Lihoaako kissasi?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissanomistajana on otettava vastuu kissan terveydestä ja hyvinvoinnista. Yksi tärkeä osa tätä suhdetta on pitää vaaka tasapainossa, jotta kissasi ei ole yli- tai alipainoinen. Tasapainon löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä paino voi luonnollisesti vaihdella kissan eri elämänvaiheiden mukaan. Esimerkiksi kastroitu kissa tarvitsee todennäköisesti vähemmän ruokaa kuin ennen, ja siitä voi tulla nopeasti ylipainoinen tai jopa lihava, jos ruokamäärää tai -tyyppiä ei muuteta sen elimistössä tapahtuneiden muutosten mukaisesti.

Se ei ole aina yksinkertaista, mutta jos ymmärrät, mitä on syytä varoa ja miten voit auttaa sitä ruokavalion ja päivittäisten rutiinien avulla, mahdolliset terveysriskit voidaan pysäyttää ennen kuin ne ehtivät kehittyä.

Miksi ylipaino on ongelma?

International Cat Care -järjestön mukaan tutkimukset osoittavat, että lihavuus lyhentää kissojen elinajanodotetta. Sen lisäksi ylipainoisilla kissoilla on suurempi riski sairastua useisiin eri sairauksiin, kuten:

 • Diabetes
 • Niveltulehdus
 • Virtsateiden ongelmat
 • Syöpä

Valitettavasti ylipaino voi johtaa myös siihen, että kissalla ei ole mukava olla eikä ole tyytyväinen, jolloin sen on hankala nauttia elämästä. Siksi sinun velvollisuutesi on:

 1. Pidä kissasi terveessä painossa.
 2. Auta sitä laihtumaan, jos se on jo ylipainoinen.

Mistä tiedän, onko kissani ylipainoinen?

Säännölliset painon tarkistukset ovat hyvä tapa, joka auttaa sinua huomaamaan kissasi painon nousun. Mutta jos kissasi antaa silitellä itseään silloin tällöin hellästi, on muitakin asioita, joita voit tarkkailla:

 • Onko vatsan alla ja takajalkojen välissä "esiliina" tai rasvakerros?
 • Tunnetko kissasi kylkiluut, jos painat varovasti alaspäin, kun silität niitä? Jos et, rasvaa on luultavasti liikaa.
 • Ylhäältä katsottuna kissan hartioiden ja rintakehän tulisi olla leveämmät ja kyljen – kylkiluiden ja lantion välisen alueen – tulisi olla kapeampi, kuten vyötärö. Jos katsot sivulta, kissan vartalon ääriviivojen pitäisi kohota rintakehästä vatsaan päin.

Miksi kissani on ylipainoinen?

Useimmat kissat ovat ylipainoisia liiallisen ruokinnan vuoksi, ja on helppo ymmärtää, miksi. Opimme nopeasti, kuinka onnelliseksi jokin erityinen herkku tai uusi ruoka saa ne tuntemaan itsensä.

Saadaksesi kissasi takaisin kuntoon sinun on kuitenkin vähennettävä sen saamia kaloreita ja/tai lisättävä sen aktiivisuutta. Kaloreita vähennettäessä on muistettava muutamia tärkeitä asioita. Voi olla vaarallista vain vähentää niiden tavanomaisen ruoan annoksia, koska saatat päätyä antamaan liian vähän muita ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä voi myös tehdä kissastasi nälkäisen, turhautuneen ja todennäköisemmin kerjäävän, varastavan tai aggressiivisen.

Vinkkejä kissan painonhallintaan

Eläinlääkäri on paras henkilö auttamaan sinua laatimaan ylipainoiselle kissalle terveellisen ruokavalion, mutta myös nämä vinkit voivat auttaa:

 • Kissojen tulisi syödä useita pieniä aterioita päivittäin. Jos olet paljon poissa kotoa, kokeile ruokapalloa tai ajoitettua ruoka-annostelijaa.
 • Jos kissasi kerjää ruokaa, anna sille sen sijaan lisää haleja ja huomiota.
 • Leiki kissan kanssa joka päivä. Tarjoa sille uusia leluja tai rypistettyä paperia.
 • Osta korkea raapimispuu tai leikkiteline, joka kannustaa kissaasi kiipeilemään.
 • Jos osa aterioista laitetaan eri paikkaan tai eri kerrokseen asunnossa, kissan täytyy liikkua enemmän saadakseen ruokaa.
 • Varo kissan herkkuja – ne voivat sisältää paljon kaloreita.
 • Pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan painonhallintaruokaa.
 • Kokeile syöttää säilykkeitä tai pussiruokaa, sillä ne voivat auttaa kissaa tuntemaan olonsa kylläisemmäksi ja vähentämään välipalojen etsimistä tai ruoan kerjäämistä.
 • Varmista aina, että kissasi syö täysipainoista ja tasapainoista ruokavaliota.

Vaikka vastuu kissan pitämisestä terveessä painossa on sinun, eläinlääkäri voi kertoa, onko kissasi ylipainoinen, ja suositella toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että kissa pysyy onnellisena ja terveenä.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Optimal Care™ with Tuna

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna (tonnikala) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »