Koira ulkona huivi yllään

Mitä koirien munuaistauti tarkoittaa?

Krooninen munuaistauti määritellään jommankumman tai molempien munuaisten poikkeavuudeksi, joka on kehittynyt useiden kuukausien kuluessa. Krooniseen munuaistautiin sairastuu noin joka kymmenes koira.1

Koiran munuaiset poistavat kuona-aineita verenkierrosta ja ylläpitävät nesteiden ja kivennäisaineiden tasapainoa kehossa. Jos munuaiset eivät toimi kunnolla, tilanne voi olla hengenvaarallinen koirallesi.

Koira leikkii ulkona omistajansa kanssa

Mikä edistää koirien munuaistautia?

Koirilla esiintyy kahdenlaista munuaistautia: akuuttia ja kroonista. Akuutin munuaistaudin merkit ilmenevät yleensä viikon tai kuukauden kuluessa, kun taas krooninen munuaistauti määritellään munuaisvaurioksi, joka on ollut olemassa vähintään kolme kuukautta. Munuaistaudin ja sen etenemisen yleisiä syitä ovat:

koira ja kello -kuvake

Ikä

Mahdollisuus sairastua munuaistautiin kasvaa koirien vanhetessa.1

 

Ravitsemuskuvake

Ravitsemus

Jotkin koiranruoat, jotka sisältävät runsaasti fosforia, natriumia ja proteiinia, voivat nopeuttaa taudin etenemistä.

 

Geenikuvake

Genetiikka

Joillakin roduilla on suurempi todennäköisyys sairastua tiettyihin munuaissairauksiin.

Leikepöytäkuvake

Sairaus

Muut sairaudet ja terveysongelmat voivat osaltaan pahentaa koirien kroonista munuaistautia.

 

Nesteytyskuvake

Nestehukka

Kaikki tilat, jotka johtavat nestehukkaan (esim. oksentelu, ripuli, sokki), voivat huonontaa munuaisten toimintaa ja edistää kroonisen munaistaudin etenemistä.

 

Vanhempi koira makaa pää omistajansa sylissä

Koiran munuaisten vajaatoiminnan varhainen havaitseminen

Vakavan sairauden merkit ilmenevät vasta, kun 75 % munuaisten toiminnasta on heikentynyt 1 , joten mitä nopeammin munuaistauti diagnosoidaan, sitä enemmän on aikaa puuttua sen taustalla olevaan syyhyn tai hidastaa sairauden etenemistä. Krooninen munuaistauti on etenevä ja peruuttamaton, mutta eläinlääkäri voi auttaa sinua pitkäaikaishoidossa ja opastaa sinua seuraamaan merkkejä iäkkäillä koirilla.

Millaisia ovat koirien munuaistaudin merkit ja oireet?

Varhaisessa vaiheessa olevan munuaistaudin merkit eivät ole näkyvissä. Diagnoosihetkellä krooninen munuaistauti on saattanut olla olemassa jo jonkin aikaa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa eläinlääkärin hyväksymällä munuaistautia sairastaville koirille tarkoitetulla ruoalla. Myöhäisvaiheen munuaistaudin merkit ja oireet ovat yleensä samankaltaisia, mutta lemmikkieläinten omistajat huomaavat ne paljon paremmin.

Munuaistaudin merkit

 • Lisääntynyt jano 
 • Virtsaaminen usein tai ei lainkaan
 • Vähentynyt ruokahalu
 • Laihtuminen
 • Pahanhajuinen hengitys tai kipeä suu
 • Velttous tai heikkous
 • Oksentelu ja ripuli
 • Ummetus
Koira saa ruokakulhon eteensä

Munuaissairaiden koirien ravitsemus

Jos koirallasi on munuaisongelmia, oikeanlainen ravinto voi vaikuttaa myönteisesti sen elämänlaatuun ja mahdollisesti jopa pidentää sen elinikää. Munuaissairaille koirille suunnitellusta ravinnosta voi olla hyötyä, koska se sisältää vähemmän proteiinia ja fosforia kuin muut koiranruoat. Fosforin rajoittaminen voi hidastaa munuaisvaurion etenemistä, kun taas kontrolloidut, korkealaatuiset proteiinit voivat lieventää oireiden vakavuutta ja auttaa palauttamaan normaalin happo-emästason.

Ravitse lemmikin mikrobiomia

Uudet todisteet tukevat suoliston ja munuaisten terveyden välistä yhteyttä.2 Ravinto, joka sisältää ainesosia, joiden on osoitettu ravitsevan suoliston mikrobiomia, voi auttaa vähentämään munuaisille haitallisia kuona-aineita.

Sopiiko ravintohiiva munuaissairaille koirille?

Vaikka hiivasta puhutaan paljon internetissä, se sisältää suhteellisen paljon fosforia, mikä voi olla haitallista kroonista munuaistautia sairastaville koirille. Samoin monilla verkkosivustoilla puhutaan nykyään raakaruokavalion luomisesta munuaissairaille koirille, mutta niissä ei mainita monia huomioon otettavia tekijöitä, kuten pilaantumisriskiä, oikean ravintoaineiden tasapainon varmistamista ja kokonaiskustannuksia. Kun etsit ravitsemusvaihtoehtoja munuaistaudista kärsivälle koiralle, on aina parasta kysyä neuvoa eläinlääkäriltä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita munuaisongelmista kärsiville koirille

Hill’s Pet Care Center

Vieraile Hill’s Pet Care Centre  -keskuksessa saadaksesi lisätietoja ja lukeaksesi artikkeleita siitä, miten auttaa koiraasi tai kissaasi pysymään terveenä

 • Verta koiran virtsassa: miten toimia?

  Lue koiran virtsassa olevasta verestä, vaivan vakavuudesta, yleisistä taustatekijöistä ja siitä, miten eläinlääkäri mahdollisesti hoitaa tilannetta.

Viitteet:
1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023