Kymmenen vinkkiä, joiden avulla lemmikkisi leikkauttaminen sujuu ongelmitta

Julkaisija Emma Milne
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos harkitset kissasi tai koirasi sterilisaatiota tai kastraatiota, saatat miettiä, mitä siihen kuuluu ja miten prosessi voidaan tehdä mahdollisimman helpoksi. Meillä on myös muita artikkeleita kissojen ja koirien steriloinnin hyödyistä ja siitä, millaisia muutoksia se voi saada aikaan, jos olet kiinnostunut. Katsotaan nyt kuitenkin, mitä voit tehdä auttaaksesi lemmikkiä ennen itse leikkauttamista ja sen jälkeen.

 • Keskustele eläinlääkärisi/hoitajatiimisi kanssa. Varmista, että ymmärrät tarkalleen, mistä on kyse ja miksi he saattavat pyytää sinua tekemään tiettyjä asioita.

 • Noudata leikkausta edeltäviä ohjeita. Sinua saatetaan kehottaa olla antamatta ruokaa edellisenä iltana ja vettä leikkausaamuna. Tämä on tärkeää anestesian turvallisuuden kannalta, joten varmista, että ruoka on poissa lemmikin ulottuvilta. Älä tunne syyllisyyttä. Se on vain yksi yö, ja se on varmasti lemmikin omaksi parhaaksi.

 • Pidä kissasi sisällä! Vaikka kissasi olisikin aina aamulla kotona, voit olla varma, että sinä päivänä, kun todella tarvitset sitä, se on jo lähtenyt kiertelemään naapurustoa. Niiden pitäminen sisällä saattaa olla hankalaa, mutta joudumme peruuttamaan ja lykkäämään monia kissojen sterilisaatio- tai kastraatio-operaatioita, koska kissat ovat lähteneet ulos juuri väärään aikaan!

 • Leluja, huopia ja kodin mukavuuksia. Kysy eläinlääkäriltäsi, voisitko ottaa lemmikkisi oman sängyn tai lempilelun mukaan. Kodin tuoksu voi auttaa niitä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi ollessaan poissa luotasi.

 • Häpeäkartio! Sinua saatetaan pyytää laittamaan lemmikillesi kauluri. Nämä ovat tunnetusti ärsyttäviä kaikille asianosaisille, mutta ne muutamat päivät, jotka niitä on käytettävä, ovat pikkujuttu verrattuna auenneeseen vatsan haavaan ja kaikkiin komplikaatioihin sekä siihen liittyviin lisäkustannuksiin. 

 • Kuntoilkaa. Kissaa saatetaan kehottaa pitämään sisällä yhden tai useamman yön leikkauksen jälkeen, ja koiraa ei ehkä saa päästää irti hihnasta pariin viikkoon. Naaraslemmikkien sterilisaatio voi olla rutiininomaista, mutta se on silti melko suuri vatsaleikkaus, vaikka se tehtäisiinkin laparoskopiana. Noudata näitä neuvoja, jotta lemmikkisi paranisi kunnolla, ja mitä paremmin se toipuu, sitä nopeammin se pääsee takaisin puistoon.

 • Mene leikkauksen jälkeisiin tarkastuksiin. Nämä ovat tärkeitä, jotta voidaan havaita, onko haavassa ongelmia tai tulehduksen merkkejä.

 • Anna määrättyä lääkettä. Sinulle voidaan antaa kipulääkettä mukaan lemmikkisi leikkauksen jälkeen. Eläinlääkäri yrittää varmistaa, että sitä on mahdollisimman helppo antaa. Tee parhaasi, sillä kivuttomat kissat ja koirat toipuvat paljon nopeammin kuin sellaiset, jotka eivät kestä ajatusta liikkumisesta tai syömisestä.

 • Varaudu siihen, että niiden ystävä toimii toisin. Jos talossa on muita lemmikkejä, ne käyttäytyvät joskus aivan eri tavalla, kun toinen lemmikki tulee kotiin. Sairaalaympäristö saa ne haisemaan oudolle, ja kartio voi pelästyttää muut lemmikit. Odota pari päivää, niin ne ovat pian taas ystäviä. Älä pakota sitä. 

 • Keskustele eläinlääkärin kanssa ruokinnasta. Lemmikkisi saattaa tarvita erityistä, helposti sulavaa ruokaa leikkausyönä, mutta pidemmällä aikavälillä voi olla aika vaihtaa steriloiduille ja kastroiduille kissoille tai koirille tarkoitettuun ruokaan. Älä koskaan vaihda ruokaa keskustelematta eläinlääkärin kanssa. Varsinkin jos lemmikkisi on vielä kasvuiässä.

On täysin normaalia, että omistaja tuntee syyllisyyttä lemmikkinsä leikkauttamisesta. Kuvittele, miten syylliseksi tunsin itseni, kun olin itse se, joka leikkautti molemmat kauniit koirani, Panin ja Badgerin! Tärkeintä on muistaa, että se on pian ohi ja siitä on paljon hyötyä sekä sinulle että lemmikeillesi.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Tohtori Emma Milne valmistui eläinlääkäriksi vuonna 1996. Hän työskenteli 12 vuotta pieneläinpraktiikassa ja seitsemän vuotta kliinisenä ravitsemusneuvojana. Hän on tunnettu eläinsuojelutyöstään, ja hän on kirjoittanut kymmenen kirjaa lemmikkieläimistä.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>