Kuinka paljon kissasi pitäisi painaa ?

 

Parikin ylimääräistä kiloa voi saada aikaan suuren muutoksen kissan terveydessä, yleisessä hyvinvoinnissa ja elämänlaadussa. Kaikilla kissoilla on niiden koon ja rodun mukainen ihannepaino, jonka eläinlääkärisi osaa kertoa sinulle.

Ylipaino voi aiheuttaa masennusta ja saada kissan jättämään leikkimisen. Se saattaa jopa lyhentää kissan elinikää merkittävästi normaalipainoiseen lemmikkiin verrattuna. Ylipainoisilla kissoilla on suurempi riski sairastua vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen, nivelrikkoon, virtsakiviin, sydänsairauksiin, hengitysvaikeuksiin ja jopa virtsarakon syöpään.

Jos kissasi on ylipainoinen, et ole yksin. Yhdistyneessä Kuningaskunnassa yksi kolmesta lemmikistä on ylipainoinen.* Lemmikin painonnousua voi olla vaikea huomata, koska se tapahtuu vähitellen ajan mittaan. On tärkeää, että ryhdyt toimiin kissan painon pudottamiseksi ja normaalipainon saavuttamiseksi.

Mikä aiheuttaa kissojen painonnousun ?

 

Lihominen johtuu kehon rasvan lisääntymisestä. Se johtuu yleensä liiallisesta syömisestä erityisesti, jos ylensyöntiin yhdistyy liikunnan puute. Myös muut tekijät tosin edistävät sitä.

 

Ikä

Ikääntyvät kissat ovat vähemmän aktiivisia, niillä on vähemmän energiaa ja ne tarvitsevat vähemmän kaloreita. Ne ovat alttiita lihomaan.

ROTU

Tietyt kissarodut ovat alttiimpia lihomaan. Tyypillisintä se on sekarotuisille kissoille.

Sukupuoli

Naaraskissoista tulee ylipainoisia todennäköisemmin kuin uroksista.

Lääketieteelliset ongelmat

Hyvin harvoin lihominen liittyy lääketieteelliseen ongelmaan, joka voi vaatia hoitoa.

Sterilointi/kastrointi

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että steriloitujen kissojen perusaineenvaihdunta hidastuu. Steriloidut kissat tarvitsevat vähemmän kaloreita. Kastroiduista tai steriloiduista kissoista tulee kaksi kertaa todennäköisemmin liikalihavia, koska niillä on taipumus liikkua vähän. (Monien tärkeiden terveyssyiden takia kissa on hyvä kastroida/steriloida. Muista kuitenkin seurata kissasi painoa.)

 

Liika ruokinta

Kissat, joille on jatkuvasti ruokaa tarjolla, syövät ymmärrettävästi enemmän kuin tarvitsevat.

Ylensyönti

Monet myynnissä olevat ruoat sisältävät runsaasti suolaa ja rasvaa. Se parantaa makua mutta saa kissan ahmimaan.

Ruokintatavat

Ruoantähteiden ja ihmisten ruoan antaminen voi johtaa liikalihavuuteen.

Liikunnan puute

Liikaa ruokaa ja liian vähän liikuntaa johtaa tavanomaiseen tulokseen: liikalihavuuteen.

 

Muista että vaikka kissallasi ei olisi merkkejä ylipainosta, on tärkeää viedä se säännöllisesti eläinlääkärin tarkistuksiin. Näin varmistat, että kissa pysyy ihannepainossaan.

 

 

 

Merkkejä kissan ylipainosta

 

 

Eläinlääkärikäyntien välillä voit tehdä tämän helpon testin nähdäksesi, onko kissasi normaalipainoinen. Aseta kätesi kissan kyljille. Onko sinun vaikeaa tai jopa mahdotonta tuntea sen kylkiluut? Jos on, kissa on todennäköisesti ylipainoinen. Saatat myös huomata joitakin muita näistä merkeistä:

  • Selvää vatsalinjaa ei ole.
  • Kaulapantaa on löysättävä.
  • Kissalla on kävelyvaikeuksia.
  • Liikkeet ovat hitaita.
  • Kissa on hengästynyt.
  • Kissa on huonotuulinen.
  • Kissa nukkuu tavallista enemmän.

 

Kissan painonpudotusta auttavia toimia

 

Kissan terveellistä laihtumista voidaan edistää sopivalla ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Tässä on lueteltu muutama liikunta- ja urheilumuoto, joita voitte harrastaa yhdessä kissasi kanssa:

 

Leluilla leikkiminen

 

Kotitekoiset tai kaupasta ostetut lelut kannustavat kissaasi liikkumaan.

Valon kiinniotto

 

Heijasta taskulampun valokeilaa seiniin ja anna kissasi ottaa valoa kiinni. Älä käytä punaista laservaloa, sillä se saattaa vahingoittaa kissan silmiä.

Voimakävely

Kokeile viedä kissasi ulos kävelylle valjaissa. Kissojen valjaita saa lemmikkieläinkaupoista. Kun olette ulkona, rohkaise kissaasi hyppimään ja leikkimään luonnosta löytyvien ”leikkikalujen” (kuten lehtikasojen) kanssa.

 

Kysy eläinlääkäriltäsi kissanruoista

 

Kissasi ruokavalio on ehkä merkittävin yksittäinen tekijä, joka auttaa sitä pysymään ihannepainossa. Pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan laihdutuksessa auttavaa ruokaa ja annoskokoa ja pyri noudattamaan suosituksia. Tämä on oleellista, koska aiemmin ylipainoisilla kissoilla on taipumusta lihoa uudestaan. Kissallasi tulisi olla jatkuva painonhallintasuunnitelma, joka perustuu hyvään ravintoon, liikuntaan ja säännöllisiin tarkastus- ja punnituskäynteihin.

*Tiedot arkistosta. Hill's Pet Nutrition, Inc.

anchor

Kissan hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info

 

Auta ylipainoista kissaasi toipumaan .

 

Jos kissallesi on kertynyt ylipainoa, on monia asioita joilla voit parantaa sen vointia. 

 

Vaihtoehdot terveille lemmikeille