallesi aina sen elämänvaiheeseen sopivaa, täysipainoista ja tasapainoista kissanruokaa. Tämä tarkoittaa kissanpennun ruokaa kissanpennuille, aikuisten ruokaa täysikasvuisille kissoille ja senioriruokaa seniorikissalle. Jos kissasi on kastroitu tai jos se on sisäkissa, saatat joutua syöttämään sille vähäkalorisempaa ruokaa kuin aktiivisemmalle ulkokissalle.

Kysy eläinlääkäriltäsi, onko kissasi ihannepainossa, ja ruoki aina kissaasi sen ihannepainon mukaan. Jos ne ovat ylipainoisia tai alipainoisia, ruokkiminen eroaa niiden nykyisestä painosta. 

Jos kissallasi ei ole koskaan ollut ruoansulatusvaivoja, hyvälaatuinen, täysipainoinen ja tasapainoinen kissanruoka on hyvä vaihtoehto. Jos kissallasi on kuitenkin taipumusta ruoansulatushäiriöihin, eläinlääkäri voi suositella erittäin hyvin sulavaa ruokaa tai terapeuttista ruokavaliota kissasi yksilöllisiä ongelmia varten.

Pyri aina mahdollisuuksien mukaan syöttämään kissoille märkä- ja kuivanruoan sekoitusta. Kissat mieltyvät usein tiettyyn koostumukseen, joten jos ruokit niitä monipuolisesti heti alusta alkaen, ja jos koskaan joudut syöttämään niille erilaista ruokaa, ne hyväksyvät muutoksen paljon todennäköisemmin. Märkäruoka sopii myös erinomaisesti hyvän nesteytyksen varmistamiseen.

Paras tapa ruokkia kissaa

Kissojen ruoansulatuskanava on yksinkertainen ja melko lyhyt, joten ne tarvitsevat pieniä, usein toistuvia aterioita yhden tai kahden suuren aterian sijaan. Useiden pienten aterioiden syöttäminen päivässä pitää kissasi kylläisenä koko päivän ajan, ja se auttaa tukemaan ruoansulatusta, koska kissan ruoansulatuskanava on kehittynyt tällä tavoin. Ihannetapauksessa pyri ruokkimaan 4–6 ateriaa päivässä.

Jos et ole päivisin kotona, ajastimella toimivat ruokintalaitteet voivat olla todella hyödyllisiä aterioiden jakamisessa. Koska kissat ovat yleensä aktiivisia koko päivän ja yön ajan, voit jopa ajastaa ne antamaan aterioita yöllä sen sijaan, että nälkäinen kissasi herättäisi sinut!

Kissasi stressin välttäminen

Kissat ovat herkkiä olentoja, ja ne voivat helposti stressaantua monista asioista: asuminen muiden kissojen kanssa joko samassa talossa tai naapurissa, sisätiloissa pitäminen, kodissa käyvät vieraat, vauvan tai pienen lapsen tulo kotiin tai omistajan lähteminen lomalle. Stressi on yksi suurimmista vältettävissä olevista syistä kissojen ruoansulatushäiriöihin. Jos sinusta tuntuu, että tämä saattaa olla ongelma, on monia yksinkertaisia muutoksia, joita voit tehdä kotiympäristöösi stressin lievittämiseksi.

Voiko kissa saada liikaa proteiinia?

Koska kissat ovat pakollisia lihansyöjiä, joidenkin mielestä niiden ruokavaliossa pitäisi olla erittäin paljon proteiinia. Vaikka kissat tarvitsevat enemmän proteiinia kuin koirat, liiallisella proteiinimäärällä on todettu olevan negatiivinen vaikutus niiden mikrobiomiin, ja se voi olla haitaksi suoliston terveydelle pitkällä aikavälillä.

Jos sinulla on huolia tai murheita, keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, mitä voisit tehdä pitääksesi kissasi mielen ja kehon – ja siten myös sen ruoansulatuskanavan – tyytyväisenä!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA