KISSOJEN VIRTSATIEONGELMAT:ELINIKÄISTÄ
HOITOA
VIRTSATIEONGELMIIN

Kissojen virtsatieongelmat ovat usein elinikäisiä vaivoja, jotka vaativat elinikäistä hoitoa. Monet näistä ongelmista voivat tulla stressin tai erilaisten ympäristötekijöiden seurauksena ja aiheuttaa kitkaa kissojen ja lemmikkien omistajien välille. Onneksi virtsateiden hoitoon tarkoitettu kissanruoka voi olla tärkeässä asemassa näiden ongelmien hoidossa ja auttaa vähentämään tulevia pissavahinkoja sekä saada kissat käyttämään taas hiekkalaatikkoa.

Osana kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa ja rauhoittavan elinympäristön luomista, virtsateiden terveyttä tukeva kissanruoka voi auttaa parantamaan kissojen elämänlaatua, jotta ne voisivat nauttia päivittäisestä elämästä perheen kesken.

“MIKSI KISSANI VIRTSAA KAIKKIALLE?”

VÄÄRINYMMÄRRETYN OIREEN YMMÄRTÄMINEN

Virtsaamista hiekkalaatikon ulkopuolella pidetään usein käyttäytymisongelmana terveysongelman sijaan, minkä vuoksi tämä ja muut virtsatieongelmat ovat yksi väärinymmärretyimmistä kissojen terveysongelmista. Nämä ongelmat voivat valitettavasti vaikuttaa negatiivisesti parhaimpaankin kissan ja omistajan väliseen suhteeseen. Kissojen virtsatieongelmien oireet on siksi tärkeää osata tunnistaa, jotta voisit tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä lemmikin virtsateiden terveyden tukemiseksi.

KISSOJEN VIRTSATIEONGELMIEN OIREIDEN TUNNISTAMINEN

Kissojen virtsatieongelmat ovat ikäviä ja ne voivat aiheuttaa suurtakin vaivaa omistajille. Koska kissojen virtsatieongelmien tunnistaminen ei ole aina helppoa, niiden huomaamiseen ja diagnosoimiseen voi mennä jonkin aikaa. Seuraavaksi joitakin tärkeimpiä merkkejä, joita kannattaa tarkkailla, jos epäilet kissasi kärsivän virtsatieongelmista.

Onnettomuus talossa -kuvake
VIRTSAAMINEN LUVATTOMIIN PAIKKOIHIN

Jos aikuisella kissallasi ilmenee usein vahinkoja tai virtsaamista tapahtuu epätavallisissa paikoissa, se voi olla merkki useista yleisistä virtsatieongelmista, joita voidaan hoitaa eläinlääkärin ohjeistuksella.

 Kipu virtsatessa -kuvake
ÄÄNET VIRTSAAMISEN AIKANA

Jos virtsaaminen on vaikeaa tai kissasi vaikuttaa valittavan kipua ääntelehtimällä epämiellyttävästi hiekkalaatikolla, kyseessä voi olla kissan idiopaattinen kystiitti (FIC), virtsakivi tai jopa virtsaputken tukos.

 Veri virtsassa -kuvake
VERTA VIRTSASSA

Ota yhteyttä eläinlääkäriisi, jos huomaat verta kissasi hiekkalaatikossa tai virtsassa. Verivirtsaisuus on vakava merkki idiopaattisesta kystiitistä, virtsakivestä tai virtsaputken tulpasta ja pikainen hoito on tällöin tarpeen.

Toistuva virtsaaminen -kuvake
TIHEÄ VIRTSAAMINEN

Jos kissasi virtsamäärät ovat pieniä ja se viettää hiekkalaatikolla normaalia enemmän aikaa, ota yhteyttä eläinlääkäriisi välittömästi. Kyseessä voi olla virtsaputken tukos, joka vaatii välitöntä hoitoa.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

Kaavio kissojen virtsaamisongelmien syistä

KISSOJEN YLEISET VIRTSATIEONGELMAT

Kissan virtsaamisongelmien syynä pidetään usein virtsatieinfektiota, vaikka syitä voi olla monia — kuten virtsakivet, virtsateiden tukos tai idiopaattinen kystiitti, jotka kattavat 85 % kissan alempien virtsateiden sairauksien oireista. Hoito voi vaihdella tapauskohtaisesti kissasi diagnoosin mukaan, mutta virtsateitä hoitava kissanruoka on tärkeä osa lemmikin pitkäaikaista hoitoa tulevien virtsatieongelmien ehkäisemiseksi.

KISSOJEN VIRTSATIEONGELMIEN HOITO

Virtsatieongelmiin ei ole olemassa yhtä yleispätevää ratkaisua. Siksi läheinen yhteistyö eläinlääkärin kanssa on tärkeää lemmikin yksilöllisten tarpeiden ja sopivimman hoidon määrittämiseksi.

Yleisesti ottaen virtsatieongelmista kärsivät kissat hyötyvät kokonaisvaltaisesta hoidosta, joka voi sisältää virtsateiden hoitoon tarkoitettua ruokaa, lääkkeitä tai jopa tarvittaessa leikkauksen. Parhaankin hoidon jälkeen joillakin kissoilla ongelmat voivat toistua säännöllisesti tai aika ajoin.

Ravintokuvake
RAVINTO

Useimpia kissojen virtsatieongelmia hoidetaan normaalisti ravinnon avulla, sillä se voi ehkäistä tulevia ongelmia. Virtsateiden terveyttä tukevassa kissanruoassa tiettyjen, virtsaan kiteitä mahdollisesti muodostavien kivennäisaineiden (esim. kalsium, fosfori ja magnesium) pitoisuuksien määrää on rajoitettu. Lisäksi stressistä kärsiville kissoille on kehitetty omia ruokia, jotka auttavat ehkäisemään virtsatieongelmien syntymistä.

Ympäristö-kuvake
ELINYMPÄRISTÖN PARANNUKSET

Stressaavat ympäristötekijät voivat usein laukaista virtsatieongelmia. Voit auttaa stressaantunutta kissaa luomalla hiljaisen elinympäristön varaamalla kissan käyttöön raapimapuun tai pystysuoran kiipeilytilan tai yksinkertaisesti lisäämällä rakkauden ja hellyyden osoituksia.

Lääkityskuvake
LÄÄKKEET

Kissan yksilöllisten tarpeiden mukaan eläinlääkäri voi määrätä lääkkeitä lemmikin akuuttien vaivojen ratkaisemiseksi. Lääkkeet auttavat tyypillisesti hallitsemaan lemmikin kipua, kun taas itse voit tukea lemmikkisi terveyttä antamalla asianmukaista ruokaa ja parantamalla elinympäristöä.

RESURSSIT JA VINKIT

Kissojen virtsatieongelmien hoitaminen on usein haastavaa ja niitä tutkitaan jatkuvasti lisätietojen saamiseksi. Lisätietoa kissasi terveysongelmista — sekä parhaasta mahdollisesta hoidosta — saat näistä eläinlääkäriemme laatimista resursseista.

1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.

anchor