Miksi kuitu on tärkeää kissanruoassa?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Runsaasti kuitua sisältävästä kissanruoasta on tullut ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivien kissojen perusruokaa. Mutta miksi kuitu on tärkeää kissallesi?

Useissa tapauksissa kissanruoka sisältää kuitua auttaakseen ruoansulatuskanavan toiminnoissa ja parantaakseen niiden kissojen ulosteen laatua, joilla saattaa muuten olla ruoansulatushäiriöitä. Runsaasti kuitua sisältävistä elintarvikkeista voi olla hyötyä ummetuksessa, ripulissa, diabeteksessa ja jopa liikalihavuudessa.

Mikrobiomi ja sen vuorovaikutus kuitua sisältävän kissanruoan kanssa

Suoliston  mikrobiomi viittaa moniin miljooniin mikro-organismeihin (bakteereihin, alkueläimiin, sieniin ja viruksiin), jotka elävät kissojen (sekä koirien, ihmisten ja muiden elävien olentojen) ruoansulatuskanavan sisällä.

Tämä elävien organismien muodostama ekosysteemi on ruoansulatuksen kannalta olennainen. Lemmikkieläinten paksusuolen bakteerit auttavat hajottamaan sulamatonta ainesta ja tuottamaan hyödyllisiä yhdisteitä, kuten vitamiineja. Aiempi toiminto ei ole missään niin ilmeinen kuin kuitujen hajottamisessa. Bakteerit ovat usein tekemisissä kuitujen kanssa prosessissa, jota kutsutaan käymisprosessiksi.

Vaikka kissat ovat lihansyöjiä, ne voivat hyötyä merkittävästi kuitupitoisen kissanruoan käytöstä.

Ruskea raidallinen kissa syö metallikulhosta.

Kissanruoan kuidun luokittelu

Yksi tapa luokitella ravintokuituja perustuu liukoisuuteen.  Liukoisilla kuiduilla on taipumus liueta mahanesteeseen ja veteen suolistossa, ja jotkin liukoiset kuidut muuttuvat geeleiksi, jotka voivat sitoa vettä ja helpottaa ulosteen kulkua. Liukenemattomat kuidut lisäävät syödyn ruoan tilavuutta ja auttavat säätelemään ruoan kulkua suolistossa, ja ne voivat auttaa ulosteen koostumuksen kanssa.  Sekä liukoiset että liukenemattomat kuidut voivat olla käymiskelpoisia. Tämä tarkoittaa, että suoliston bakteerit voivat hajottaa näitä kuituja ja tuottaa uusia yhdisteitä, jotka voivat esimerkiksi ravita paksusuolen soluja.

Prebiootit kissanruoassa, jossa on kuitua

Kuitua sisältävä kissanruoka sisältää yleensä sekoituksen liukenevia ja liukenemattomia kuituja, jotka auttavat edistämään tervettä suoliston toimintaa ja parantamaan ulosteen laatua. Osaa näistä kuituaineista kutsutaan myös prebiooteiksi, jotka ovat tyypillisesti käymiskelpoisia kuituja, jotka edistävät suolistossa elävien "hyvien bakteerien" kasvua. Jotkin runsaskuituiset kissanruoat toimivat erityisesti siksi, että ne auttavat ruokkimaan hyödyllisiä bakteereja ja edistävät tasapainoista mikrobiomia.

Monet ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa bakteerien epätasapainoa, kuten kroonista ripulia, koliittia ja ummetusta.

Muita syitä antaa kissalle runsaskuituista ruokaa

Diabeetikkokissoille syötetään yleensä proteiinipitoista ja vähähiilihydraattista ruokaa, mutta ne voivat hyötyä myös runsaskuituisesta kissanruoasta, jos ne ovat alttiita ylipainolle tai niillä on tietyntyyppisiä ruoansulatuskanavan sairauksia.

