Märkä- vai kuivaruoka: kumpi on parempi valinta kissallesi?

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valinta märkä- ja kuivaruoan välillä aiheuttaa uusille kissanomistajille usein päänvaivaa. Viime kädessä molemmat ovat erinomaisia ravinnonlähteitä ja osa lemmikinomistajista päätyy tarjoamaan molempia. Kummallakin ruokatyypillä on omat etunsa. Tässä kerromme tietoja, jotka auttavat sinua tekemään omalle kissallesi sopivimman valinnan.

Kissan märkäruoan edut

Kissan märkäruoat ovat valmiita annoksia, joita kissat rakastavat. Saatavana on monia herkullisia makuja ja koostumuksia, jotka tarjoavat vaihtelua kissojen ruokailuhetkiin. Jos kissalla on hammas- tai purentaongelmia, märkäruoka voi olla helpommin syötävissä.

Kosteat märkäruoat auttavat kissan nestetasapainon ylläpitämisessä. Silti märkäruokaa syövillä kissoilla pitäisi aina olla saatavilla puhdasta, raikasta vettä. Nesteensaannin lisäämistä suositellaan usein tietyistä terveysongelmista, kuten munuais- tai virtsatievaivoista kärsiville kissoille. Näille kissoille suositellaan kliinisesti tutkittuja märkäruokia, koska ne sisältävät muitakin näihin vaivoihin auttavia ominaisuuksia, kuten kontrolloidut kivennäisainetasot.

Kissan kuivaruoan edut

Kätevän kokoisissa pusseissa myytävä kissan kuivaruoka säilyy yleensä hyvin pussin parasta ennen ‑päiväykseen saakka, kunhan sitä säilytetään kuivassa ja viileässä paikassa. Kuivaruoka on yleensä myös märkäruokaa edullisempaa ja siten kukkaroystävällisempää. 

Osa kissoista on täysin tyytyväisiä vapaaseen ruokintaan, jossa kissalle jätetään kulhollinen kuivaruokaa päivän mittaan naposteltavaksi. Jotkut kissat taas hotkivat ruokansa ja tarvitsevat siksi säädeltyjä annoksia. Sopivan annoksen mittaaminen ylipainoiselle tai ahneelle kissalle sujuu onneksi helposti mittakupin avulla. Nappuloita voi myös laittaa aktivointileluihin, jotka tarjoavat kissalle tekemistä.

Yhdistelmäruokinta

Yhdistelmäruokinta voi tarjota kissoille molempien lähestymistapojen parhaat puolet. Yhdistelmäruokinnassa voit esimerkiksi syöttää kissalle kuivaruokaa aamuisin ja märkäruokaa iltaisin. Näin kissa voi halutessaan napostella kuivaruokaa pitkin päivää ja kuivuneen märkäruoan voi heittää pois ennen nukkumaanmenoa.

Voit myös sekoittaa kissan kuiva- ja märkäruokia keskenään, jolloin aterioiden nestepitoisuus lisääntyy vaivattomasti. Jos päädyt tähän, syömättä jäänyt sekoitus on heitettävä pois parin tunnin sisällä. Muista kuitenkin, että annoskoon säätely on edelleen tärkeää kissan oikeanlaisen ravitsemuksen ja ihannepainon ylläpitämisen kannalta.

Mihin kissanruokatyyppiin päädytkin, valinta märkä- ja kuivaruoan välillä ei ole yksioikoinen. Kullakin kissalla on omat, yksilölliset mieltymyksensä. Puhu kissasi eläinlääkärin kanssa, jos sinulla on kysyttävää märkä- ja kuivaruoista ja anna lemmikkisi omien mieltymysten auttaa parhaiden makujen löytämisessä.

Contributor Bio

Jeanne Grunert

 

Jeanne Grunert on freelance-kirjoittaja, bloggaaja ja kirjailija. Hän asuu ja työskentelee noin 7 hehtaarin tilallaan Yhdysvaltojen Virginiassa yhdessä saksanpaimenkoiransa Shadowin ja kuuden kissansa kanssa.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet