Kissa kurkistelee verhon läpi ikkunalaudalla

Mitä kissojen munuaistauti tarkoittaa?

Krooninen munuaistauti määritellään jommankumman tai molempien munuaisten poikkeavuudeksi, joka on kehittynyt useiden kuukausien kuluessa. Se on yleinen sairaus, joka koskettaa noin joka kolmatta kissaa1

Kissasi munuaiset ovat elintärkeässä roolissa poistamassa aineenvaihdunnan kuona-aineita verenkierrosta, säätelemässä neste- ja elektrolyyttitasapainoa, tuottamassa tai aktivoimassa tärkeitä hormoneja ja auttamassa verenpaineen hallinnassa. Jos kissasi munuaiset eivät toimi kunnolla, krooninen munuaistauti voi lopulta johtaa hengenvaarallisiin ongelmiin.

kissa katsoo ulos ikkunasta omistajansa kanssa

Mikä edistää kissojen munuaistautia?

Kissojen kroonisen munuaistaudin syytä ei usein tiedetä, mutta siihen voi kuitenkin liittyä useita tekijöitä, jotka voivat lisätä kissan riskiä sairastua siihen ja vaikuttaa sen etenemiseen:

koira ja kello -kuvake

Ikä

Mahdollisuus sairastua munuaistautiin kasvaa kissojen vanhetessa.1

Ravitsemuskuvake

Ravitsemus

Runsaasti fosforia sisältävät elintarvikkeet voivat nopeuttaa kissojen kroonisen munuaistaudin etenemistä.

Geenikuvake

Genetiikka

Kroonisen munuaistaudin riski voi olla suurempi tietyillä kissaroduilla (esim. persialaisilla).

Leikepöytäkuvake

Sairaus

Muut sairaudet ja terveysongelmat voivat osaltaan pahentaa kissojen kroonista munuaistautia.

Nesteytyskuvake

Nestehukka

Kaikki tilat, jotka johtavat nestehukkaan (esim. oksentelu, ripuli, sokki), voivat huonontaa munuaisten toimintaa ja edistää kroonisen munaistaudin etenemistä.

 

Vanhempi koira makaa pää omistajansa sylissä

Kissan munuaisten vajaatoiminnan varhainen havaitseminen

Kroonisen munuaistaudin havaitseminen ennen sen ilmeisiä merkkejä on tärkeää, sillä merkit ilmenevät yleensä vasta, kun 75 % munuaistoiminnasta on heikentynyt.2 Kissojen munuaissairauden riski kasvaa seitsemän ikävuoden kohdalla ja sitä vanhemmilla kissoilla, joten tutkituta iäkäs kissasi vuositarkastuksen yhteydessä. Krooninen munuaistauti on etenevä ja peruuttamaton, mutta eläinlääkäri voi auttaa sinua pitkäaikaishoidossa ja opastaa sinua seuraamaan merkkejä iäkkäillä kissoilla.

Millaisia ovat kissojen munuaistaudin merkit ja oireet?

Varhaisessa vaiheessa olevan munuaistaudin merkit eivät ole näkyvissä. Diagnoosihetkellä krooninen munuaistauti on saattanut olla olemassa jo jonkin aikaa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa eläinlääkärin hyväksymällä munuaistautia sairastaville kissoille tarkoitetulla ruoalla. Myöhäisvaiheen munuaistaudin merkit ja oireet ovat yleensä samankaltaisia, mutta lemmikkieläinten omistajat huomaavat ne paljon paremmin.

Merkit

 • Lisääntynyt jano
 • Vähentynyt ruokahalu
 • Lisääntynyt virtsan määrä
 • Laihtuminen
 • Pahanhajuinen hengitys tai kipeä suu
 • Velttous tai heikkous
 • Oksentelu ja ripuli
 • Ummetus
Kissa odottamassa ruokakulhoa takajaloillaan

Munuaissairaiden kissojen ravitsemus

Jos kissallasi on munuaissairaus, oikeanlainen ravinto voi vaikuttaa myönteisesti sen elämään. Erityisvalmisteisen kliinisen ravinnon, joka sisältää pienempiä määriä fosforia, hyvin sulavaa proteiinia sekä enemmän kalaöljystä saatavia omega-3-rasvahappoja, on osoitettu parantavan kroonisesta munuaistaudista kärsivien kissojen elämänlaatua ja -pituutta verrattuna tavalliseen ruokaan. Kissasi ruokahalu voi vaihdella, kun se sairastaa kroonista munuaistautia, joten kokeile eläinlääkärin suositteleman ruoan tarjoamista eri mauissa ja muodoissa (kuivaruoka, märkäruoka). Kun vaihdat ruokaa uuteen, on tärkeää tehdä se vähitellen, sillä jotkut kissat tarvitsevat useita viikkoja tai pidempäänkin tottuakseen uuteen ruokaan.

Ravitse lemmikkisi mikrobiomia

Uudet todisteet tukevat suoliston ja munuaisten terveyden välistä yhteyttä.3 Ravinto, joka sisältää ainesosia, joiden on osoitettu ravitsevan suoliston mikrobiomia, voi auttaa vähentämään munuaisille haitallisia kuona-aineita.

Sopiiko kotitekoinen ruokavalio munuaissairaudesta kärsiville kissoille?

Vaikka kotitekoisesta ruokavaliosta (tai raakaruokavaliosta) puhutaankin internetissä, munuaissairaiden kissojen kohdalla se edellyttää, että otat huomioon useita tekijöitä, kuten pilaantumisriskin, ravintoaineiden tasapainon ja kokonaiskustannukset. Kun etsit ravitsemusvaihtoehtoja munuaistaudista kärsivälle kissalle, on aina parasta kysyä neuvoa eläinlääkäriltä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita munuaisongelmista kärsiville kissoille

Hill’s Pet Care Center

Vieraile Hill’s Pet Care Center  -keskuksessa saadaksesi lisätietoja ja lukeaksesi artikkeleita siitä, miten auttaa kissaasi pysymään terveenä

 • Märkä- vai kuivaruoka: kumpi on parempi valinta kissallesi?

  Valinta märkä- ja kuivaruoan välillä aiheuttaa uusille kissanomistajille usein päänvaivaa. Viime kädessä molemmat ovat erinomaisia ravinnonlähteitä ja osa lemmikinomistajista päätyy tarjoamaan molempia. Kummallakin ruokatyypillä on omat etunsa. Tässä kerromme tietoja, jotka auttavat sinua tekemään omalle kissallesi sopivimman valinnan.

Viitteet:
1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Feline renal failure: questions, answers, questions. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023