Hill's Transforming Lives Logo

TIETOA KOIRIEN
RUOKA-AINE-JA
YMPÄRISTÖALLERGIOISTA

Kutinaa ja raapimista on helppo pitää normaalina koirien käytöksenä, mutta niin ei ole. Kyseessä voi olla koiran kehon reaktio allergeeneihin, jotka liittyvät usein ympäristötekijöihin, mutta joissain tapauksissa myös tiettyihin ruoka-aineisiin.

Ihottumasta johtuva kutina ja sitä seuraava raapiminen voi aiheuttaa koiran ihon kuivumista ja ärtymistä, jolloin iho näyttää punaiselta tai hilseilevältä. Ihoallergiat ovat oireista riippumatta koiralle yleensä hyvin epämiellyttävä vaiva, joka voi valvottaa koiraa läpi yön ja ärsyttää jo valmiiksi herkkää ihoa.

Onneksi oikea yhdistelmä allergianhoitoon tarkoitettua koiranruokaa ja lääkitystä voi tuoda helpotusta koiran kutinaan ja auttaa ihoa paranemaan.

Sign upto receive ongoing information to help manage your dog’s urinary issues.

Get Started

Koirien allergiat ympäristötekijöille

Yksi suurimmista haasteista koiran toipumisen suhteen on selvittää, mistä allerginen reaktio johtuu. Valtaosassa tapauksista koirien ihoallergiat johtuvat tietyistä ympäristössä esiintyvistä aineista. Silloin apu löytyy yhdistelmähoidosta, joka koostuu välittömästi oireita helpottavasta lääkityksestä ja tehokasta pitkäaikaishoitoa tarjoavasta ravinnosta.

Yleisiä koirien ihoallergioiden aiheuttajia
ruoho-kuvake
Heinät
pölypunkkien kuvake
Pölypunkit
siitepölyn kuvake
Siitepöly
kirppukuvake
Kirput

Koirien ruoka-aineallergiat

Toisin kuin joskus luullaan, koirien ruoka-aineallergiat ovat hyvin harvinaisia: vain 10 % allergisista koirista kärsii ainoastaan ruoka-aineallergiasta. Näissä harvinaisissa tapauksissa koirat reagoivat tiettyihin ainesosiin, jotka voidaan tunnistaa eliminaatiodieetillä eläinlääkärin ohjauksessa. Paras ruokavalinta ihoallergioihin on erikoisravinto, joka sisältää joko hydrolysoitua proteiinia tai yksittäistä uutta proteiinia, johon koirasi ei todennäköisesti reagoi.

Uusi proteiininlähde

Uusi proteiininlähde, jota ei yleensä löydy lemmikinruoista. Tämä vähentää allergisen reaktion riskiä ruoka-aineelle.

vs.
Hydrolysoitu proteiini

Proteiinia, joka on pilkottu niin pieniin osiin, ettei lemmikin immuunijärjestelmä havaitse niitä.

Yleisimmät koirien ruoka-aineallergiat
naudanlihan kuvake
Nauta
kanan kuvake
Kana
(pl. kananmuna)
meijeri-kuvake
Maitotuotteet

Tunnista koiran allergiaoireet

Kuiva ja kutiseva iho on vain yksi monista oireista, joka voi olla merkki vakavammasta ympäristötekijöiden aiheuttamasta allergiasta. Harvinaisissa tapauksissa se voi kertoa myös koiran ruoka-aineallergiasta. Kun allergeeni aiheuttaa koirassa tämäntyyppisiä negatiivisia reaktioita, koira voi tuntea olonsa epämukavaksi ja etsiä helpotusta raapimisesta. Valitettavasti tämä ärsyttää usein ihoa vain entisestään ja pahentaa epämukavaa oloa.

Jos epäilet koirasi kärsivän mahdollisesta allergiasta, tarkkaile näitä oireita:
  • punaiset laikut, pilkut tai näppylät
  • hilseilevät tai suomuiset ihoalueet
  • karvanlähtö
  • ruvet, karsta tai paksuuntunut iho
  • kutina, raapiminen, nuoleminen tai hankaaminen
  • pahanhajuinen iho
  • ruoansulatusongelmat
  • vetiset silmät ja vuotava nenä

Voi tuntua turhauttavalta yrittää selvittää, miten kuivasta ihosta tai muista iho-ongelmista kärsivää koiraa voisi auttaa. Hoito voi vaihdella tapauskohtaisesti koiran diagnoosin mukaan. Yleisesti ottaen ihoallergiavaivoja voi kuitenkin ehkäistä oireita helpottavan ja pitkäkestoista hoitoa tarjoavan ravinnon sekä eläinlääkärin määräämän lääkityksen yhdistelmällä.

Koiran allergioiden hoito

Ei ole mukavaa nähdä rakkaan lemmikin raapivan itseään ja käyttäytyvän alakuloisesti. Moni lemmikinomistaja päätyy etsimään kuumeisesti ratkaisuja koiran kuivan ihon tai muiden yleisten allergiaperäisten vaivojen hoitoon. Monet etsivät helpotusta koiran kutinaan kuivalle iholle tarkoitetusta koirashampoosta tai jopa erilaisista kotikonsteista. Viisainta on kuitenkin pyytää eläinlääkäriltä yksinkertainen, mutta kattava hoitosuunnitelma, johon kuuluu ihoallergian hoitoon tarkoitettua koiranruokaa ja tiettyjä nopeaa lievitystä tarjoavia lääkkeitä. Oikea ravinto voi auttaa parantamaan ihoa sisältä käsin ja tarjota koiran oireisiin sekä nopeaa että pitkäkestoisempaa lievitystä.

Muista, että koirat ovat ihmisten tavoin yksilöitä ja että paras tulos saavutetaan, kun teet yhteistyötä ammattilaisen kanssa koirasi yksilöllisten tarpeiden ratkaisemiseksi. Koirilla voi hoidosta huolimatta olla toistuvia vaivoja, joihin on puututtava matkan varrella. Eläinlääkäristäsi on suuri apu koirasi ihoallergioiden hoidossa.

Jos et ole varma koirasi allergioiden aiheuttajasta, mutta haluat kokeilla oireita lievittävää ravintoa, kysy eläinlääkäriltäsi, mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

uusi proteiinikuvake
Uusi proteiininlähde

Uutta proteiinia sisältävän ruoan on todistettu auttavan ruoka-aineallergioista kärsivien koirien kliinisiin oireisiin, kuten raapimiseen, pään ravisteluun sekä uni- ja ruoansulatusongelmiin.

ravitsemuksellisen ihon tukikuvake
Apua iholle ravinnosta

Oikea ainesosien yhdistelmä auttaa rauhoittamaan ja hoitamaan koiran ihoa ja turkkia niin, että kutina vähenee ja ihon suojakerros allergeeneja vastaan vahvistuu.

lääkitys-kuvake
Lääkitys

Eläinlääkäri saattaa määrätä koirallesi lääkitystä kutinan lievitykseen ja ihon suojakerroksen vahvistamiseen sillä välin, kun odotat ruoan vaihtamisen tarjoamia pitkäkestoisia hyötyjä. Jos harkitset koirasi allergioiden hoitamista reseptivapailla lääkkeillä, huomaathan, että vain eläinlääkäri voi päättää lääkityksen tarpeellisuuden ja suositella tai määrätä sopivaa lääkettä.

Kysy eläinlääkäriltäsi allergianhoidosta, joka tarjoaa etumatkaa kohti parasta elämää

Etsi eläinlääkäri