Viljaton kissanruoka: mitä sinun tulee tietää

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ruokakaupassa näkee yhä useammin ihmisten tarkastelevan etikettejä varmistaakseen, ettei tuote sisällä jotain tiettyä ravintoainetta: gluteenia, rasvaa, sokeria – ja lista vain pitenee. Nyt samat vaatimukset ovat levinneet ruokapöydistä lemmikkien ruokakulhoihin, kun osa lemmikinomistajista haluaa myös rakkaiden nelijalkaisten ystäviensä nauttivan samanlaisesta ravinnosta. 

Lemmikkiruokienvalmistajat ovat vastanneet tähän kysyntään tuomalla viime vuosina markkinoille yhä useampia viljattomia kissanruokia. Mutta onko viljaton kissanruoka parempi valinta omalle kisullesi? Vaikka internet muuta väittäisi (kuten sillä on tapana), vilja voi itse asiassa olla hyväksi kissallesi. Tässä vastauksia yleisimpiin viljatonta kissanruokaa koskeviin kysymyksiin mukaan lukien siihen, pitäisikö sinun syöttää sitä omalle kissallesi.

Mitä on viljaton kissanruoka?

Viljaton kissanruoka on nimensä mukaisesti kissanruokaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty viljaa. Yleisiä kissanruoassa käytettäviä viljoja ovat vehnä, maissi, kaura, ohra ja riisi.

Woman playing with cat

Useimmat kissat eivät tarvitse viljatonta ravintoa, koska vilja-allergiat ovat kissoilla harvinaisia. Veterinary Dermatology, julkaisemassa tutkimuksessa maissin todettiin olevan yksi epätodennäköisimmistä kissan ruoka-aineallergian syistä. Tutkimukseen osallistui 56 ruoka-aineallergioista kärsivää kissaa, joista neljällä allergian syynä oli maissi. Naudanliha, maitotuotteet ja/tai kala taas olivat 45 kissan allergioiden syynä. Miten voit tietää, onko kissallasi ruoka-aineallergia? Mahdollisia ruoka-aineallergian merkkejä ovat muun muassa:

 • Kutina
 • Ylenmääräinen turkinhoito
 • Ylenmääräinen karvanlähtö
 • Kaljut kohdat
 • Tulehtunut iho
 • Haavat ja ruvet
 • Hotspot-ihotulehdukset

Kissojen allergisia reaktioita voivat aiheuttaa turkinhoitotuotteet, ruoka sekä ympäristön ärsykkeet, kuten siitepöly ja kirpunpuremat, mitkä ovat ruoka-aineallergioita yleisempiä. Kissojen akne, punkit, täit sekä ihon bakteeri- ja sienitulehdukset voivat kaikki aiheuttaa samantyyppisiä vaivoja kuin ruoka-aineallergiat. Eläinlääkäri voi auttaa selvittämään kissasi allergian syyn. Jos syyksi epäillään ruoka-aineallergiaa, eläinlääkäri saattaa suositella diagnoosin tekemiseen eliminaatiodieettiä tai allergiatestiä. Eläinlääkärin tulisi aina olla ensimmäinen taho, jonka puoleen käännyt allergiaepäilyn yhteydessä.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Onko viljaton myös gluteenitonta ja vähähiilihydraattista?

Yli kolme miljoonaa amerikkalaista kärsii keliakiasta, tuskallisesta sairaudesta, jota voi hoitaa gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla. Hyvä uutinen on, ettei saman vaivan esiintymisestä kissoilla ole tieteellistä näyttöä. Gluteenin välttely ei siis ole tarpeen kissoilla.

Monet lemmikinomistajat eivät ota huomioon, että viljattomissa ruoissa viljat korvataan usein muilla hiilihydraattipitoisilla ainesosilla, kuten perunalla, bataatilla, tapiokalla, linsseillä tai herneillä. Osa viljattomista lemmikkieläinten ruoista saattaa itse asiassa sisältää yhtä paljon tai jopa enemmän hiilihydraatteja kuin viljapitoiset kissanruoat – hiilihydraatit eivät kuitenkaan lihota koiria ja kissoja. Ylipainon riskitekijöitä ovat hiilihydraattien sijaan liikunnan puute, sterilointi, ihmisten ruoantähteiden syönti sekä liiallinen rasvan ja kalorien saanti. Täysjyväviljasta saatavat hiilihydraatit auttavat tarjoamaan kissallesi monipuolista ja tasapainotettua ravintoa, joka on hyvän terveyden perusta.

Ovatko viljattomat kissanruoat runsasproteiinisia?

Proteiini on erityisen tärkeää kissanruoassa, sillä toisin kuin monet muut eläimet kissat saavat energiansa ensisijaisesti proteiinista. Huomattava osa kissanomistajista (57  % PetMD:n kyselyn mukaan) ei tiedä, että vaikka kissat tarvitsevat tietyn määrän eläinperäistä proteiinia, kissojen elimistö kykenee sulattamaan ja imeyttämään tehokkaasti myös laadukkaista kasviperäisistä ainesosista saatuja ravintoaineita. Kasvit voivat olla erinomainen elintärkeiden ravintoaineiden, proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien lähde. Riittävä hiilihydraattiperäisten kalorien saanti voi auttaa ehkäisemään lihasten ja muiden kehon proteiinien hajottamista energiaksi.


Pelkästään lihaperäistä proteiinia sisältävä ravinto saattaa sisältää myös enemmän fosforia. Vaikka fosfori kuuluu elintärkeisiin ravintoaineisiin, runsasfosforinen ravinto on yhdistetty aiemman kroonisen munuaissairauden etenemiseen kissoilla (ja koirilla). Kasvikset ja viljat ovat vähäfosforisia välttämättömien aminohappojen lähteitä, joista kissasi saa tärkeää proteiinia terveytensä tueksi.

Näin valitset oikean ruoan kissallesi

Tutustu tarjolla oleviin vaihtoehtoihin, puhu eläinlääkärillesi ja valitse sitten korkealaatuinen kissanruoka, joka tarjoaa kaikki kissasi tarvitsemat ravintoaineet – ja jota kissa syö mielellään. Huolellisuutesi auttaa varmistamaan kissasi terveyden nyt ja jatkossa.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
 • Science Plan™ Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.