Uuden kissanpennun tarkistuslista: Miten antaa kissanpennulle paras alku

min luku

Oranssi kissanpentu istuu omistajansa päällä ja katsoo häntä valppaasti

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Onnittelut! Kissanpentu on saapumassa perheeseesi, ja pitkä kaunis suhde on alkamassa. On tärkeää olla hyvin valmistautunut, eikä uuden kissanpennun tarkistuslistoissa ole kyse vain siitä, mitä asioita sinun on ostettava kissanpennun saapumista varten. Valmistautuminen alkaa paljon ennen sitä...

Oikeat toisillenne

Kissat elävät nykyään usein jopa teini-ikäisten ikään asti, joten kissanpennun hankkimiseen on suhtauduttava vakavasti pitkäaikaisena sitoumuksena! Kissoja pidetään usein itsenäisinä lemmikkeinä, jotka eivät vaadi niin paljon työtä kuin koirat, mutta ne tarvitsevat silti paljon aikaa ja huomiota, ja ne maksavat enemmän rahaa kuin luuletkaan. PDSA arvioi, että keskimääräinen kissa maksaa vähintään 13 000 euroa elinaikanaan, mikä on merkittävä summa. Varmista, että sinulla on aikaa, tilaa, energiaa ja rahaa, ennen kuin otat kissanpennun.

Muista, että kissoilla on monia käyttäytymistarpeita, kuten raapiminen, kiipeily ja metsästys, joita joidenkin omistajien on vaikea sietää. Varmista, että kissa on oikea lemmikki sinulle ja perheellesi.

Valmistautuminen etukäteen

Useimmat meistä hankkivat kissanpennun, koska haluavat rakastavan ja viihdyttävän lemmikin. Pentujen on kasvettava hoivaavassa ympäristössä, ja kasvattajan on sosiaalistettava ja totutettava ne hyvin nuoresta iästä lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että niille tarjotaan myönteisiä kokemuksia aikuisista ja lapsista, käsittelystä sekä kodin äänistä ja tuoksuista. Tee aina taustatutkimusta kasvattajasta ja kysy paljon kysymyksiä. Älä koskaan hanki pentua näkemättä emoa. Jos otat kissanpennun eläinsuojeluyhdistyksestä, hyvämaineinen yhdistys antaa sinulle paljon tietoa ja kysyy sinulta paljon kysymyksiä.

Asiat, joita tarvitset ennen kuin kissanpentusi saapuu kotiin

Emosta erkaantuminen ja muutto uuteen kotiin on stressaavaa aikaa kaikille kissanpennuille. Jos voit viedä kasvattajalle peiton muutamaa viikkoa ennen pennun saapumista kotiin, pentu on jo tottunut uuden kodin tuoksuihin ja saapuessaan se voi paremmin heti alusta alkaen. Voit myös kysyä eläinlääkäriltäsi feromonidiffuusoreista, jotka voit asentaa kotiisi ennen kissanpennun saapumista. Ne voivat auttaa kissoja ja kissanpentuja tuntemaan olonsa rennommaksi uudessa ympäristössä. 

Tarvitset muun muassa seuraavia tavaroita:

 • Kissan kantokoppa. Älä koskaan kuljeta kissaa tai kissanpentua irrallaan. Käytä tukevaa kantokoppaa, jossa on mieluiten aukko yläosassa.

 • Huovat ja pedit. 

 • Kissanpennun ruoka. Hanki kasvattajalta tai eläinsuojeluyhdistyksestä riittävästi ruokaa vähintään viikon ajaksi, jotta vältät äkilliset muutokset ja vatsavaivat. Kysy eläinlääkäriltäsi parasta kissanpennun ruokaa ja miten siirtyä vähitellen toiseen ruokaan. 

   

 • Kulhot ruokaa ja vettä varten. Voit halutessasi käyttää aktivointilelua, jotta ruokailuajat pysyvät mielenkiintoisina.

 • Hiekkalaatikko ja kissanhiekka. Yritä välttää pölyistä kissanhiekkaa. Ihannetapauksessa hiekkalaatikkoja pitäisi olla yksi enemmän kuin kissoja, joten niitä tarvitaan vähintään kaksi. Ne on sijoitettava rauhallisiin, syrjäisiin paikkoihin ja kauas ruoasta ja vedestä.

 • Hellävarainen ja kissanpennun turkin hoitamiseen sopiva kampa tai harja.

 • Raapimispuut tai -matot. Kissoilla on synnynnäinen tarve raapia. Se pitää niiden kynnet hyvässä kunnossa, vahvistaa lihaksia, ja raapimalla ne myös merkitsevät reviiriään. Jos et tarjoa raapimiskalusteita, ne raapivat huonekalujasi. Valinta on sinun!

   

 • Kaulapanta. Monet eläinlääkärit eivät pidä kissojen pannoista, koska ne voivat aiheuttaa vammoja, mutta asuinpaikkasi laki saattaa vaatia pantaa. Mikrosirutus, joka on pakollinen joissakin maissa, on paljon parempi tapa tunnistaa kissasi pysyvästi. Eläinlääkäri osaa neuvoa, milloin ja miten tämä kannattaa tehdä.

 • Lelut. Leikkiminen on tärkeää, jotta kissanpentusi saa lisää voimaa ja ketteryyttä, ja se on myös hyvä tapa vahvistaa siteitänne. Osta useita leluja ja vaihtele niitä, jotta ne pysyvät mielenkiintoisena. 

 • Kissanluukku. Kissanpentusi ei ole vielä lähdössä ulos vähään aikaan, mutta kissanluukun hankkiminen tai ainakin sen asentaminen varmistaa, että olet valmistautunut siihen, että se on valmis aloittamaan tutkimusmatkansa ulkomaailmaan. Eri maiden suhtautuminen vapaana kulkeviin kissoihin vaihtelee suuresti, koska kissalle ja myös paikalliselle eläimistölle saattaa aiheutua riskejä, joten voi riippua asuinpaikastasi, voitko päästää kissaasi. Muista kuitenkin, että myös sisäkissan elämä voi olla monille kissoille merkittävä stressin aiheuttaja. Keskustele eläinlääkärin kanssa, jos et ole varma eduista ja haitoista.

Tervetuloa kotiin

Saatatte olla perheesi kanssa hyvin innoissanne kissanpennun saapumisesta, mutta muistakaa, että kaikki tämä on pelottavaa aikaa pienelle kissanpennulle. Laita ne aluksi yhteen huoneeseen, jossa on ruokaa, vettä ja hiekkalaatikko (kaukana ruoasta ja vedestä) ja yritä olla häiritsemättä niitä. Luonnollisesti ne piiloutuvat aluksi. Anna niiden tutustua ympäristöönsä omaan tahtiinsa. Istu hiljaa huoneessa ja lue kirjaa tai tee jotain muuta itseksesi, ja anna niiden tulla luoksesi. Tämä voi kestää muutaman päivän.

Muista, että jos sinulla on jo kissa, se saattaa olla hyvin tottunut siihen, että paikka ja sinä kuulutte sille. Monet kissat, erityisesti aikuiset, kokevat uuden kissan tai kissanpennun kodissaan hyvin stressaavana. Keskustele eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan kanssa parhaasta tavasta esitellä kissat toisilleen.

Olosuhteista riippumatta ole kärsivällinen, rauhallinen ja lempeä uuden kissanpentusi kanssa. Nauti!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA