Ruoansulatushäiriöt ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkäriin

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Joulu voi olla vaarallista aikaa koirien ruoansulatukselle: kalkkunan, joulupuuron ja runsaiden makeisten ja lahjojen keskellä on helppo unohtaa, mitä koirasi saattaa saada suuhunsa. Ruuansulatuskanavan häiriöt eivät kuitenkaan rajoitu vain juhlakauteen. Jos epäilet ruoansulatushäiriötä tai huomaat oireita, kuten ripulia tai oksentelua, vie koirasi eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Ruoan sulattaminen ja ravintoaineiden imeytyminen on elintärkeää yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, niin kissoille, koirille kuin ihmisillekin. Termi "ruoansulatushäiriö" viittaa kaikkiin tiloihin, jotka estävät ruoansulatusta tapahtumasta kunnolla tai jotka muuttavat ruoansulatuskanavan läpi kulkevan ruoan nopeutta.

Ruoansulatushäiriöt ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkäriin. Kaksi tärkeintä varoittavaa merkkiä ovat oksentelu tai ripuli. Huonovointisuus ja löysä tai verinen kakka voivat olla melko ilmeisiä oireita, mutta myös pienemmät muutokset ulosteessa voivat olla merkkejä ongelmista. Tarkkaile, onko kakka normaalia pehmeämpää, onko siinä verta tai limaa tai onko se oudon väristä, kuten keltaista tai vihreää.

On kuitenkin myös muita vähemmän ilmeisiä merkkejä, kuten laihtuminen, ruokahalun muutos, ilmavaivat, vatsan kurina tai eläimen äkillinen toimettomuus.

Jos havaitset tällaisia muutoksia, käänny eläinlääkärin puoleen mahdollisimman pian. Jos eläinlääkäri diagnosoi ruoansulatushäiriön, hän keskustelee kanssasi todennäköisimmästä syystä. Yleisimmät syyt ovat:

 • Mahalaukun tulehdus ja ärsytys (gastriitti)
 • Ruoka-ainereaktio, eli koira on syönyt jotain epäsopivaa
 • Ohutsuolen tulehdus
 • Paksusuolen tulehdus (koliitti), joka aiheuttaa usein ripulia ja johon liittyy usein veristä tai limaista ulostetta
 • Haimatulehdus tai haima ei tuota riittävästi ruoansulatusentsyymejä ruoan sulattamiseksi kunnolla

Eläinlääkäri voi suositella lemmikkisi ruoan muuttamista tai määrätä lääkkeitä, joiden avulla lemmikkisi tervehtyy nopeasti. Tämä on tärkeää, sillä oksentelu ja ripuli voivat johtaa nestehukkaan sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden menetykseen. Jos suolen seinämä on tulehtunut, se tarvitsee usein oikeita ravintoaineita toipuakseen nopeammin.

Kysy eläinlääkäriltäsi Hill's Prescription Diet Canine i/d -ruokaa, joka on erityisesti kehitetty auttamaan koiran suolistoa parantumaan ja toipumaan tehokkaammin. Voit nähdä eron jo kolmessa päivässä.*

Eläinlääkärit suosittelevat Hill's Prescription Diet i/d -ruokavaliota, koska:

 • Se on herkullista ja houkuttelee koiraa syömään
 • Sen ärsyttämätön koostumus auttaa suolistoa toipumaan
 • Se on hyvin sulavaa ja sen rasvapitoisuus on kohtuullinen, mikä edistää elintärkeiden ravintoaineiden imeytymistä
 • Se sisältää runsaasti elektrolyyttejä ja B-vitamiineja korvaamaan oksentelun ja ripulin kautta menetettyjä ravintoaineita
 • Se sisältää kliinisesti todistettuja antioksidantteja terveen immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi
 • Se soveltuu sekä lyhytaikaiseen ruokintaan toipumista varten että pitkäaikaiseen ruokintaan
 • Se on ihanteellinen sekä pennuille että aikuisille koirille. Kysy eläinlääkäriltäsi, kuinka paljon ruokaa on annettava, sillä pennut tarvitsevat enemmän ruokaa painokiloa kohti kuin aikuiset koirat.
 • Saatavana märkä- ja kuivaruokana

Kun ruoansulatushäiriön perimmäinen syy on diagnosoitu, eläinlääkäri voi suositella siirtymistä muihin Hill'sin valikoimaan kuuluviin ruokiin. Syötä vain eläinlääkärin suosittelemaa ruokaa – älä tee ruokaa itse tai sekoita sitä johonkin muuhun merkkiin. Tämä voi johtaa epätasapainoiseen ruokavalioon. Voit myös kysyä eläinlääkäriltä neuvoja useiden pienten aterioiden syöttämiseen, ja pidä aina saatavilla runsaasti puhdasta, raikasta vettä.

Noudattamalla eläinlääkärin suosituksia voit auttaa koiraasi tervehtymään nopeasti. Jos oireet eivät parane (tai jos ne paranevat ja palaavat), ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

* Monikeskuksinen ruokintatutkimus ruokavalion vaikutuksesta koiriin, joilla on ruoansulatuskanavan häiriöitä. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »