Ruoansulatuskanavan vaivat

 

 

Mitä ovat koiran ruoansulatuskanavan sairaudet ja ruoansulatushäiriöt?

 

Ruoansulatuskanavan sairauksilla ja häiriöillä tarkoitetaan niitä vaivoja, jotka estävät normaalia ruoansulatusta tai muuttavat nopeutta, jolla ruoka kulkee koiran ruoansulatuskanavan läpi. Ruoansulatuskanavan sairaudet ovat yksi tavallisimmista syistä, joiden vuoksi eläinlääkärin puoleen käännytään.

 

 

 

 

Tunnista vaivojen oireet

 

 

Jotkin koiran ruoansulatusvaivojen oireet on helppo tunnistaa. Käy eläinlääkärissä, jos koirallasi on seuraavia oireita:

 • oksentelu
 • ripuli tai löysä uloste
 • ruokahalun muutokset
 • ilmavaivat
 • vatsan kurina
 • ummetus
 • äkillinen passiivisuus, väsymys tai apatia.

Joskus lemmikeillä esiintyy muita oireita, kuten ihon tai korvien kutinaa.

Mikä aiheuttaa koiran ruoansulatusvaivat?

 

Ruoansulatushäiriöt voivat johtua monista syistä, joista mikä tahansa saa koirasi voimaan huonosti. Tässä on lueteltu joitakin yleisimpiä ruoansulatushäiriöiden ja vatsavaivojen aiheuttajia.

Ruoka- aineyliherkkyydet

 

Ruoka-aineyliherkkyys on yliherkkyysreaktio jollekin ruoan valmistusaineelle, joka ei sovi koiralle. Sitä kutsutaan myös ruoka-ainereaktioksi. Tämä on melko tavallinen ongelma, ja kyseessä on joko immunologinen (allerginen) tai muusta syystä johtuva vastareaktio.

Ruoka-aineyliherkkyydet ovat koirakohtaisia. Vaikka jokainen koira on erilainen, yleisimpiä ruoka-aineyliherkkyyksien aiheuttajia ovat tavalliset ruoka-aineet, kuten liha, kana, maitotuotteet tai vehnä. Jos koirasi kärsii toistuvasta ripulista tai oksentelee pian ruokailun jälkeen, kyse voi olla ruoka-aineyliherkkyydestä.

 

Koiran stressi

 

Samoin kuin jotkin ihmiset, myös jotkin koirat ovat muita herkempiä muutoksille. Koirat voivat kokea erilaisia asioita stressaaviksi. Jatkuva, krooninen stressi tai usein toistuvat lyhyemmät stressijaksot voivat aiheuttaa koiralle monia negatiivisia oireita, mukaan lukien ruoansulatuskanavan vaivoja. Yleisiä koirien stressin aiheuttajia ovat:

 • päivittäisten rutiinien muutokset (altistus uusille ihmisille, paikoille tai asioille, uusi vauva, vieraita kotona, kodin aikataulun muutokset)
 • kovat äänet (kuten ilotulitus tai ukkonen)
 • ympäristön muutokset (muutto uuteen kotiin tai lomamatka)
 • henkilökohtaisen tilan loukkaus (häirintä levon aikana tai liikaa halailua ja suukottelua)
 • erottaminen perheenjäsenistä (eroahdistus).

 

 

 

Muita syitä

koiran mahan tulehdus ja ärsytystila (gastriitti)
tulehdus ohut- tai paksusuolessa (enteriitti, koliitti)
suoliston bakteerikannan liikakasvu
haimatulehdus (pankreatiitti) tai ruoansulatusentsyymien riittämättömyys.

Kuinka voimme auttaa ?

 

Jos epäilet koirasi kärsivän ruoansulatushäiriöstä, kysy ensiksikin eläinlääkäriltäsi, voiko vaivaa helpottaa ravinnon avulla. Eläinlääkärisi saattaa suositella myös muita hoitotapoja.

 

Lisäksi voit auttaa koiraasi vähentämällä sen ympäristössä olevia stressitekijöitä seuraavien vinkkien avulla.

Noudata rutiinia

 

Koirat pitävät ennakoitavuudesta. Koira tuntee olonsa rauhalliseksi ja kokee päivänsä olevan järjestyksessä tietäessään, milloin saavut kotiin, milloin se saa ruokaa ja milloin se pääsee lenkille.

Sosiaalista , sosiaalista , sosiaalista !

 

Hyvin sosiaalistunut koira on totutettu moniin ihmisiin, eläimiin, paikkoihin, ääniin ja tilanteisiin, ja sille on jäänyt näistä tilanteista positiivinen mielleyhtymä. Koira pysyy rentona vieraissakin paikoissa eikä stressaa turhasta, jos sillä on miellyttäviä kokemuksia ympäröivästä maailmasta.

Lisävarusteet

 

Markkinoilla on monenlaisia tuotteita, joilla voidaan vähentää koirien stressiä ja rauhoittaa niitä levottomuutta aiheuttavissa tilanteissa – kuten akupainantaan suunnitellut takit ja paineliivit tai pistorasiaan laitettavat haihduttimet. Nämä tuotteet eivät poista stressin varsinaista syytä, mutta ne voivat helpottaa välitöntä stressiä ja koiran reagointia siihen.

 

Kohtaa stressin aiheuttajat – tarkastele niitä koirasi näkökulmasta!

 

Kun stressi iskee, se vaikuttaa koiraasi sisäisesti. Aivot tuottavat aineita, joiden avulla viesti stressistä kulkee muualle kehoon, myös ruoansulatuskanavaan. Koiran elimistön vastaanottama ravinto voi kuitenkin vaikuttaa huomattavasti koiran elämään. Rauhoittavat valmistusaineet, kuten maitoproteiini, auttavat tyynnyttämään stressaantunutta koiraa. Hyvin sulavat valmistusaineet hellivät kipeää vatsaa. Tämä apu voi olla helposti saatavilla vaihtamalla koiran ruokaa. Kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

anchor

Oman koiran hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info