Kärsiikö koirasi jäykistä nivelistä?

 

”Jäykät nivelet” ovat yleisnimitys nivelmuutoksille, jotka syntyvät joko normaalista tai epänormaalista kulumisesta. Koska koiran nivelkivut vaikuttavat suoraan sen liikkuvuuteen, niillä on huomattava vaikutus koiran elämänlaatuun.

Jos koiralla on jäykät nivelet, luiden välissä oleva nivelrusto (pehmeä tukikudos) on kulunut pois nopeammin kuin mitä se on uusiutunut. Kun esimerkiksi koiran lonkkanivelen rusto kuluu pois, nivelen liikkuvuus heikkenee ja kipu ja liikuntakyvyttömyys pahenevat vähitellen. Vaikka jäykkiä niveliä ei voida parantaa, nivelten terveyttä voidaan edistää oikealla ravinnolla ja liikunnalla.

 

Mikä aiheuttaa jäykät nivelet ?

 

Koira saattaa kärsiä jäykkiin niveliin liittyvistä nivelkivuista monista eri syistä.

 

Ikä

Koiran ikääntyessä sen nivelrusto alkaa vähitellen kulua. Vaikka vaiva on paljon yleisempi iäkkäillä koirilla, myös nuoremmat koirat saattavat kärsiä jäykistä nivelistä.

Rotu

Tietyt rodut ovat alttiimpia jäykille nivelille. Riskialttiita rotuja ovat labradorinnoutajat, kultaisetnoutajat, saksanpaimenkoirat ja rottweilerit.

Ylipaino

Ylipaino kohdistaa liikaa rasitusta koiran niveliin ja rustoihin lisäten jäykkien nivelten kehittymisen riskiä.

Synnynnäiset tai perinnölliset vaivat

Joillakin roduilla on synnynnäisiä tai perinnöllisiä vaivoja, joiden vuoksi ne ovat alttiimpia jäykille nivelillä iän karttuessa.

Onnettomuudet tai vammat

Rustoon kohdistunut vamma saattaa jäykistää nivelet koiran ikääntyessä ja heikentää liikkuvuutta.

 

Mitkä ovat jäykkien nivelten oireet ?

 

 

Jos havaitset koirallasi seuraavia nivelkivusta kertovia merkkejä, se voi kärsiä jäykistä nivelistä. Harkitse tässä tapauksessa ajan varaamista eläinlääkäriltä.

  • Jäykkyys, ennen kaikkea levon jälkeen
  • Lemmikki epäröi kiivetä portaita ylös tai alas.
  • Lemmikki jää jälkeen kävelylenkillä tai väsyy helposti.
  • Lemmikki makaa mieluummin kuin istuu tai seisoo.
  • Koira ulisee, murisee tai näykkäilee, kun yrität koskettaa sen niveliä.

Nivelet ja liikunta

 

Lempeä liikunta tekee koirallesi erittäin hyvää. Se ei ainoastaan auta pitämään niveliä liikkeessä, vaan se auttaa koiraa pysymään normaalipainossa ja estää siten nivelten liikarasituksen, mikä on olennaista nivelten yleisterveyden kannalta.

Liikunnan määrä on tärkeää pitää sopivana, jotta koiran nivelet eivät rasitu liikaa. Ulkona koirasi haluaa tavallisesti juoksennella, kunnes se ei enää jaksa tai kunnes sen nivelet ovat saaneet tarpeekseen. Tämän seurauksena se saattaa nilkuttaa tai tuntea kipua. Voit hillitä liikunnan määrää antamalla koiran ensin juosta vähän aikaa vapaana ja laittamalla sen sitten takaisin hihnaan ja kävelemällä rauhallisesti jonkin aikaa. Näin koira saa riittävästi liikuntaa kuluttaakseen energiaa ja pitääkseen nivelet liikkeessä vaurioittamatta silti niitä.

Jos olet huolissasi siitä, liikkuuko koirasi enemmän kuin sille on hyväksi, eläinlääkärisi antaa mielellään neuvoja sopivasta liikuntamäärästä.

 

Ravinnon muutos saattaa auttaa

 

Koiran syömä ruoka voi myös vaikuttaa sen nivelten terveyteen ja liikkuvuuteen. Tasapainotettu ravinto on oleellinen osa aktiivisten koirien terveellisiä elämäntapoja. Jos olet huolissasi koirasi nivelten terveydestä, kysy eläinlääkäriltä, mikä olisi sopivin ruoka lemmikillesi.

 

anchor

Oman koiran hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info