Ruoansulatusta edistävä ravinto koirille

Mitä koiran ruoansulatusvaivat ovat?

Ruoansulatusvaiva on mikä tahansa tilanne, joka estää koiraasi sulattamasta ruokaa kunnolla tai muuttaa ruoan kulkua ruoansulatuskanavassa. Tunnista oireet! Jos lemmikilläsi on ruoansulatusvaivoihin liittyviä oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriisi.

Nainen keltainen huopa yllään hellii pientä koiraa sohvalla


Tunne hädän merkit

Jotkin koiran ruoansulatusongelmien merkit on helppo (ja epämiellyttävä) havaita. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koirallasi on joitakin näistä oireista:

 • Oksentelu
 • Ripuli tai pehmeä uloste
 • Ruokahalun muutos
 • Ilmavaivat
 • Vatsan kurina
 • Ummetus
 • Äkillinen toimettomuus tai masennus
 • Kutiseva iho/korvat

Mikä aiheuttaa koiralle ruoansulatusongelmia?

Ruoansulatuskanavan häiriöt voivat johtua monista eri syistä, ja ne kaikki voivat saada koirasi voimaan huonosti. Seuraavassa on lueteltu joitakin koirien yleisimpiä ruoansulatusongelmien syitä.

 

Kultainen noutaja eläinlääkärin tutkimuspöydällä
 • Akuutti gastroenteriitti

  Tämä on yleisin syy koirien vatsavaivoihin. Siihen liittyy yleensä äkillisesti alkavaa oksentelua ja ripulia, mutta se voi olla myös pelkkää ripulia. Se voi johtua monista syistä, kuten jonkin epämiellyttävän asian syömisestä (koirat maistelevat mielellään kaikenlaista!), loisista, viruksista ja vierasesineistä yms.

 • Krooninen enteropatia tai tulehduksellinen suolistosairaus

  Toisin kuin äsken mainitsemamme äkillisesti alkaneet vaivat, krooniset enteropatiat ilmenevät hitaammin ja kestävät yleensä pitkään. Ripuli ja laihtuminen ovat yleisiä oireita. Jälleen kerran se voi johtua monista eri syistä, kuten ruoka-ainereaktioista ja genetiikasta.

 • Koliitti

  Koolon on osa paksusuolta, ja kun se tulehtuu, tilaa kutsutaan koliitiksi. Se on yleensä hyvin tyypillinen vaiva, ja useimmat koirat kärsivät samoista oireista: ne näyttävät siltä, että niiden on päästävä kiireesti tarpeilleen, ne saattavat ponnistella ulostaessaan, mutta ulostetta ei tule paljon, ja ulosteessa saattaa olla tuoretta verta ja/tai limaa.

 • Haimatulehdus

  Tämä on vakava tila ja se voi olla hengenvaarallinen koirille. Haimatulehduksen yleisiä oireita ovat äkillinen oksentelu, masennus ja ruokahaluttomuus. Se on myös hyvin kivulias tila, joten koirasi voi olla levoton ja ottaa leikkiin kutsuvan asennon yrittäessään lievittää kipua. Jos epäilet, että koirallasi saattaa olla haimatulehdus, vie se eläinlääkäriin niin pian kuin mahdollista.

 • EPI – eksokriininen haiman vajaatoiminta

  Tämä monimutkaiselta kuulostava nimi tarkoittaa tilaa, jossa koirilta puuttuu tiettyjä ruoansulatukseen tarvittavia entsyymejä. Haima tuottaa joitakin näistä entsyymeistä, ja kun ne puuttuvat, ruoka kulkeutuu suoraan elimistön läpi ilman, että koira hyötyy ravintoaineista. EPI:tä sairastavilla koirilla on yleensä kova nälkä, mutta ne laihtuvat siitä huolimatta ja näyttävät huonokuntoisilta. Koska ne eivät sulata rasvaa hyvin, niiden uloste voi olla väriltään harmahtavaa. Jotkin rodut, kuten saksanpaimenkoirat, ovat siihen alttiimpia kuin toiset. Yleensä ruokavalion täydentäminen puuttuvilla entsyymeillä auttaa vaivan hoitamisessa.

 • Ruoka-aineallergiat

  Koirat voivat reagoida huonosti tiettyihin elintarvikkeisiin useista eri syistä. Kutsumme näitä ruoka-ainereaktioiksi. Todelliset ruoka-aineallergiat ovat harvinaisempia kuin luullaan, ja ne johtuvat yleensä elintarvikkeiden, kuten naudan ja kanan, proteiineista. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia sekä iho-ongelmia, kuten kutinaa.

 • Ummetus

  Kuten ihmisetkin, kun koirat kärsivät ummetuksesta, niiden ulostaminen on vaikeaa ja ne saattavat käydä tarpeillaan paljon harvemmin. Ummetus voi johtua monista syistä. Luiden syöminen voi tehdä ulosteesta kovaa ja vaikeasti liikkuvaa. Myös nestehukka ja hitaasti toimiva suolisto voivat tehdä ulosteesta kuivaa ja ulostamisesta vaikeaa.

Miten auttaa lemmikkiäsi?

Jos epäilet koirasi kärsivän ruoansulatushäiriöstä, keskustele eläinlääkärin kanssa hoitovaihtoehdoista. Voit auttaa koiraasi vähentämällä stressiä aiheuttavien ympäristötekijöiden määrää näiden ehdotusten avulla:

 

Iloinen pieni koira pihalla

Pidä kiinni rutiineista

Koirat pitävätennustettavuudesta.  Kun koira voi ennakoida, milloin tulet kotiin, milloin on ruoka-aika ja milloin on kävelyn aika, voit auttaa pitämään koirasi ahdistuksen minimissä.

Mäyräkoira punaisissa valjaissa

Ennaltaehkäisy

Markkinoilla ovat saatavilla erilaisia tuotteita, jotka on suunniteltu auttamaan koiraasi rauhoittumaan. Kysy eläinlääkäriltäsi neuvoa koirasi stressin helpottamiseksi ahdistusta aiheuttavissa tilanteissa.

Koira katsoo kulhoa keittiön lattialta

Ota ravitsemus huomioon

Hyvin sulavista ainesosista valmistetut ruoat voivat olla hyvä vaihtoehto herkille vatsoille. Kysy eläinlääkäriltäsi, miten voit vaihtaa koirasi ruoan ja teet sen tehdä se ilman, että koirasi vatsa häiriintyy entisestään.

Tutustu vaihtoehtoihin

Suositellut tuotteet koirille, joilla on ruoansulatusongelmia

Suositellut tuotteet ruoansulatuskanavan terveyden tukemiseksi

Tietoa ja vinkkejä

Jotta koirasi saisi parasta mahdollista hoitoa, tutustu näihin eläinlääkäreidemme laatimiin hyödyllisiin tietoihin.