Mitä ovat kissojen alempien virtsateiden sairaudet?

Kissojen alempien virtsateiden sairaudet (FLUTD) on yleistermi, joka viittaa esim. virtsakiviin ja muihin virtsarakon ärsytyksen syihin.

Yleisin tähän ryhmään kuuluva sairaus on kissojen idiopaattinen kystiitti (FIC). Kissan idiopaattiseen kystiittiin (FIC) liittyvän tulehduksen syy on tuntematon, mutta stressin oletetaan olevan merkittävä tekijä. 

Vaikka kissojen alempien virtsateiden sairauksiin (FLUTD) saattaa kuulua virtsatietulehduksia, ne ovat silti harvinaisia. Jos kissan virtsassa on verta, se johtuu todennäköisimmin alempien virtsateiden sairauksista, virtsakivistä tai virtsaputken tukoksesta, ei tulehduksesta. Koirilla veri virtsassa on usein tulehduksen merkki, mutta nuorilla ja keski-ikäisillä kissoilla vain harvoin.

Kissojen alempien virtsateiden sairauksiin liittyy usein kiteiden ja kivien muodostumista virtsateihin, mikä voi aiheuttaa kissalle lukuisia kivuliaita vaivoja. Tavallisia kivityyppejä ovat struviitti- ja kalsiumoksalaattikivet.

Kissan virtsassa olevat struviittikiteet voivat yhdessä liman kanssa muodostaa virtsaputken tukoksen. Virtsaputkea pitkin virtsa pääsee virtsarakosta ulos.

Jos kissasi ei virtsaa ongelmitta, syynä voi olla virtsaputken tukos. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriisi, sillä vaiva on kiireellinen ja voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

 

Mitkä ovat kissojen alempien virtsateiden sairauksien (FLUTD) oireet?

 

 

Jos kissallasi esiintyy joitakin näistä alempien virtsateiden sairauksiin viittaavista varoitusmerkeistä, ota yhteys eläinlääkäriin.

  • virtsaaminen hiekkalaatikon ulkopuolelle (sopimaton virtsaus)
  • virtsausvaikeudet
  • virtsarakon hallinnan menetys
  • lisääntynyt virtsaamistiheys, johon liittyy yleensä virtsamäärän vähäisyys
  • vaaleanpunainen, tumma tai verinen virtsa
  • itku kivusta / ääntely kissan yrittäessä virtsata
  • sukupuolielinten alueen nuoleminen
  • heikentynyt ruokahalu
  • energian tai kiinnostuksen puute tavanomaisia toimia kohtaan

 

Ravinnon aiheuttamat riskit FLUTD-potilaille

 

Kuten jo tiedätkin, kissallesi antamalla ruoalla on merkittävä vaikutus sen yleiskuntoon. Väärällä ruoalla ruokkiminen saattaa edistää FLUTD-oireiden tai muun virtsatieinfektion kehitystä.

 

Runsas määrä kissanruoan sisältämiä kivennäisaineita, kuten kalsiumia, fosforia ja magnesiumia, saattaa aiheuttaa kiteiden muodostumista virtsaan ja johtaa joskus virtsakiviin.

Ruoka vaikuttaa virtsan pH-arvoon eli happamuuteen. Virtsan tulisi olla jokseenkin hapanta virtsateiden terveyden ylläpitämiseksi, koska struviittikiteiden on vaikeampi muodostua happamassa ympäristössä.

Kotiympäristön riskit ja muut syyt

 

Stressi

Kissat voivat sisäistää stressin virtsateihin, mikä voi johtaa kivuliaaseen tulehdukseen. Stressi voi johtua erilaisista tekijöistä, kuten kotiin tulevista vieraista, konflikteista muiden lemmikkien kanssa tai lepo- ja piilopaikkojen puutteesta.

Ylipaino

Ylipainoisilla kissoilla on muita suurempi riski kärsiä FLUTD-vaivoista.

Riittämätön vedensaanti

Kun lemmikki juo vähemmän, sen virtsa on tavallista väkevämpää, mikä lisää kivien muodostumisriskiä.

Hiekkalaatikko

Kissa saattaa yhdistää kivuliaan virtsauksen hiekkalaatikkoon ja lopettaa laatikon käytön.

 

FLUTD- vaivojen hoito ja uusiutuminen

 

 

FLUTD on vakava ongelma ja vaatii lääketieteellistä hoitoa. Onneksi voit auttaa kissaasi paranemaan eläinlääkärin määräämän hoidon ja sopivan FLUTD-ruokavalion avulla.
Huomaa kuitenkin, että virtsatiesairaus saattaa olla elinikäinen vaiva. Virtsatiesairaudesta kärsineellä kissalla on riski sairastua siihen uudestaan. Vaikka kissa saisi parhaan hoidon, sen oireet saattavat toistua ja sairaus uusiutua ajoittain. Tarkkaile kissaa huolellisesti uusiutuvien oireiden ja merkkien varalta ja ota yhteys eläinlääkäriin, jos havaitset niitä.

anchor

Kissan hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info

 

Älä anna kissasi kärsiä virtsatieongelmista 

 

FLUTD on ikävä vaiva sinulle ja kissallesi. Katso mitä vaihtoehtoja meillä on avuksi.


Vaihtoehdot terveille lemmikeille