Jotkin kuidut hidastavat ravintoaineiden imeytymistä, jolloin tärkkelyksen sisältämät sokerit imeytyvät hitaammin ja vakauttavat siten verensokerin tasoa. Myös ylipainoiset tai painonnousuun taipuvaiset kissat voivat hyötyä runsaasti kuitua sisältävästä ruoasta, sillä se voi saada ne tuntemaan olonsa kylläisemmäksi kuin tavallinen ruoka – ja painonpudotus voi auttaa diabeteksen hallinnassa.

Lisäksi kuitupitoinen kissanruoka voi auttaa kissoja, jotka kärsivät paksusuolta vaurioittavista ruoansulatuskanavan sairauksista. Kuitu voi auttaa säätelemään ruoansulatuskanavan liikkuvuutta ja hallitsemaan vesitasapainoa, jotta vältetään kaksi ääripäätä: ummetus ja ripuli.  Kuitujen hajoamisesta voi syntyä molekyylejä, joita kutsutaan pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka auttavat ravitsemaan paksusuolta.

Onko runsaskuituinen kissanruoka hyödyllistä kissoille?

Jos kissat jätetään oman onnensa nojaan, ne syövät paljon sellaista, mitä ihmiset pitävät sulamattomana, kuten karvoja, luita, rustoa, höyheniä, kalan suomuja ja saaliinsa vatsan sisältöä. Ällöttävää, mutta luonnollista. Jotkut niistä ovat tiettyyn pisteeseen asti sulavia, kun taas toiset saattavat sisältää kuitua, joka on hyödyllistä ruoansulatukselle.

Vaikka tiedemiehet eivät ole vielä ymmärtäneet kissan ravitsemuksesta paljon, he alkavat ymmärtää, että lihansyöjäkissat voivat todella hyötyä kuiduista. Journal of Animal Science -lehdessä julkaistussa gepardien ruokailutottumuksia koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että niiden eläinten ulosteprofiili, jotka söivät koko saalista – turkki, vatsan sisältö ja kaikki muu – oli suotuisampi kuin niiden, jotka söivät pelkkää lihaa. Tämä on saanut tutkijat päättelemään, että lihansyöjien ruoansulatusjärjestelmän on tehtävä jotain hyödyllistä kaikella ylimääräisellä karkearehulla.

Vähäkuituisen kissanruoan rooli

Entä jos eläinlääkäri suosittelee sen sijaan vähäkuituista kissanruokaa? Eläinlääkärit suosittelevat yleensä vähäkuituista ruokaa kissoille, joilla on äkillisesti ilmennyt ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten akuuttia oksentelua tai ripulia.  Näissä ruoissa on yleensä enemmän muita ravintoaineita, kuten elektrolyyttejä ja B-vitamiineja, jotka edistävät näiden kissojen toipumista.  Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, kun valitset kissallesi ruokaa. Jos kissasi syö runsaasti kuitua sisältävää ruokavaliota, eläinlääkärin on seurattava sitä, jotta voidaan varmistaa, että sen elimistö reagoi kuituun hallitusti.

Tietoja kirjoittajasta

Dr. Patty Khuly

Tohtori Patty Khuly

Tri Patty Khuly on palkittu eläinlääkäri, joka tunnetaan itsenäisestä ajattelustaan, innostuneesta eläintensuojelustaan, intohimostaan eläinlääkärin ammattiin ja lemmikkieläinten terveyttä koskevista kuuluisista satiirisista kirjoituksistaan.

Tohtori K on sekä Wellesleyn Collegen että Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteen kunniatohtori. Hän sai MBA-tutkinnon Wharton School of Businessissa osana arvostettua VMD/MBA-kaksoistutkinto-ohjelmaa. Hän omistaa nyt Sunset Animal Clinic -eläinklinikan Miamissa, Floridassa.

Mutta ei siinä kaikki. Tohtori K on innokas lukija, neuloja, hotjoogafanaatikko, musiikkinörtti, kamppaileva juoksija ja väsymätön ruoan ystävä. Hän asuu Etelä-Miamissa kolmen koiran, lukemattomien kissojen, kahden pelastetun vuohen ja hilpeän kanaparven kanssa.

Voit seurata hänen kirjoituksiaan sivustoilla DrPattyKhuly.com ja sunsetvets.com.

Aiheeseen liittyvät tuotteet