Miten auttaa ummetuksesta kärsivää koiraa

min luku

Saksanpaimenkoira istuu ulkona omistajiensa vieressä. Koiran silmät ovat kiinni ja sen kieli ulkona

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ummetus on ulostamisen vaikeutta, joka johtuu yleensä siitä, että ulosteesta on jostain syystä tullut hyvin kuivaa ja kovaa. Jos olet joskus itse kärsinyt ummetuksessa, tiedät, että se on parhaimmillaan epämiellyttävä tunne ja pahimmillaan se voi saada sinut tuntemaan itsesi turvonneeksi, sairaaksi ja erittäin kurjaksi. Sama pätee myös koiriin. Koirien ja ihmisten ruoansulatuskanavat ovat hyvin samankaltaiset, ja olemme molemmat nisäkkäitä, joten koirat kokevat vatsavaivat suurilta osin samoin kuin mekin. Joskus on hyvä tuntea myötätuntoa!

Tässä artikkelissa tarkastelemme mikä aiheuttaa ummetusta koirille, mistä tiedät, onko koirallasi ummetusta, ja miten voit auttaa, jos ummetusta ilmenee.

Mikä aiheuttaa ummetusta koirille?

Yleisimmät syyt koirien ummetukseen ovat:

 • Nestehukka.

 • Syömällä sulamattomia asioita, kuten ruohoa, luita tai vierasesineitä.

 • Selän ja lonkkien nivelkipu, jonka vuoksi koirat eivät pysty kyykistymään.

 • Eturauhasen liikakasvu (uroskoirat).

 • Perineaalityrä (uroskoirat). Joillakin koirilla, erityisesti vanhemmilla, leikkaamattomilla koirilla, peräsuolta tukevat lihakset heikkenevät. Tällöin peräsuoli pääsee liikkumaan pois paikaltaan ja se alkaa pullistua heikentyneiden lihasten läpi. Tämä tarkoittaa sitä, että ulosteet jäävät helposti jumiin ja niitä on vaikea siirtää. Perineaalityrä näkyy usein pullistumana ihon alla peräaukon toisella tai molemmilla puolilla.

   

 • Suolistosairaudet, neurologiset ongelmat tai kasvaimet.

 • Liikunnan puute.

 • Kuitujen puute ruokavaliossa.

 • Käyttäytymiseen liittyvät ongelmat, kuten pelko tai ahdistus.

Mitkä ovat koirien ummetuksen merkit?

Paksusuoli on suolen viimeinen osa ennen peräsuolta. Sen pääasiallinen tehtävä on imeä vettä ulosteesta, joten kun koirallasi on ummetusta, uloste viipyy paksusuolessa pidempään, kuivuu ja kiinteytyy. Se on eräänlainen noidankehä.

Selvin merkki ummetuksesta on se, että koira yrittää käydä tarpeillaan, mutta ei onnistu siinä tai että ulostetta tulee vain pieni määrä. Ummetuksesta kärsivät koirat pyörivät usein ympyrää tai ponnistelevat käydessään tarpeillaan, katselevat usein takapuoltaan tai hankaavat takapuoltaan lattiaan. Joissain tapauksissa saatat nähdä verta ulosteen seassa kaiken ponnistelun vuoksi tai koirasi saattaa valittaa kivusta. Muista, että kaikki nämä oireet voivat olla myös merkki koliitista, eli paksusuolentulehduksesta.

Jos ummetus jatkuu pitkään, koirasi voi menettää ruokahalunsa, laihtua ja vaikuttaa alakuloiselta.

Mitä voit tehdä, jos epäilet koirasi kärsivän ummetuksesta?

Jos koirasi on mielestäsi huonovointinen tai olet nähnyt merkkejä verestä tai kivusta, sinun on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Sama pätee, jos koirasi ei ole pystynyt ulostamaan yli pariin päivään.

Alkuvaiheen tapauksissa parasta on yrittää kannustaa koiraa juomaan runsaasti vettä ja käymään kävelylenkeillä. Fyysinen aktiivisuus ja liikunta stimuloivat hyvin suolen toimintaa, ja jos koirasi ummetus on lievää, tämä voi riittää saamaan kaiken jälleen liikkeelle. Jos oireet toistuvat, kannattaa harkita kuitupitoisempaa ruokaa, mutta kysy aina neuvoa eläinlääkäriltäsi, ennen kuin vaihdat ruokavaliota. Jos koirasi on alipainoinen tai hyvin aktiivinen, runsaskuituinen ruoka ei välttämättä ole oikea ratkaisu.

Jos koiran ummetus ei parane liikunnan ja veden saannin avulla, on parasta mennä eläinlääkärin luo varmistamaan, ettei taustalla ole jokin muu syy. Eläinlääkäri tarkastaa peräsuolen, jotta voidaan varmistaa, ettei kyseessä ole fyysinen tukos. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita röntgenkuvausta vieraiden esineiden, kuten luiden tai kasvainten, löytämiseksi. Useimmissa tapauksissa peräruiske, lääkitys tai ruokavalion muuttaminen ratkaisevat ongelman, mutta syystä johtuen voidaan tarvita myös leikkausta tai pitkäaikaista lääkitystä.

Ummetuksen ehkäiseminen

Kuten kaikissa lemmikkieläinten asioissa, ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito. Koiran pitäminen hoikkana ja aktiivisena koko elämänsä ajan on tärkeää kokonaisvaltaisen hyvän terveyden, myös ruoansulatuskanavan terveyden, kannalta. Laadukkaan, täysipainoisen ja tasapainoisen ruoan antaminen on myös erittäin tärkeää ruoansulatushäiriöiden, kuten ummetuksen, ehkäisemiseksi. Varmista, että koirallasi on aina runsaasti raikasta vettä saatavilla. Voit liottaa niiden raksut vedessä, jos epäilet, etteivät ne juo tarpeeksi.

Jos sinulla on epäilyksiä tai huolia, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi. Eläinlääkärit auttavat mielellään, ja on aina parempi katsoa kuin katua.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA